Registracija poljoprivrednih gazdinstava

@Peet
Ne mogu da ti naplate unazad kao što sam i rekao, ali mogu da umanje penziju.
Ako je staž kombinovan po više osnova, radnički i drugo, onda će umanjenje biti značajno sve dok ne naplate to potraživanje iz prošlosti.

@smilad, da li je onda mozda bolje ugasiti gazdinstvo par meseci pre odlaska u penziju, ako nosilac gazdinstva nije placao pio i zdravstveno, nije imao zemlju na sebi, imao je prijavljenu zemlju koja je vlasnistvo clana domacinstva i ugovor o zakupu od drugog lica? Znaci da gazdinstvo ne bude aktivno, vec ugaseno, u momentu podnosenja zahteva za starosnu penziju koja je zaradjena u firmi.

@BOKIBOLE
Mislim da to ne bi rešilo problem jer službenici PIO fonda kod rešavanja zahteva za odlazak u penziju sakupljaju sve podatke o osobi, verovatno traže informacije od svih relevantnih institucija, pa tako i od uprave za trezor gde se vodi registar poljoprivrednih gazdinstava. Ovi im pošalju da je osoba bila nosilac u tom i tom periodu i tako nastaje dug po osnovu neuplaćenog staža.

@Peet
Ne mogu da ti naplate unazad kao što sam i rekao, ali mogu da umanje penziju.
Ako je staž kombinovan po više osnova, radnički i drugo, onda će umanjenje biti značajno sve dok ne naplate to potraživanje iz prošlosti.
Nije mi jasno kako ti znaš da oni od mene potražuju a ne znamo ni ja ni oni?

Saznaćete i ti i oni kad dođe vreme,znam nekoliko takvih slučaja i tačno je bilo kao što smilad kaže, odbjaju po jednu trećinu od penzije dok se ne otplati dug. Ne mora da znači da će svako tako proći nego kako koga zadesi

Poslednja izmena:
Moj komšija je bio nosilac PG i imao zemlju na sebi. Plaćao socijalno i ponekad PIO. Nakupilo se kamate par hiljkada eura i kad je sa 65 hteo u penziju, a imao je ranije i desetak godina radničkog staža, oni sav dug za PIO aktivirali i umesto nekih 17 -18 hilj. penzije tri godine mu odbijali ratu oko 4 hiljade dinara. Pre nekoliko meseci prestali, i dobija sad punu penziju. Dug je bio mnogo veći i mislio je da će celog života vraćati a oni samo jednom prestali da odbijaju ratu za dug i krenula cela penzija. Čudno ali je tako.

Aco ovo sta si napisao ima smisla, kako si rekao, placao ponekad samo Pio.
Normalno da mu se sakupilo duga kad nije redovno platio.
Ali sasvim je druga stvar sto je smilad tvrdio. Ne moze neko da ti naplati za ono sto cak ni resenje ne dobijes. Sto znaci da kad navrsis godine za penziju neces ni traziti penziju ako znas da nisi platio Pio.
Ukoliko se placa Pio, potrebno je imati 15 god placenog staza od dana prijavljivanja. Kako se ne bi stvarao dug posle placenih 15 god treba se skidati iz sistema jer ukoliko se ne odjavis a nemas jos godina za staracku penziju i prestanes platiti posle tih 15 god onda dug se stvara od prestanka placanja pa dok ne ispunis dovoljno godina za ulazak u penziju.

Šta se dešava sa onom prazninom koja je nastala u Dinkićevo vreme ? Mislim da je od 2004 pa do 2008.
2004 sam prvi put registrovao gazdinstvo (ako se dobro sećam) i tada smo imali nekakve subvencije ,da li na naftu ,skladištenje .......
2008 smo svi morali da uđemo u PIO, ako smo hteli subvencije .Navodno je išla priča da smo svi u dugu 4 godine i da će država tu prazninu spojiti .(nekakav reprogram duga).

Upravo je taj komšija imao veliki dug za PIO i kad su još zaračunali kamatu - grozota cela. Uradili mu jedan reprogram pa i tu nešto kasnio i kad je došlo da ide u penziju- kuku lele. Mislim, a nisam siguran, da su mu prestali odbijati kad su naplatili glavnicu bez kamate, a možda i grešim. Znam samo da mu poslednjih par meseci ne odbijaju, a trebalo bi po onom velikom iznosu da mu odbijaju bar još jedno 20godina.

@Peet
Naravno ako taj neko ne bude tražio da mu počne isplata penzije da problema neće ni biti.
Bar kako trenutno stvari stoje. Ja sam lepo jasno sve objasnio.

E sad, koliko je takvih što su nosioci gazdinstva a neće nikad hteti u penziju i nisu penziono uplaćivali i po nekom drugom osnovu? Mislim da ih je malo.

Problem nastaje kada se podnese zahtev za odlazak u penziju. Svako ko je bio nosilac gazdinstva, a nije u tom trenutku bio osiguran u PIO po drugom osnovu, imaće dugovanje.

Ljudi uvek shvataju ono što se napiše na način kako njima odgovara, a ne kako zaista jeste.

Aco ovo sta si napisao ima smisla, kako si rekao, placao ponekad samo Pio.
Normalno da mu se sakupilo duga kad nije redovno platio.
Ali sasvim je druga stvar sto je smilad tvrdio. Ne moze neko da ti naplati za ono sto cak ni resenje ne dobijes. Sto znaci da kad navrsis godine za penziju neces ni traziti penziju ako znas da nisi platio Pio.
Ukoliko se placa Pio, potrebno je imati 15 god placenog staza od dana prijavljivanja. Kako se ne bi stvarao dug posle placenih 15 god treba se skidati iz sistema jer ukoliko se ne odjavis a nemas jos godina za staracku penziju i prestanes platiti posle tih 15 god onda dug se stvara od prestanka placanja pa dok ne ispunis dovoljno godina za ulazak u penziju.
Postoje samo 3 načina da se neko skine sa pio
Da ode u penziju
Da se negde zaposli
ili da umre četvrti način ne postoji

@BARBULA
Postoji još jedan način.
Ako još neko u porodici na istoj adresi plaća PIO na poljoprivredu, a onaj ko hoće da izadje iz PIO ima uplaćeno više od 15 godina staža, u tom slučaju može da izadje iz osiguranja.
Po trenutnom zakonu postoji obaveza da u jednom domaćinstvu doprinos plaća samo jedan član, a ostali mogu dobrovoljno.

@cika_laza
Lepo sam napisao da se radi o situaciji kada nosilac gazdindtva nije prijavljen ni na jedno drugo osiguranje.
Da li si bio zaposlen pa sad ostvaruješ pravo na naknadu za nezaposlenost?
Ne znam tačno kako tu stvar stoji, ali verovatno postoji neki drugi osnov putem kojeg si osiguran.
Ajo je tako dok taj osnov traje nisi u obavezi po pitanju poljoprivrede.

Ne vredi cika lazo.
Ja stvarno vise ne znam kako objasniti.
Ne razumem ni ja zasto u ovakvom slucaju da te neko zaduzuje a pogotovu kad imas godine za penziju neces ni traziti penziju.
Postoje samo 3 načina da se neko skine sa pio
Da ode u penziju
Da se negde zaposli
ili da umre četvrti način ne postoji
Gresis! Kao sto sam napisao u nekom ranijem postu isti odgovor si dobio od smilada.

Nazad
Vrh