Romanovske ovce

PG Krnac

Član
Učlanjen(a)
13 Okt 2009
Poruka
2.281
Lokacija
Silbas
kolko se krecu cene jaganjaca romanovke ovce?
 

2pan

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2013
Poruka
642
Lokacija
zajecar
Od 100 do 300 evra, barem po toliko prodaje moj prijatelj. Zavisi od pola, starosti, kvaliteta, itd, isl...
 

VladimirRomanov

Novajlija
Učlanjen(a)
2 Sep 2016
Poruka
7
Lokacija
Valjevo
Dobro vece odgajivacima i posmatracima, konacno smo docekali prve potomke od ovaca koje su letos stigle iz Rusije na nase imanje, jagnjenja su protekla bez problema , i ovce i jagnjad su super. Od nasih domacih ovaca i ruskih ovnova dobili smo jako dobre potomke, osvezavanja krvi svakako da je pomoglo.
 

mihalyocska

Član
Učlanjen(a)
15 Jan 2011
Poruka
638
Lokacija
B.Topola
Hvala ti na ponudi za podelu prevoza ali meni netrebaju velike kolicine a razdaljina izmedu nas dvojice je oko 100km ovaj prevoznik koga znam uzima oko 60din po km znaci tamo ,nazad 12000 a moze da nosi oko 70bala sto bi meni i bilo dovoljno ali za te pare u mestu mogu uzeti 60 bala lucerke .
 

diesel d-60

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2012
Poruka
2.099
Lokacija
Vajska
Pa znam da je problem taj prevoz.. ja sam ponudio da znate, nikad se nezna sta kome moze da nedostaje. Inace kod nas u selu ima jedan covek sto drzi neke skupe ovce sad neznam jel su to te romanovske, jednom je pricao da ih je neki vladar stvorio jer je hteo da jede domace sa ukusom divljih... kaze to je cudo jedno koliko komada jagnje te ovce.
 

Han Pijesak 1977

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Feb 2017
Poruka
7
Lokacija
Han Pijesak
Dobar dan drage kolege i posetioci ovih stranica.
Pretstavljanje nece biti predugo jer svi ljubitelji Romanovske rase su vec upoznati sa nasom farmom,mi smo samo ekipa ljudi koja nastavlja vec 40 godina staru i koja se od tada bavi uzgajanjem Romanovske ovce.

- - - - - - - - - -

Nasa farma je locirana na 9,5km od Han Pijeska u mestu Han Kram,na lokaciji starih povrsina JNA vojske.
Davne 1977 god je nasa armija dobila donaciju od SSSR u obliku 60 tak ovaca i 20 ovnova 5 krvnih linija,najveci broj Romanovske ovce je 1986 zabelezen 528 odraslih ovaca.Citao sam dosta netacnih objava o KVAZI prvom uvozu Romanovske ovce u protekloj godini,to je zaista ispod svakog ljudskog morala i etike kada svako zna da su 1977 god Romanovske ovce vec bile na nasim prostorima...
Farma Han Pijesak i dan danas ima u svom posedu Romanovske ovce RUSKOG porekla i ove godine planira da ostvari uvoz iz Francuske i Holandije novih Ruskih linija,ciljano ne koristimo Cesku krv jer je to apsolutno nesto sto apsolutno nema veze sa Romanovskoj ovci....izgledom-eksterijerom a i rezultatima su Cesi otisli i suvise daleko od baznih normativa Romanovske ovce.
Mi smo presvega objektivna ekipa ljudi,mi takodje koristimo Ceske ovce(ovce u tipu romanovske) ali,samo u svrhu proizvodnje jaganjaca za klanicu...tu Ceske ovce pokazuju superiornije rezultate u prirastu jer je procenat Sufolka dominantan.No,tema je Romanovska ovca pa ne bih sirio u smeru Ceskih ovaca ipak mi kao ekipa cenimo samo jedan standard a to je Ruski znajuci da Romanovska ovca upravo iz Rusije potice...Meni licno smeta sto u zadnjih desetak godina svako postavlja kriterije Romanovske ovce...najbljimprimer za to bi bio da mi ove na Balkanu postavljamo standarde Holanskog sira ili Italijanskih vina,meni je zaista presmesno-veoma neozbiljno da Cesi postvljaju standarde Ruske ovce...to je cak za osudu,najblaze receno.

- - - - - - - - - -

Mislim da bi to trebalo zabraniti ili da se u opisu jasno navede da je opis baziran na ovcu u TIPU Romanovske
 

slavis

Član
Učlanjen(a)
28 Okt 2011
Poruka
717
Lokacija
guca
lepo predstavljanje i dobra analiza.dobrodosli,a sa vasim iskustvom ocekujemo korisne savete i pomoc u resavanju konkretnih problema
 

Han Pijesak 1977

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Feb 2017
Poruka
7
Lokacija
Han Pijesak
Slavis,to se podrazumeva!

- - - - - - - - - -

Bitno je samo shvatiti sta sloncici a sta loncici....tj,sta je original a sta falcifikat.Mi imamo i jedno i drugo pa ne hvalimo i ne kudimo nista.Kod nas se moze videti Ruska Romanovska a isto tako Ceska Romanovska(ptropljena)....sve je transparentno i lako se da zapaziti vizualno...ipak nas aspekt je jasan,drzati to razdvojeno kako bi ljubitelji i potencijalni kupci imali zagarantovan kvalitet bez kompromisnog stava i garancije....za priplodna grla Romanovske se cak dobija garancija na plodnost i tacno znas koliko jaganjaca dobijas po ovci za 3-4 ili 5 godina,mislim da je nasa farma jedinstvena po tom pitanju.
 

2pan

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2013
Poruka
642
Lokacija
zajecar
E, i mene to zanima, uporedna analiza ceske i ruske varijante, slike, tezina ovce, prosecan broj jagnjadi, sa koliko polno sazrevaju koje?
 

Han Pijesak 1977

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Feb 2017
Poruka
7
Lokacija
Han Pijesak
Postovane kolege,uz duzno postovanje opis rase imate na google'u a slike cu svakako objaviti cim pre...esencijalne razlike izmedju "pretopljenog Roma" tj,Ceske ovce u tipu Romanovske i ciste Romanovske su: Oblik glave,pozicija usiju i njena velicina,oblik i duzina repa,visina ovce,oblik cevanica,kvalitet runa i izgled runa.....ovo su jasno vidne razlike Ruskih ovca nasprem Ceskih ovaca u tipu Romanovske...kilaza ume da varira ali nikada ispod 47 kg a isto tako nikada vise od 54-55kg kao trogodisnja ovca.Ovnovi dostizu maksimalno 72-76 kg.Ovce Ruskog porekla se jasno razlikuje u reprodukciji jer se one non-stop pare tokom citavog zivota tj,od prve do desete godine zivota,tu je u reprodukciji najveca razlika sa Ceskom ovcom u tipu Romanovske.Mi imamo i jedmo i drugo pa nije tesko analizirati......i jedna a i druga ovca su po meni dobre ovce ali,tema je Romanovska ovca pa ne bih predugo u Cesima i njihovim melezima u tipu Romanovske.

- - - - - - - - - -

Mi Ceske ovce iskljucivo koristimo u melezenju sa Wirtebergom i IDF sa kranjim proizvodom JAGNJE ZA KLANICU.Prirasti su tu dosta bolji od Ruskih ovaca...manja legla,veca jagnjad i brzi tov zbog velikog uticaja Sufolka u Ceskim ovcama.Ruska ovca jagnji u proseku 3,2 jagnjeta i to na svakih 6,5-7 meseci a Ceshkinje 2,5 na svakih 8 meseci.Velika razlika u broju jagnjadi jer je plodnost Ruskinja 0,7 veca a period izmedju dva jagnjenja 45 dana kraca...na bazi od 5-6 godina imas cirka 2 a neredko 3 jagnjena vise nasprem Cehkinja..... Tj, za zivot Ruskinja ojagnji cirka 15 do 20 jaganjaca vise... A na 100 ovca to je 1500 do 2000 jaganjaca vise od Cehkinja.
 

2pan

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2013
Poruka
642
Lokacija
zajecar
E, taj odgovor sam trazio, karakteristike ciste romanovke sam znao, ali me je zanimalo uporedno sa ceskim i to iz prve ruke jer na netu svasta moze da se procita, ali nista ne moze da zameni necije licno iskustvo... Jel i ceske pregore cim se odvoje jaganjci?
 

2pan

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2013
Poruka
642
Lokacija
zajecar
Prekinu laktaciju, izvinjavam se zbog nerazumljivosti, u mom kraju retko koristimo drugi izraz pa sam se zaboravio
 

mario mario

Član
Učlanjen(a)
9 Nov 2011
Poruka
152
Lokacija
podgorica
Moze li mi neko od vas reci gdje se mogu nabaviti dobra priplodna grla romanovske ovce osim Srbije? Moze Hrvatska ili zemlje u okruzenju?
Hcvala...
 
Vrh