Registracija poljoprivrednih gazdinstava

Da li vi te vaše tvrdnje o PIO zaduženju možete da potvrdite nekim pisanim dokumentom?
Pre 5g sam prestao da radim, u socijalnom su mi rekli da ne moram da plaćam PIO nego samo zdravstveno, na mom imenu imam 5ha zemlje.
Pre godinu dana najavljeno je da će zbog svih nelogičnosti propisa Zakon biti promenjen. Oformljena je i radna grupa koja treba da utvrdi nove kriterijume po kojima će poljoprivrednici plaćati doprinose. Pominjana je mogućnost da će se obaveze razrezivati srazmerno veličini poseda. Izmena Zakona je i dalje u fazi najave.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, u okviru planiranih izmena Zakona, analiziraju se različite varijante obuhvata osiguranika poljoprivrednika koje bi bile najrealnije u odnosu na ekonomske mogućnosti poljoprivrednika. Precizno definisanje obuhvata osiguranika poljoprivrednika uslov je za prevazilaženje mnogih problema iz prakse – kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nedavno je rekao da je veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, dužnika po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje sa enormnim dugovanjima "zatečeno stanje".

Teško je razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje, kao i oni sa 100 hektara – rekao je Nedimović.

Zakon od 2014. godine omogućava da se doprinosi za penzijsko osiguranje uplaćuju za samo jednog člana porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, što je ranije bila obaveza za sve. To, međutim, nije bila olakšica za male poljoprivredne proizvođače. Ipak pominje se da čak i da Zakon bude izmenjen, dugovanja ne mogu biti oproštena jer će neplaćeni doprinosi biti prepreka da ostvare pravo na penziju.

Prema zvaničnim podacima tek svaki šesti poljoprivrednik u Srbiji redovno plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a 175.440 njih duguje po 8.600 evra.
Ozbiljno je pitanje kako će većina njih uspeti da plati te dugove kako bi ostvarili pravo na penziju. Od 1999. do danas broj poljoprivrednih penzionera je prepolovljen sa 481.000 na 200.000. Minimalna poljoprivredna penzija iznosi oko 10.483 dinara.

PIO I Zdravstveno ne možeš razdvojiti zar ne? Čim si prijavljen na zdravstvo, automatski ide i Pio. Bez obzira što ne plaća, dug je tu, stoji i gomila se sa kamatom.

Da li neko ko plaćanja "samo" Zdravstvrno dobija rešenje za zaduženje samo za zdravstveno? Da na rešenju ne piše iznos i za Pio? Čisto sumnjam.
Pio je razdvojeno od zdravstvenog o.siguranja. Ranije nije bilo tako.
Tako da resenje dolazi samo za zdravstveno osiguranje.

Hoću da saznam tajnu kako to može?
Da i ja tako uradim?
Nema tu tajne, piso sam i ranije da jedno domacinstvo, koje poseduje zemlju, dakle ne, registrovano gazdinstvo, nego domacinstvo, mora da ima minimalno jednog clana porodice koji je prijavljen na Pio.
Ukoliko je taj prijavljeni clan uplatio 15 god. moze se skidati a da pri tom neki drugi clan mora da se prijavi.
Sto znaci da ako domacinstvo ima prijavljenog jednog clana na Pio i zdravstveno osiguranje, sve dok je prijavljen, drugi clan domacinstva ( primer, sin) moze da se prijavi ukoliko zeli samo na zdravstveno osig.

Malo je poznato, ali postoji podzakonski akt, odnosno uputstvo kojim je regulisano da je svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva ukoliko nije osiguran po drugom osnovu u obavezi da plaća obavezno penziono osiguranje. To je zvanično mišljenje i odluka ministarstva dostavljena službenicima filijala fonda.
To znači da nosilac RPG ako nije osiguran kao radnik ili po nekom drugom osnovu, mora da plaća obavezno penziono osiguranje poljoprivrednika čak i da ne poseduje sopstvene površine zemljišta.
Čim si nosilac RPG u obavezi si plaćanja. To je proverena informacija a ne nagadjanje.
Mnogi to ne znaju i zapravo su u prekršaju i imaju dug a da to ne znaju.
Taj dug koji nastaje otvaranjem gazdinstva pa nadalje, država ne može da naplati unazad, odnosno nema načina, ali zato kada takvo lice bude htelo da ostvari pravo na penziju imaće problem. Pojaviće se praznina i dugovanje u penzionom stažu koje mora biti izmireno da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Imaš gazdinstvo sa zemljom u zakupu, osiguravaš se preko države kao "nezaposleno lice", zato jer se nisi prijavio da plaćaš sam sebi. Pazi to tako može dok te država ne uhvati (tj.dok ne ukrasti sisteme - kada ideš da overiš zdravstvenu knjižicu kao nezaposleno lice popunjavaš onaj papir i potpisuješ pod punom krivičnom odgovornošću da ne postoji drugi osnov da budeš osiguran zar ne? E pa taj drugi osnov ti je poljoprivreda. ) , posle toga će ti i gaće uzeti sa kamatom od dana kada si prvi put otvorio gazdinstvo.
Ako je ovo upuceno meni,nema problema prijavicu se na pio cim mi drzava da subvenciju od 10.000 e kao sto daje stranim firmama ili barem onih 200-300.000 din. koliko daje NSZ za samozaposljavanje. Ovako znam da kad sam registrovao gazdinstvo pre 7-8 god. niko me nije niti pitao,niti terao da nesto uplacujem i da se prijavljujem.

Poslednja izmena:
Naravno da nije upućeno tebi. Nego kažem uopšteno, svi smo u istom problemu.

Ovo što je smilad napisao je tačno u potpunosti na žalost.

Imam jedno pitanje Ja sam u radnom odnosu, supruga je na birou njoj socijalno ide preko mene. Ako bih ona sa svojim ocem napravila ugovor o zakupu ili korišćenju zemljišta da li bi morala ili ne da plaća pio i zdravstveno?

Ne mora sigurno, ako nema zemlje na svom imenu nije u obavezi da plaća bilo šta. Go god ti kaže drugačije ili ne zna ili je loše informisan. Ako već tvrde suprotno neka izvuku i okače link o tom zakonu ili podzakonskom aktu ili kako god hočeš da nozovemo taj dokument.

Članom 13. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da su osiguranici poljoprivrednici lica koja se bave poljoprivrednom delatnošću kao nosioci poljoprivrednog domaćinstva, članovi poljoprivrednog domaćinstva, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, članovi mešovitog domaćinstva, ako nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzije ili nisu na školovanju.

Onda neko ne tumači zakon kako treba.
Primera kod nas koliko hoćeš, gazdinstva na "bezzemljašima" koliko hoćeš, nikoo na PIO.
Kako?
Mi smo lično pre godinu i nešto pričali sa ministrom na tu temu, bio je i član Peet može da potvrdi. Bilo je i njemu nešto nejasno oko penzuja u inostranstvu i naših pa je pred nama svima zvao direktora PIO fonda. Tad nam je i rekao da svi vlasnici zemlje više 0,5ha su kao u nekom dugu (2 mlr eu.) ali zbog raznih nelogičnosti da onaj sa 0,5 plaća ko i onaj sa 100 ha. Ai realno taj sa 0,5 ha ne može ostvariti prihode i plaćati obaveze. To sve stoji u nekom zamrznutom režimu. E sad ko kako tumači tako radi. Na onom linku što si postavi piše da su RPG u obavezi a da li se podrazumeva da imaju vlastitu zemlju ili ne. Moja žena več 10g ima 0,56 ha i RPG od 2019 a tek sam je sad prijavio na PiO i to dobrovoljno. Niko nikad nije pravio problem. Nekoliko puta sam se interesovao da li smo u nekoj obavezi da ne dovedem sebe u nezgodnu situaciju samo da mi jednom osvane dug. Nikad ništa. Tako da posle ovog teksta neću da tvrdim da sam u pravu ali negde je jednostavno razliličio tumačenje ili šta već, ne znam.

@talianu
Ne prave oni problem, zato što ništa i ne rade.
Službenici u PIO filijalama uglavnom izbegavaju da prijavljuju jer je i njima jasno da mnogi to ne mogu platiti.
Komplikovano je da objašnjavam ko bi sve trebao da prijavljuje, ali to ne funkcioniše kao i mnogo toga u našoj državi.
Jednom medjutim kad takva osoba dodje do penzije biće u problemu.
Informacija je proverena i tačna. Morao sam ranije da se raspitam zbog lične potrebe.

Ponavljam opet. Nisam u radnom odnosu i vec 7 god. sam nosilac PG i niko mi nista nije trazio da placam niti mi je stizalo nesto. Zemlja se ne vodi na mene,vec na moju babu koja je polj. penzioner. Sutra ujutru idem opet da pitam da mi objasne lepo.

Poslednja izmena:
PIO I Zdravstveno ne možeš razdvojiti zar ne? Čim si prijavljen na zdravstvo, automatski ide i Pio. Bez obzira što ne plaća, dug je tu, stoji i gomila se sa kamatom.

Da li neko ko plaćanja "samo" Zdravstvrno dobija rešenje za zaduženje samo za zdravstveno? Da na rešenju ne piše iznos i za Pio? Čisto sumnjam.
Na rešenju ne piše dug za PIO, rešenje dobijam samo za zdravstveno i tako i plaćam. Da sam u obavezi da plaćam i PIO verovatno mi nebi rekli da ne treba da plaćam pio i verovatno bi mi stizao račun za PIO.

Može da stiže obaveza za zdravstveno osiguranje potpuno nezavisno od PIO prijave.
Imao sam takav slučaj u porodici godinama.

Što se tiče prijave na PIO, kao što sam već pisao, sistem prijavljivanja suštinski ne funkcioniše.
Prijave bi trebalo da podnose na prvom mestu nadležni poreski službenik, zatim osoblje mesnih zajednica, i na kraju referent fonda PIO.
Neko od njih, pa ko pre.
U stvarnosti niko od njih to ne radi, već se prijavljuje lično, odnosno dobrovoljno.
Mogu godine da prodju i da niko od nadležnih ne reaguje.
Ali kad se podnese zahtev za odlazak u penziju, i kad se sakupe podaci, onda se desi da u PIO utvrde da je u tom nekom odredjennom periodu bitisanja kao nosilac gazdinstva postojala obaveza plaćanja i stanje duga koji mora biti izmiren da bi se dobila puna penzija.

Tako je trenutno, a teško da se to može retroaktivno promeniti. Svako ko je bio u obavezi imaće taj dug čak i da u budućnosti naprave neki drugačiji sistem pošto su takvi propisi važili u tom periodu.

Ne moze nikad i niko da ti naplati ni dinara za period koji nisi bio prijavljen u Pio sistem, pogotovo ako i ne posedujes sopstvene zemlje.
Mogu da ti naplate od dana prijavljivanja.

Nazad
Vrh