Rolo balirka.

Sve je to 100% tacno,ali ima tu i druga strana price. Kada je varijabilna komora kada mota balu od samog starta ne mozes posle da je razvuces posebno sredinu ako se balira nesto dugacko (tipa ovas).Moram da je bijem utovarivacem o beton 10 puta da se razmeksa.Dok je kod fiksne komore bala unutra mekana i mnogo se lakse "raspadne".Da ne pricam o baliranju sirovije mase,to je onda tek kao beton koliko god da popustis sabijenost bale.Druga stvar je da sve te starije balirke sa varijabilnom komorom imaju katastrofalnih problema pri zapocinjanju bale (dok ne napravi krug i krene da mota) isto kada je nesto dugacko ili sirovo. Posle svake bale moram da dam gas kao blesav i da milim dok ne dohvati masu da zapocne balu a kada nece da uvuce unutra i zagusi na pick upu to je samo da places.
Kod fiksne komore kad izbacis balu samo gas, i juris sledecu.

Prosle godine sam radio sa JD 540s.
2 mane
prva oko zapocinjanja bale sto napisah gore
a druga je sto i ako ima 2 kanapa vezuje 3 sata

333854609_1166652634041485_3789607361843708575_n.jpg

To jeste, za polaganje je bolja fiksna komora, i kolege sa posla sam savetovao da uzmu sa fiksnom komorom jer rade samo za sebe... za zapocinjanje bale, ja sam samo imao problem na plus 40 temperaturi i ako je trava livadska mazna kao svila... inace rp12 na valjke zna da zeza sa slamom, ako je malo pregorela i na visokoj temperaturi, puni donekle, a onda bala stane a valjci proklizavaju i to nazubljeni valjci... inace jd540 pravi solidno tezu balu od rp12 recimo.... da dodam jos kada baliram ovsenu slamu po rosi, e to je stvarno beton tvrdo, mozes ekser da zakucas u nju....

Poslednja izmena:
Jel kupovao neko mrezu skoro, gde li su najpovoljnije?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ne treba kupovati najjeftiniju, ja sam time napravio grešku.Uzimao prošle godine u Sigmi mrežicu Robusto, 123*3000 za 18.500 rsd, u lucerki i kukuruzovini je u redu jer stoje pod krovom na 2,5 kruga vezane bez problema.Kod slame ozbiljan problem, stoji napolju i na 2,5 kruga mi se dosta bala što naduvalo što raspalo!Izgleda da nema UV zaštitu, drugari iz sela takođe koriste tu mrežicu ali su motali na 3,5 kruga pa nemaju problem sa raspadanjem.Kada se preračuna ispada da su kupili skuplju mrežicu jer loš kvalitet kompezuju većim brojem krugova vezivanja ali opet nemaju problem kao ja.

Ispada da sa kanapom manje glava boli.
Sto bi komsinica rekla, ne znam sta da radim
Iskreno 150e za mrezicu kad pomislim nije bas povoljno a to je najjeftinija i kao sto kazes nije nesto.
Nervira me kanap sto moram da cekam dok vezuje, sa kockastom presom bi izbalirao daleko brze istu povrsinu.

Neću više uzimati tu marku a koju ću, iskreno nemam pojma.Poznanik koji radi baš dosta rol bala, kupuje mrežicu na palete, preporučuje isključivo iz Almexa a cena je baš, baš astronomija...imam dve za jednu. 😱

Kolege, treba mi vaša pomoć,ili savet ...planiramo da kupimo rolo presu i nešto što smo našli a da je u korektnom stanju je John Deere 540 pa me zanima vaše mišljenje...mane i prednosti te prese.
Trgovci pričaju njihovu priču,a u našem kraju još nema dovoljno iskustva sa tim mašinama,elem svi kažu prečka lanac je sigurica a cena je dosta jaka dok su sa kaišem koliko toliko prihvatljivije.Zar je stvarno prečka lanac toliko bolja od kaiševa?
Za svoje potrebe smo radili 4-5000 bala seno plus slama i ima ravnih livada ali ima i strane.
Traktor koji bi je vukao je ili 549 ili Rakovica 65

Vidim da nisi spomenuo balirku sa valjcima.
Nju zaobilazis ili?
Zavisi sta ko voli i misli da mu je bolje.
Ja sam iskljucivo sa valjcima gledao, nju i kupio.

Ono što sam čuo od većine je da za prese sa valjcima treba više snage i da je problem da krene da mota ako je malo suvlje,kao što je seno i slama,tako da je zaobilazimo...
Radili bi seno,nešto malo detelinu i slamu

Ljudi gledali i ne veruju svojim ocima da je vucem sa traktorom 50ks
Klinac sto sam kupio od njega mi rekao da Rakovica 65 ispusta dusu sa njom u toku zavrsavanja bale i da traktor ispod 577 nema sa njom sta da trazi

@RatkoPa Koga god sam pitao svi su mi rekli dosta je 2 kruga, ja ipak turio na 2,5 a to je očigledno malo, vidim sada i sam.
Dok ne naučiš na sopstvenim greškama nema druge.
Ja sam izabrao letva-lanac a vidim da sam trebao valjak-letva-lanac.Budžet je ipak presudio, pogotovo što je presa kupljena neplanski na brzinu.Zadovoljan sam kako radi, brza je poprilično ali slamu ne može po danu, mora po oblačnom vremenu ili noću.

Pre neki dan smo gledali gallignani 3200 valjci-prečka lanac kombinacija 120x120 bala,kanap a može i mrežica ali fali nešto za mrežicu... visina je oko 2m,pick up oko 160...93god...ma fino to izgleda ali fina i cena-7500€
A jd 540 na kaiševe 4800€
Malo šira na točkovima 220 a visoka ko kuća 240,pick up 120...
komora varijabilna 90-130x120...

Krematore, brdo a jos nastelovana bila do kraja da steze...

Pre neki dan smo gledali gallignani 3200 valjci-prečka lanac kombinacija 120x120 bala,kanap a može i mrežica ali fali nešto za mrežicu... visina je oko 2m,pick up oko 160...93god...ma fino to izgleda ali fina i cena-7500€
A jd 540 na kaiševe 4800€
Malo šira na točkovima 220 a visoka ko kuća 240,pick up 120...
komora varijabilna 90-130x120...
U bre mnogo jaka cena za jd540, ili su sve otisle jos gore sa cenom, ne pratim.... ja moju jd540 sam platio 2900e pre 5 godina, pa je u korona periodu otisla na ~4000, ako je sada toliko bas mnogo...

Nazad
Vrh