Rolo balirka.

Alen, nisi ti radio senažu sa samoutovarkom?

@tine Kolega, jesam nekad, ali odustao, nisam bio zadovoljan, imalo je pokvarene, nije se moglo ugaziti je bi samoutovarna nabila na gomile travu i uvek bi ostajalo rupa, a imalo je verovatno i moje greske u svemu tome, trebao sam jos ranije da kosim nego sto sam kosio ( Iako sam kosio pre svega to za senazu).
Druga stvar, lakse je dosta ovo sa rolkom, mogu da uradim jednu livadu, dve, drugu ruku, nesto od zita ako posejem, tako i za trosenje, balu mogu da trosim kad mi padne na pamet, potrosi se za par dana.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Договорили смо се, већ сам нашао једну, самоутоварну, вена ситница, скоро ко преса, ал добра. Шалу на страну да смо ближи најбоља опција, дол сви све покупујемо за наш број грла, цео живот радимо за гвожђе.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@tine Kolega, jesam nekad, ali odustao, nisam bio zadovoljan, imalo je pokvarene, nije se moglo ugaziti je bi samoutovarna nabila na gomile travu i uvek bi ostajalo rupa, a imalo je verovatno i moje greske u svemu tome, trebao sam jos ranije da kosim nego sto sam kosio ( Iako sam kosio pre svega to za senazu).
Druga stvar, lakse je dosta ovo sa rolkom, mogu da uradim jednu livadu, dve, drugu ruku, nesto od zita ako posejem, tako i za trosenje, balu mogu da trosim kad mi padne na pamet, potrosi se za par dana.

To nisi imao ni nože, ni valjke iza da razbace u silosu.
Bale su bolje na terenima sa padom, jer su lakše od samoutovarke ili silokombajna.
Trebaš računat, da ju na kosini ne možeš izbacit gde bi hteo, gravitacija radi.
Plus manipulacija, ako nemaš dobre opreme lako podereš foliju.
Ako ima narodne mase, verovatno je najbolje da se bale voze kakve su i motaju na lokaciji skladišta.
To skladište mora imat površinu, da ti glodavci ne prođu, pa buše bale itd., itd.
Svako rešenje nosi sobom i brdo novih stvari koje moraju da se srede da bi funkcioniralo kako more.

@tine Imala je prikolica 33 noza ali ne vredi, trebali su valjci nazad da lepo rasporedi ili rucno da se rastrese komplet. Doduse tada sam imao i losije livade, prirodne trave, sad sam vecinu kivada obnovio, zasejao trave, i sad se jos vise sekiram lad ne mogu nista da kosim na vreme zbog kise. Omotavao bih kod stale, sve mi je uglavnom blizu stale.

Kod nas se koriste za siliranje priključci ko na tim snimkama:
nešto što se može i napravit a nađe se i polovno za prihvatljive pare
ili skuplji
za gaženje

Letva lanac vučem sa 112 ks, u sirovoj masi traktor itekako oseti kada završava balu.Nabijenost je između kraja i sredine, bale su teške toliko da podižu zadnji kraj traktora.Nemam noževe i grdno sam pogrešio što nisam uzeo presu sa njima.U cenovnom rangu od 5-5.500 evra ne možeš kupiti presu sa noževima.Što je zanimljivo ne možeš ni u rangu od 7+hiljada a da nije groblje od prese.Po meni za rad sirove mase vezivanje treba da bude na mrežicu a to opet samo diže cenu gore.Tražimo profesoru Dr.Seljaku već mesecima valjanu presu i ništa nema vredno pomena a da ne moraš da prodaš bubreg. 😂
Nisi nista pogresio zato sto tvoju presu mozes u svako doba prodati, nesumnjivo i malo zaraditi, kad naidje dobra sa nozevima!

Na Wolagri Compakt ima sve sto je potrebno i takve prese ce se uvek traziti, video si kada si trazio presu da u 99% slucajeva uvek nesto fali od opreme, pogotovo Roto Cut koji dosta ubrzava presu da prosto guta sve pred sobom!
Tako da bez sekiracije uvek je mozes zameniti, veci problem je naici na neku sa nozevima u dobrom stanju jer su tamo te prese njakane, treba bas vremena i potrage da naidje ocuvana!
Gledao sam par komada Krone Round Pack multi-cut, pa to je isterano sacuvaj Boze!!! Tamo je izgleda glavni alat Svajs aparat 😂😂😂

Poslednja izmena:
Toliko kasni sezona kod mene da imam vremena da se pozabavim i najsitnijim detaljima koje sam primetio da nisu kako treba.
206ad39b3d7d47a16efb0c5b6afc598e.jpg
8123a3a62f665a4abc474911e2c425c0.jpg

Послато са S42 помоћу Тапатока

Vise volim da kasnim sa poslom a da mi je masina utegnuta nego kad pocnem da radim da mi kilavi posao i oduzima vreme nesto sto sam mogao kuci da sredim kako Bog zapoveda.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Pričali smo pre o zatezanju lanaca, pomislio sam bio da su španeri izašli do kraja jer su ležajevi na prečkama u krajnje donjem položaju bili gotovi da udare u valjak koji uvlači masu. Međutim, valjak i ceo pikap su od tri moguća položaja bili u krajnjem zadnjem. Pomerio sam ih za rupu napred i mirna Bačka a lanci imaju da se dotežu oprugama sigurno još 10ak cm.
Plastični klizač španera lanca pogona pikapa je bio izlizan pa sam stavio novi, povezao konektore na traktoru i balirki da lako zakačim i raskačim struju za vezač.
Prethodni vlasnik je bio nemaran i nije čistio presu pa je od vlage i truleži od nagomilane trinje lim komore se gornje strane korodirao. Očistio ga i zaštitio.
To je u suštini to.

Pitam, jer bi po meni trebao skinut već drugi otkos, a ja razumem kako pišeš da nisi još prvu turu počeo.

Ovde su retki kojima nije pokisla.Uglavnom je prvi otkos svima propao, u susednom selu ima baš dosta nepokošenih a još više pokošenih koje stoje na otkosima i trule...haos.

Tine, teorija je jedno a praksa je često nešto sasvim drugo. Ful mehanizacija sa zapada je jedno, a moje mogućnosti su drugo.

Nazad
Vrh