Rezidba vinograda

Na tvojoj poslednjoj slici Mišo vidi se jasno grozd, u samom centru slike. Znači, već možeš videti koji od njih nije rodni lastar.
Pozz Srđan!

Evo župa učitelju, gledaj i plači :haha:

[video=youtube_share;dgnaE13vZ8I]http://youtu.be/dgnaE13vZ8I[/video]

Pa ako ima ploda, onda vidiš koji je rodni lastar a koji ne. Uostalom, drži se ovog pravila: Rodni lastar je onaj jednogodišnji lastar koji raste na dvogodišnjem delu loze.

Župo, grešim li?

Nego župo, da te pitam ono što ne znam. Lani sam malo podmladio vinjagu, ubacio par mladih kalemova. Ove godine je to buknulo i baš krenulo. Da ih tretiram jednako kao i ostalu lozu, zelena rezidba kao i kod druge loze ili ne?

Cyber_Seljak, ako sam dobro razumeo ti si podsadio nove vinjage prosle godine, one krenule, ti se sad ceses po glavi, sta s njima. Ma, nema frke. Polako je formiraj prema tvojoj zelji, ne opterecuj je suvisnim lastarima, ostavi one lastare koje moras, ostale cisti vec sada. I zvizduci npr. *moravac* ili vec sta! Takodje, tretiraj isto kao i staru, tako je! :osmeh::ppozdrav:

Oktopod, znaci, *placi mala placi, osto sam na Raci*! Nema plakanje ni za svalerkom koja me ostavi ovih dana, kamo li za ovako malim problemom! :haha: Lepo ti napisa Sajber gore, tako i radimo sada, bez izuzetka. Ako su iz proslogodisnjeg lastara lepo krenuli novi, njih ne diramo, rodice svaki. Sve ostalo, ono sto je krenulo ili odozdo iz *glave* ili iz onih lastara proslogodisnjih, do prve zice cisti sve, pravimo stablo od njih. Jasno? Fino, vidim da jeste! Znaci, cilj je da se cokot ne optereti suvise, da sve ide na rod, a ne na lastare koji su suvisni. Dobro!

Sad, sve radis lepo, gledam snimak. Zica je zategnuta, da moze da se svira na njoj, Pitas me za one lastare koji krecu iz proslogodisnjih. Njih ces, samo uvlaciti u druge dve, pa onda i u trece zice. Slomices im vrhove kada dostignu visinu npr. 90-ak cm od razvedenih proslogodisnjih lastara. Ili, zalomices ih na 8-9-ti list od grozda, to je isto. Njih ne treba vezivati, sami ce se uhvatiti za zicu. Jasno kao dan danjasni, lep suncan! :cool:
Sve ostalo sto ces kasnije raditi, to je da ih stitis od bolesti, i nista drugo. Za tebe kao i za sajbera vazi, zadeni slusalice na usi i brate uzivaj uz muziku koju volis. Dve glavne bolesti koje napadaju lozu su plamenjaca i pepelnica, takva sredstva i koristi. Malo je ovo da bi kupovao specijalna sredstva stoga, koristi ona koja su ti pri ruci. Ako ima bilo sta nejasno, evo mene opet, bez ustrucavanja pitaj, ok?

I naravno, poz od Srdjana iliti zupe100! :ppozdrav:::vino::

Oktopod lepo ti je krenula loza,ja sam samo provlacio lastare izmedju dve zice bez vezivanja zato se i postavljaju dve zice.Lastare pustim da rastu do iznad drugog para zica i onda ih skracujem po visini.So se tice skidanja viska zelenih lastara to radim tako da ostavim najnizi lastar i najblizi stablu za rezervu,njega prekracujem kad stigne iznad drugog reda zica,sve ostale do grana poskidam.Ukoliko je potrebno menjati granu onda ostavim jedan po polozaju najbolji za zamenu.Nerodne lastare poskidam sa grana osim onih koji treba da mi zamene rodne cvorove /kondire/.Nerodni lastari se lako poznaju u ovo vreme su obicno duzi od rodnih lastara,imaju tanje stablo malo drugaciju boju /crvenkastu nijansu/ razmak od kolenca do kolenca je veci i redovno izbijaju u rasljama stare i proslogodisnjeg lastara,po duzini dvogodisnjeg ili starijeg stabla.Iz pravog rodnog pupoljka ne izbija tu ga nemoj traziti.

hvala narode, otprilike sam ja to shvatio prošle godine, samo sam zaboravio šta sad sa ovim rodnim koji rastu, jasno ko dan, kroz duple žice, prekratim ih na toliko i toliko, i skidam sve iz glave što krene i što krene iz tih rodnih bočno i to je to. Oprskao sam dan pre snimanja merpanom, on je baš za plamenjaču i crvenila, materija mu je kaptan. Sad ne diram ništa dok se ne oplode plodići pa ću morati kasnije nečim jer svake godine imam pojavu sušenja i bojenja u plavo plodića koje ako ne skidam bolest se proširi. Sa insektima nemam problema, da podsetim sorta je smederevka žuta, samo sa tom truleži i plamenjačom lista.

Oktopod- Hvala sto si postavio pitanje, isti me je problem mucio...

Cyber_Seljak, Zupa100,Drotos-- Hvala ljudi..mnogo ste mi pomogli...
Znaci skidaj sto nije rodno, stiti od bolesti i neces da pogresis...

Da, tako nekako bi to išlo. Iz ove stolice jako jednostavno izgleda, i laganica. Nije tako, nešto sam brojao koliko puta treba da odem u svoj vinograd godišnje. Verovali ili ne, tačno 19 puta. Pa vidite sada kolika je cena grožđa.
GOGIDJ, znači, prskanje čokota se obavlja svakih 8-10 dana u zavisnosti od vremena, sunčanog ili kišovitog. I to pod uslovom da sredstva budu sistemična. Četiri puta sistemicima, to je obavezno, i dva puta "plavo" prskanje, tek onda je uspeh zagarantovan. Sve drugo neće biti dobro.

I naravno, pozz od Srđana, župa100!

Okropod zelena rezidba je prvi korak prolecne - zimaske rezidbe na zrelo kad znas a znas zimsku rezidbu onda odabir zelenih lastara i nije tezak.Nemoraju se svi jalovci-nerodni lastari poskidati oni posto nemaju potrosace hranljivih materija /plodova/ salju hranljive materije u korenov sistem za njihov razvoj,preteran broj sigurno umanjuje kolicinu roda i njegov kvalitet...Spomenuo si plave bobice one nastaju kao posledica sive trulezi-botritisa i plamenjace /pogledaj na internetu bolesti vinove loze pa uporedi /.Prvo tretiranje protiv obe bolesti pocinje neposredno pre cvetanja /otvaranja cvetova/.Najbolje je koristiti sistemicna sredsva koja pokrivaju obe bolesti ja znam za Qvadris i Melody Combi 43.5-WP,Folikur 250-EW ,... pozdrav

Da, tako nekako bi to išlo. Iz ove stolice jako jednostavno izgleda, i laganica. Nije tako, nešto sam brojao koliko puta treba da odem u svoj vinograd godišnje. Verovali ili ne, tačno 19 puta. Pa vidite sada kolika je cena grožđa.
GOGIDJ, znači, prskanje čokota se obavlja svakih 8-10 dana u zavisnosti od vremena, sunčanog ili kišovitog. I to pod uslovom da sredstva budu sistemična. Četiri puta sistemicima, to je obavezno, i dva puta "plavo" prskanje, tek onda je uspeh zagarantovan. Sve drugo neće biti dobro.

I naravno, pozz od Srđana, župa100!

Onda sam ja nesto zeznuo...?
Jesenas i proljetos sam ga prskao sa modrim uljem..
Kako rekose u poljoprivrednoj to je isto sto i crveno ulje samo drugi proizvodac...
http://www.agroklub.com/poljoprivredni-oglasnik/oglas/modro-ulje/5527/
Prije desetak dana sam ga prskao sa "maknogal80", po preporuci gospode sto radi u poljoapoteci...
http://zastitabilja.shopmania.biz/kupi/mankogal-80-250gr-20138
Po svemu sudeci nesto sam preskocio, mislim "bordosku juhu"(valjda sam dobro napisao)..

moje grozde sada ovako izgleda...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

ovo zbunje ide u "vecna lovista" na jesen...
pozzzz...

Поштовани домаћини,
Може ли ми неко дати савет како да старе чокоте орежем у главу, чиме и у ком периоду године?
Унапред захвалан, велики поздрав

Gogilj, nisi nista pogresio, mada u drugo prskanje gledaj sredstva koja stite od plamenjace i pepelnice, bilo koje, ima ih gomila. Poslednja dva prskanja ce biti npr. bordovskom corbom ili juhom, kako kazes.

D.J.GRLJANAC, za uglavljivanje cokota je kasno, ne diraj sada. To ide pre kretanja vegetacije. Tada ce mo pisati o tome! U medjuvremenu gledaj unazad kako je to radio OKTOPOD, mnoge stvari bi ti trebale biti jasnije.

pošto je tema brisana, mislim da nema mojih prvih videa, ali imaš na youtube na mom kanalu, otiđi na poslednji moj video pa klikni ispod na geenije, taj sam, imaš tamo video loza od početka i slično, ima jedno 30 videa o voćarstvu a nekoliko ih je loza od početka do ovog stadijuma

Evo da ti izvučem najbitnije...

Prvi korak, pustiš po dva mlada nova iz glave i razvedeš ih na ovaj način:

Kad orežeš na jesen sve staro do osnove, dobiješ ovo:

A ovako to izgleda sledeće godine kad krene, s tim što ja na ovom snimku videćeš opet radim ono sa prvog videa jer nisam dobro sve pripremio i uradio:

Poslednja izmena:
Sad sam video da iz ovogodišnjeg lastara kreće novi rodni... Da li taj grozd koji se sad tek pojavio(veličineje 5-6mm) vredi ostaviti, da li će on uspeti da se formira , da naraste i da sazre? Ostali grozdovi su već precvetali i formirale su se bobice....

mityoo
Nemoj ga skidati,kod ranih sorti oni uspeju da sazru a kod kasnijih sorti sazrevaju ako bude suncana i duga jesen.Pred mrazeve kad su svi obrali grozdje ti sec imati malo grozdova da se zasladis.

Evo jedan tekt na tu temu

Rezidba vinove loze – rezidba na zrelo - link za ceo tekst

Osnovni ciljevi rezidbe su:

Obrazovanje osnovnog oblika stabla u mladim vinogradima
Održavanje obrazovanog stabla u dugom periodu rodnosti čokota, kako bi svi njegovi delovi bili zdravi, a svi organi loze pravilno raspoređeni u prostoru
Normiranje broja okaca, lastara i grozdova na čokotu
Regulisanje rastenja i rodnosti, uspostavljanje i održavanje pravilnog odnosa između vegetativnog razvoja i visine prinosa
Regulisanje kvaliteta grožđa, uspostavljanje pravilnog odnosa između visine prinosa, zrelosti i kvaliteta grožđa
Regenerisanje starih i deformisanih stabala u cilju podmlađivanja čokota
Uklanjanje suvih i ogoljenih delova stabla, kao i delova koji su oštećeni pod dejstvom grada, jakih mrazeva i mehaničkih povreda od mašina

Ovaj link vodi na sajt poljopartner, na kome ima još dosta tekstova o vinogradarstvu, ali je ovaj što sam i naveo citat iznad direktno vezan za rezidbu vinove loze.

Dali je normalno da loza i sad tera rodne lastare? Protekle 2 nedelje je nisam dirao, i sad vidim da lastari koje navodim na gornje spratove, umesto prošlogodišnjih izmrzlih, teraju bočne rodne lastare na kojima ima grozdova....

Poslednja izmena:
JA bio na moru, kad sam se vratio iz zaperaka koji su izbili se pojavili grozdovi :) naravno ja sam poskidao sve zaperke da ne opterećujem čokot sa rodom, ostavio sam već koliko mislim da treba roda

Nazad
Vrh