Rolo balirka.

Ratkopa kakvu rolku imaš jel radiš industrijsku balu ili za svoje potrebe ,koliko sve ukupno godišnje bala uradiš?

Claas roland 240,prosle godine napravljeno oko 2000 bala sto meni sto usluzno.Sta je to industriska bala?

Od letos iz slame......

687el5.jpg

10covuf.jpg

Meni pre neki dan ujka krene da prica kako je klas rolant 44sp preveliko opterecenje za traktor R65....kada sam ga pitao da li je presa vece opterecenje od pluga on me je gledao kao tele...Sve zbog toga sto mu je jedan kvazi majstor rekao da ne postoji rolo presa koju moze da tera ispod 80ks...

Moze ali to nije posao,ja sam radio sa belorusom 82 i klas 44 s i znalo je i da ga ugasi nekad pred kraj bale kad udje veca masa...

koliko bala na sat?
to je diskutabilno sve zavisi od mase od terena od parcela dali je sjenaza ili slama
a bas 50 na sat to je malo puno

Ako je njiva ravna i manji otkos 2 brza i teraj a ako je veliki otkos ili njiva podd nagibom iliclose spremljena njiva 1 brza...

koliko bala na sat?
to je diskutabilno sve zavisi od mase od terena od parcela dali je sjenaza ili slama
a bas 50 na sat to je malo puno

Sa roland 255 rotocut idu ljudi i 60 bala na sat,rotor dosta ubrzava masu a ima i automacko otvaranje komore,normalno njiva velika i masa odlicna........
Ovo gore sa slika sto sam slamu balirao vrsili su dva case 2388 i jedan john deere wts sa 7m hederom ,pa sad vidi kolika je masa na otkosu...........

- - - - - - - - - -

Ako je njiva ravna i manji otkos 2 brza i teraj a ako je veliki otkos ili njiva podd nagibom iliclose spremljena njiva 1 brza...
Sta podrazumevas pod mali ili veliki otkos?

Jednom mi se Zetor 6340 ugasio pred kraj bale, jer je presa povukla prema sebi vecu kolicinu mase, sad cu je tjerati sa forterrom (10641) pa cemo vidjeti rezultat, i nadam se da cu moci koristiti nozeve jer ih dosad nisam koristio, pretesko je za 6340 koji je oko 69 ks.

- - - - - - - - - -

A sto se tice brzine baliranja, ide to veoma brzo, nisam brojao koliko uradim na sat ali je to dosta.

Meni nije bitno koliko uradim na sat posto uradim sebi 150 bala sjenaze i nekad 50 do 60 suvi, suvo radim vise sa kockom. A usluzno po selu i neidem.

- - - - - - - - - -

Jednom mi se Zetor 6340 ugasio pred kraj bale, jer je presa povukla prema sebi vecu kolicinu mase, sad cu je tjerati sa forterrom (10641) pa cemo vidjeti rezultat, i nadam se da cu moci koristiti nozeve jer ih dosad nisam koristio, pretesko je za 6340 koji je oko 69 ks.

- - - - - - - - - -

A sto se tice brzine baliranja, ide to veoma brzo, nisam brojao koliko uradim na sat ali je to dosta.

Jel neradis sa 7340

Ja kad uradim 25 bala sjenaze za sat ja sam prezadovoljan a isto imam roto-cut
treba samo dok omota balu mrezom i otvori i zatvori komoru 15-20 sekundi i dok krenes znaci ostaje oko 40 s da napravi kvalitetnu balu :sta:

Da ostaje toliko a ako uznemo da na dobrim otkosima balu napravis na 60-70 metara i ides 8km/h u minuti prelazis 133 metara tako da ti je sasvim dovoljno tih 40sekundi..........ovo se odnosi na slamu i suvu detelinu,seno nikako na senazu..............

Nazad
Vrh