Postovane kolege,uz duzno postovanje opis rase imate na google'u a slike cu svakako objaviti cim pre...esencijalne razlike izmedju "pretopljenog Roma" tj,Ceske ovce u tipu Romanovske i ciste Romanovske su: Oblik glave,pozicija usiju i njena velicina,oblik i duzina repa,visina ovce,oblik cevanica,kvalitet runa i izgled runa.....ovo su jasno vidne razlike Ruskih ovca nasprem Ceskih ovaca u tipu Romanovske...kilaza ume da varira ali nikada ispod 47 kg a isto tako nikada vise od 54-55kg kao trogodisnja ovca.Ovnovi dostizu maksimalno 72-76 kg.Ovce Ruskog porekla se jasno razlikuje u reprodukciji jer se one non-stop pare tokom citavog zivota tj,od prve do desete godine zivota,tu je u reprodukciji najveca razlika sa Ceskom ovcom u tipu Romanovske.Mi imamo i jedmo i drugo pa nije tesko analizirati......i jedna a i druga ovca su po meni dobre ovce ali,tema je Romanovska ovca pa ne bih predugo u Cesima i njihovim melezima u tipu Romanovske.
- - - - - - - - - -
Mi Ceske ovce iskljucivo koristimo u melezenju sa Wirtebergom i IDF sa kranjim proizvodom JAGNJE ZA KLANICU.Prirasti su tu dosta bolji od Ruskih ovaca...manja legla,veca jagnjad i brzi tov zbog velikog uticaja Sufolka u Ceskim ovcama.Ruska ovca jagnji u proseku 3,2 jagnjeta i to na svakih 6,5-7 meseci a Ceshkinje 2,5 na svakih 8 meseci.Velika razlika u broju jagnjadi jer je plodnost Ruskinja 0,7 veca a period izmedju dva jagnjenja 45 dana kraca...na bazi od 5-6 godina imas cirka 2 a neredko 3 jagnjena vise nasprem Cehkinja..... Tj, za zivot Ruskinja ojagnji cirka 15 do 20 jaganjaca vise... A na 100 ovca to je 1500 do 2000 jaganjaca vise od Cehkinja.