nenad88
Član
Sad zagrni, rezidba na prolece...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
to je malo problem kod takvog uzgojnog oblika...ako nisi zavrsio rezidbu probaj da ostavis neke lastare sto bi rekli iz glave ili ti sto blize prvoj zici,pa da za sl godinu imas nize kondire...mi radimo rezidbu jedan luk i jedna zamena tj kondir,pa ako ode daleko ostavim proslogodisnji lastar iz glave da bude kondir za iducu godinu...
Dragi prijatelji,
u vinogradarstvu sam prilično neiskusan, pa nemojte zameriti ako postavim početničko pitanje. Znam da sada nije vreme za rezidbu i da niko u ovom trenutku ne razmišlja o tome, već o vinu, ali se blagovremeno naoružavam znanjem za sledeću sezonu, a pade mi na pamet nekoliko pitanja koja su me okupirala i prošle godine, a nisam imao koga da pitam u tom trenutku...
Evo o čemu je reč: kada sam prošlog februara orezivao Lastu i Moldovu, ostavljao sam lukove na nekih 8 okaca. Kada savijem lukove, svako drugo okce bude okrenuto na dole. Lastari koji su izbijali iz tih okaca su imali mnogo manji porast od onih koji su okrenuti na gore (kod drugih sorti nisam primetio takav fenomen). Na njima su i grozdovi bili mnogo slabiji. Pade mi na pamet da sledeći put ostavim dvostruko veći broj okaca, s tim da uklonim sve lastare koji kreću iz donjih okaca. Da li je ovo ispravno ili ne? Nisam video da neko tako radi, ali ni da je neko govorio o tome.
Takođe sam primetio i da su lastari koji su izašli iz okaca na krajevima lukova bili mnogo deblji i duži od ostalih. E sad, primetio sam da neki vinogradari u mom kraju savijaju lukove tako što ih prebacuju preko žice koja je iznad, tako da budu savijeni u obliku slova "V" naopačke. Nisam mogao da razumem zašto to rade, bilo mi je čudno, jer lastari koji rastu iz sredine luka moraju biti dosta kraći od ostalih. Posle pomislih da je to možda rešenje da se ujednače lastari. Postoji li neko objašnjenje za ovakav sistem formiranja lukova?
Hvala unapred