Rolo balirka.

Planiram kupovinu rolo prese, sad za sad iskljucivo za senazu. Sta bi ste preporucili za traktor od 70ks da moze da nabije balu kako treba, a da ne crkava traktor, da lepo radi. Bala 120 x 120.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Po meni je bitno prvo da znas sta trazis, kaisaru, letva lanac ili valjak.
Kad to resis onda gledas da bude u sto boljem mogucem stanju marka nije toliko bitna, manje vise sve je kvalitetno.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kaisaru ne bih, ne sto imam odbojnost prema kaisevima, da ne bi kasnije bilo zajebancije oko pucanja u sirovom i slicno. Citao sam skoro celu temu, i svi se slazu da je letva lanac najlaksa za traktor, tako sam i ja mislio nju da uzmem, dok me jedan uvoznik sa kojim se odavno znam i saradjujem nije ba io u dilemu, jer mi je rekao da za senazu gledam samo sa valjcima, jer jedino one mogu da nabiju balu lepu kao valjak i dovoljno tvrdu. I tako sad nemam pojma sta bih od toga. Cena tu oko 5000 do 5500 za nesto bas bas dobro.

Kod mene je valjak i jedino sa njom sam radio, u poredjenju ne znam.
U sirovoj travi isto radi kao i u suvoj, sto tebe i interesuje ako sam dobro zakljucio...
Dovoljno je 70ks da nabije balu na najtvrdju zategnutost ali je po meni bez veze mucenje prese, ja sam namestio na srednju i uspevam da je vucem sa 50ks, u bregu je zajebano i fali snage dosta...

Plus Noževi... Bez njih ne treba pokušavati..

Послато са SM-G986B помоћу Тапатока

@alen1972
U vecem brdu fali snage jbg, mali traktor.
U lepim parcelama ide super sa 50ks, i na srednju zategnutost, kad bi nabijao balu do kraja, treba 70ks za spokojan rad.
Sirovu travu balira kao i suvu, bez ikakvih problema.
Da napomenem da moja presa nema nozeve.
Kad si pomenuo senazu kapiram da si mislio na sirovu travu.

Letva lanac vučem sa 112 ks, u sirovoj masi traktor itekako oseti kada završava balu.Nabijenost je između kraja i sredine, bale su teške toliko da podižu zadnji kraj traktora.Nemam noževe i grdno sam pogrešio što nisam uzeo presu sa njima.U cenovnom rangu od 5-5.500 evra ne možeš kupiti presu sa noževima.Što je zanimljivo ne možeš ni u rangu od 7+hiljada a da nije groblje od prese.Po meni za rad sirove mase vezivanje treba da bude na mrežicu a to opet samo diže cenu gore.Tražimo profesoru Dr.Seljaku već mesecima valjanu presu i ništa nema vredno pomena a da ne moraš da prodaš bubreg. 😂

@deks Koju ti kolega balirku imas. Ovaj covek mi je preporucio velger rp 12, deutz gp 2.30, vicon grenland koja je ista kao deutz.
@Matić Kolega naravno da sve ima bolje od boljega, koliko para toliko muzike, cene su otisle mnogo. Naravno da je bolje sto jaci traktor i presa sa nozevima. Neka realnost kod nas je drugacija, koliko mogu da primetim, senaza u rolo balama se dosta rasprostranila u svim krajevima srbije i 90% ljudi radi sa balirkom bez nozeva, i ja bih takvu, sto sbog finamsija sto zbog traktora. Birno mi je da moze da uradi balu kako treba, nabijenu dovoljno da se ne kvari i to je to.
Vidjao sam balu od kronea 125, kada se umota dodje skoro okrugla, da li svaka tako radi ili konkretno vlasnik nije pojacao sabijenost ne znam.
Ja balirku planiram za sledecu godinu, tj balirku, omotac i neki nosac - utovarivac za njih i to sam resio. Pratim od sad pa kad mi sta naidje primamljivo pazarivao bih. Samo da utvrdim tacno koju da uzmem od rolki.
Hvala svima koji ucestvuju u diskusiji.

Za senažu mi se čini da, su noževi na presi malte ne obavezni, zbog trošenja takve bale... Bar su mi drugari tako prenosili svoja iskustva...
I u slami je poželjno da se secka masa prilikom baliranja, jer tako bolje upija mokraću ispod goveda...
Opet takve prese su skuplje i zahtevaju duplo više konja..

Ne mora da ima noževe ali je poželjno jer je dosta lakše posle kada kreneš da trošiš balu, bez sečke bude sva zamršena i teško je čupati vilama ali nije strašno, sve to ide u rok službe.Senaža je pun pogodak kada je proleće kao ove godine, kosiš, skupljaš, baliraš i motaš bez ikakvih tenzija i nerviranja da li će ti seno pokisnuti i propasti zbog kiše.Jedino što je u svemu tome malo zeznutije je start koji košta dosta, pod start mislim na presu, motalicu, utovarivač, foliju.

Alen, ja imam rp12s.
I ja se slazem sa tim kako ti je rekao.
Ja sam imao u ponudi Vicon, bila skuplja 1000e od ove, iskreno krivo mi je sto je nisam pazario, bila mi je u tom trenutku preskupa i bio sam siguran da cu se kajati.
Moje misljenje je da je kvalitetnija od Welgera, kao i DF.

Ne pominjite mi rolo presu. Ja sam bio na korak da odustanem od kupovine, jer cene nisu realne u odnosu na prošlu godinu. A izbor jako upitan. Skoro krone 125 u dobrom stanju prodat za 9000e a prošle godine ta presa je vredela oko 7500e i bila je gornji cenovni rang. Sad za 5000e bogami nisam siguran šta može da se uzme. Danas odem da obidjem lucerku i livadu kad sam stigao iz BGa, kad se nisam slogirao. Kiša zalepila za zemlju, umrseno, već prilično i prematorilo, jeza me prošla. Tako da presa treba pod hitno i motalica, da ne dolazim više u ovu situaciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Skup sport. Za naše uslove poljoprivrede,zarade i svega,dosta kosta.. Ali mora da se radi.

Послато са SM-G986B помоћу Тапатока

Preskupe su, mi smo kupili Krone 130 ove godine, izasla nas 6960€. Kolega je prosle godine prodao Mascar, koju je novu kupio, vezala sa dvije spage, otisla za 6200€.

Skupo jeste, posebno za mene koji ne planiram da radim seno, samo senazu, nekih 50ak bala za pocetak za sebe, posto cu biti prvi ovde koji ce je nabaviti, mozda bude i po koja usluga. Ne zurim sa kipovinom, praticu polako hoce li iskociti sta sa realnom cenom, i da je u, dobrom stanju.
Motalicu planiram poljsku, racunam da ce zavrsiti posao za mene kakav god da je kvalitet.

Nazad
Vrh