Rezidba vinograda

To iz korena će uvek da kreće, sačekaj ti još, ne brzaj :D

Stavio sam jesenas nekoliko reznica u kantu sa peskom u podrum da se ožile i sad vidim da teraju pupoljci na većini grenčica e sad neznam dokle to treba da stoji u pesku?. Dali može tako u pesku da se ožili i preživi?
Malo sam omašio temu ali samo pitam pošto nisam našao odgovarajuću temu za ovo pitanje

Poslednja izmena:
Stavio sam jesenas nekoliko reznica u kantu sa peskom u podrum da se ožile i sad vidim da teraju pupoljci na većini grenčica e sad neznam dokle to treba da stoji u pesku?. Dali može tako u pesku da se ožili i preživi?
Malo sam omašio temu ali samo pitam pošto nisam našao odgovarajuću temu za ovo pitanje

Ožiliće se i u pijesku,samo iznesi napolje radi svjetlosti.

Isto tako,možeš da ih zabodeš u zemlju,bitno je da održavaš vlagu i najesen imaš dobro ožiljene sadnice.

Kante su ispred dugačkog prozora u podrumu tako da svetla ima a nekako mi deluje konstatna temperatura dole pa zato nežurim da izbacim napolje.
To mi je bitno da imaju sve uslove i u pesku da prežive a i ožile se, hvala na odgovoru

u pesku jedino nemaju hranljivih materija kao što ih ima u zemlji, pa razmisli o tome, mislim da je malo glupo bacati veštaka i zalivati u kantu peska :) prirodno je prirodno, mišljenja sam da je bolje da ih posadiš na stalno mesto, još par dana pa će i vreme da se stabilizuje vljda

Pa vreme nije loše, nebojim se mrazeva, neće ih biti valjda nego evo upravo vadim drugi panj od bora pa bi mogao ovih dana da zabijem i zemlju te reznice gde planiram.
Trudim se da ga iskorenim što više ali krvav je to posao, bor od 30god ima korenje da bi mogao da se grejem celu zimu, takva dva komada su mi život zagorčala već par nedelja unazad.
Ok da u pesku nema hranljivih sastojaka ali mislim da se mnogo lakše probija koren nego u ovoj ilovači kakva je kod mene. Neznam dali da pomešam pesak sa nekim stajnjakom , možda je to bolje?

razumem te, ja sam iskekao dva borića ali nisam uspeo da is isčupam traktorom i sad tako stoje, neće ni makac..

Posadi ti njih što pre, rupu u koju ih budeš sadio napravi što širu, u nju stavi prvi ašov kod korenja tj donesi neku sitnu zemlju ili ako imaš malo toga kupi jedan džak zemlje za cveće, ona je i sitna i puna hranljivih materija, i kažem ti samo što šira rupa ako je već tvrda zemlja. Posle sadnje malo nagazi, doooobro zali da se zemlja dobro sabije oko korena, zalij par puta i miran si :)

misli da je to svakako bolje nego eksperimenti sa đubrenjem peska :) ako baš želiš da ti budu u kanti još neko vreme, onda isto uzmi zemlju za cveće pa njome napuni kantu, sad im trebaju hraniva da bi rasli a u pesku toga nema, nema ni u vodi pa zalivanje peska nema efekta koliko je potrebno

super bratac, na šta se uopšte kalemi loza i zašto, mislio sam da može samo da se ožili odsečen mladar?

Ta brajda što mi je u bašti je crno otelo koje nemože da uništi nijedna bolest a ni minus 50 mislim da mu ništa nemože, prskanje nikad nije osetilo ali mi je dosadilo zadnjih 20 god samo njega da pljuckam po dvorištu pa sam probao da ga kalemim ali samo poneki lastar sa nekim komšijskim belim grožđem koje se isto neprska. Pa sad ako uspu da prežive ti lastari ovo leto, imaću na jednom čokotu i crno i belo grožđe.
To je bilo probno a za sledeći pu ću spremiti i druge sorte pa nakalemiti i njih. Na tako jakom korenu od 20god koji će da gura sokove u sve te lastare, moguć je i rod već ovog leta.
Okačiću sliku kad se bude pokazao cvet ( ja se iskreno nadam da će biti )

Ako te nemrzi pročitaj od 108 poruke na ovoj stranici još jednu varijantu http://poljoinfo.com/showthread.php?182-Kalemljenje-voćaka-u-kućnoj-radinosti/page6
pa zamisli jedan takav koren od velikog stabla kako hrani lozu i koliko ploda može da izbaci takva loza !

Poslednja izmena:
Odsećen prošlogodišnji lastar, ako se pravilno zasadi, može da se ožili i bude kasnije čokot. Međutim, praksa je pokazala da takav čokot ne može dugo izdržati, najduži vek upamćen je 10-ak godina. Podrazumeva se da se misli na lastar od kalemljenog čokota. Brajda se računa u divljaka, tako da može trajati i mnogo duže.
Prava podloga za kalemljenje vinove loze je matikola ili kober. Na obe podloge se uspešno kalemi vinova loza.
Moje mišljenje je da je za nijansu bolja mantikola, koja ima kraći razmak između prstenova, i lakše se prima. Stariji kalemari kažu da je bolja za to što takav kalem duže traje. Ovde u Župi ima čokota starih i preko 150 godina, kalemljenih na mantikolu. Gledao sam takve čokote, "strašno" rađa, takav čokot je lakše preskočiti nego obići.
I još nešto, ovde postoje odgajivači mantikole, jedna od takvih je poljoprivredna škola u Aleksandrovcu.

Naravno, ima na više mesta da se kupi. Bez problema. Uopšte nije skupa. Na mestu gde mi se npr. osušio ćokot, izlazi mantikola iz zemlje. Onda je džabe. Možete i sa piscem ovog teksta popiti neku čašu lepog vina, isto za dž.

poz Srdjan!

Ona jedna loza je samo iz korena krenula, a ova jača evo kako sad izgleda:

69dna0.jpg

30w6o7s.jpg

2s7j88m.jpg

Da li je potrebna neka intervencija ovde ili da ga pustim da raste?

Pre par dana loza kao da je tek krenula, danas odem na plac a ono da ne prepoznaš, izbili iz čokota lastari i puni plodića, znači ne cvetića nego plodića, da ne veruješ :D Moram hitno to da sredim sutra...pa imam jedno pitanje.

Pošto sam prošle godine ostavio nove lastare (znaće čika župa100), kako sad na sledeću živu da razvodim ove koji iz njih izbijaju, da ih pustim do sledeće žice pa šta onda? Sledeća žica je dupla tj ima dve paralelne.

Odsećen prošlogodišnji lastar, ako se pravilno zasadi, može da se ožili i bude kasnije čokot. Međutim, praksa je pokazala da takav čokot ne može dugo izdržati, najduži vek upamćen je 10-ak godina

zupa 100 izvini moram da budem opet antiprotivan,lastare u nasem kraju koriste odavno /u glavnom u okucnici/ nisam cuo da zive samo desetak godina.Moja u dvoristi uma oko 18g. i lepo radja.Problem kod ovog rasada je sto mu je korenov sistem slabiji i samim tim manji prinos,koren nije otporan na filokseru pa zbog tog zive mnogo krace.Tehnika sadnje proslogodisnjih lastara /reznica / je potpuno drugacija od kalema pa im je i procenat primanja manji,posebno ako se to ne odradi maximalno kvalitetno.Vreme do prvog roda je produzeno za 1g. zbog uziljenja u odnosu na kaleme.Sobzirom da sam lozni kalem nije skup i otplati se vec sledece godine onda nema potrebe toliko se muciti oko rasada reznica.
Jos jednom izvini nisam imao nameru da potcenjujem tvoje znanje koje inace mnogo cenim.pozdrav

---------- Poruka napisana 07-05-12 u 12:51 ---------- Prethodna poruka je 06-05-12 at 08:56 ----------

Oktopod to su,,cvetici,, ili cvasti kako ih jos zovu,za sada su mali i nisu otvoreni,rastu do 2/3 velicine buduceg grozda i tad se cvetici otvaraju i nastaje grozdov cvet.

Mityoo, uuuuf što je izmrzla loza. Znači, Jovo nanovo! Mora se ponovo formirati kao prošle godine, na žalost. Meni je ove godine izmrzao vinograd, po mojoj proceni 40%. Već gubim živce sa takvim problemima. Jednom drugaru je 1.5 ha crnog burgundca totalno izmrzao. Crni burgundac nije otporan toliko na veliki mraz. Gledaj rodne koje su ostale lastare oplevi. Kada dostignu visinu 8-9 listova od grozda, zalomi takav lastar, da ne tera ko lud u vis. Ostavi jedan lastar koji ti je najprikladniji ne zalamaj ga, da bi dobio novoformiran oblik za do godine. OK, shvatio si me?

Oktopod, daj sliku, neće "čika Župa" da pogreši, da vidimo konkretno, ok?

Drotos bratanac, jel da ponovim svoj post copy-past? Mislio sam na lastar od kalemljenog kalema. Iz iskustva sam napisao, "paralo me". To sam radio u svojim vinogradima, položim lastar u zemlju, na mestu gde nema kalem, hteo sam da probam. Izbiju lepo nova par lastara, koja treće godine odsečem, odvojim, od majke. I tačno se ponaša kao što sam gore napisao. To sam radio ne zbog toga što su kalemovi skupi, nisu, ali se podsada veoma teško formira. Ko lubenče u muvaru! Ako se tebi drugačije ponaša, to je ok, shvataš?

I naravno, vaš Srđan, zupa100 vas sve koji čitate ovo, pozdravlja!

Nismo se sporazumeli.Taj nacin nisam probao pa neznam video sam slucaj da nije odvojen lastar od majke taj cokot je ogroman i veoma star.Nesto sam ipak naucio fala prijatelju pozdrav

Po čemu da utvrdim koji je rodni? Pitam čisto da ne dođe do zabune... Jel ono što izgleda kao mali grozd veličine 5-6 milimetara, jel će to da bude grozd? Onda je to plodni? I koliko treba da naraste da bih bio siguran da neće biti rodni?

Nazad
Vrh