Rts.rs:
Реституција (не) кочи приватизацију
До краја године, требало би да се оконча постојање друштвених фирми. Међутим, све чешће су оцене да тај посао неће бити завршен на време. У Влади тврде да рок неће бити продужаван и наглашавају да се интензивно ради на решавању проблема који ометају продају предузећа.
Према закону, држави је остало још девет месеци да оконча вишедеценијски проблем, односно приватизацију више од 500 предузећа – 188 је послато у стечај а за остале би требало наћи новог власника.
Припремила Мирјана Брајковић
Да посао не иде добро кажу у Агенцији за приватизацију, а у Влади потврђују да је питање старог власништва, односно нерешавање реституције, велика препрека.
"Такав списак предузећа није прављен, али, објективно, у великом броју предузећа постоје захтеви за враћање имовине – обештећење у процесу реституције. Налазимо начин како ћемо све негативне утицаје реституције отклонити и мислим да смо близу да то решење нађемо", наводи државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.
Али у Агенцији за реституцију кажу да реституција не кочи приватизацију и да немају ниједан нерешен проблем.
"У двадесет захтева које смо радили у девет случајева јесте било захтев, а у осталима није било захтева. Оно што смо ми нашли у анализи претходних дана јесте да се углавном ради о пољопривредном земљишту јер ту постоји проблем идентификације, а све остало се лако идентификује – делови објеката, неки објекти су делови садашњих предузећа", наглашава Страхиња Секулић из Агенције за реституцију.
Од тога ко је од државних служби у праву, предузећима је важније да се ствари убрзају – кажу ко се први понуди на продају има веће шансе да нађе купца.
"Што се тиче реституције, ми смо то решили. Ту нема ништа, али ми на сваких шест месеци морамо да извадимо нова документа у катастру, а државна служба ради споро и неефикасно, као и раније. Чекамо да се то заврши", истиче директор "Будимке" из Пожеге Ђорђе Стевановић.
Директор "Будимке" додаје да ће се након тога чекати да Агенција за реституцију каже да нема ничега, као што, каже, није ничега било ни пре шест месеци и да се тек онда закључком Владе огласи и објави јавни позив за прикупљање понуда.
Миле Антић из Мреже за реституцију објашњава да реституција никада није успоравала, нити данас успорава поступак приватизације јер је реституција вид приватизације.
"Оно што успорава приватизацију то су несређене евиденције и то пре свега евиденције о непрокретностима које се налазе у Републичком геодетском заводу", објашњава Антић.
Евиденција непокретности биће боља и доступна на интернету у реалном времену за пет година. Тако је бар обећано Светској банци која је поново дала новац за катастар и то 44 милиона евра који ће се трошити од јуна.