Trenutno nemam gazdinstvo pa mi se javila potreba da to resim.Radim 9 ha zemlje ali obzirom da nisu reseniti pravno imovinski odnosi nego da samo majka i tasta imaju po 1 ha a ja nista ne znam sta da radim.Posadio sam jedan ha malina i sada hocu da ta dva hektara uzmem od njih u arendu i napravim gazdinstvo.
Da bi uopste bio u kombinaciji da dobijem povracj za navodnjavanje,bunar atomizer ili sta vec moram da napravim KOMERCIJALNOgazdinstvo a to neznam sta je.Ako prijavim komercijalno da li to znaci da moram da placam penziono i socijalno osiguranje.Kakve su moje obaveze prema drzavi ako je gazdinstvo komercijalno i na koji nacin ono to postaje.Ovi smotani u trezoru i u socijalnom mi nisu dali najjasnije odgovore ili sam ja malo glup pa ne shvatam sve bas kako treba.
Dok ne nadjem nekog da mi to nacrta kao detetu debilu znacilo bi mi da mi neko ovde pojasni.
To što ste nezaposleni i supruga i ti čine te nezgodnim za savetovanje, he heehe... Uvek se tu negde nađe pitanje zdravstvene knjižice za dete, pa onda biro za zapošljavanje, pa socijalno, pa negde se izlanete više neg što treba i opaaa... problem. Ybg.
Situacija je sledeća.
Gazdinstvo ima nekog smisla samo ako je komercijalno. Postaje komercijalno tako što u prijavnom listiću zaokružiš opciju "komercijalno".
Posedovanje gazdinstva NE znači po automatizmu obavezu prema PIO. Ako ti je u interesu možeš da se prijaviš, a ako nije ne moraš. PIO sa Zdravstvenim ti je na godišnjem nivou od 1.000 do 1.200EUR, zavisi kako se kurs zalomi. Obzirom da nemaš zemlju na svoje ime, mogao bi da se skineš sa PIO jednostavnim gašenjem gazdinstva.
Do kada će moći tako, niko živ u ovoj zemlji ne zna, pa ni premijer siguran sam.
Od majke i tašte možeš da uzmeš zemlju i po ugovoru o ustupanju bez naknade. To je i moja preporuka, sigurno će nekom u skorije vreme pasti na pamet da poreskoj disciplini nauči zakupodavce.
Možeš i samo da ih upišeš u članove gazdinstva i onda ti ne treba nikakav ugovor.
E sad, za sledeće nisam siguran, nisam se interesovao za tu problematiku, pa ajde da zamolimo nekoga koje upućen da ti kaže može ili ne.
Dakle, tašta ustupi zemlju bez naknade majci penzionerki koja bude nosilac gazdinstva, a ti budeš lice ovlašteno za zastupanje, čisto da stara žena ne dreždi po redovima. Da li onda ima PIO obaveze ?
Penzioner koji radi posle penzionisanja mora uplaćivati PIO, ja nisam siguran kako je to u pogledu gazdinstva regulisano.
Ajde neko upućen nek pomogne čoveku konkretnim odgovorom, nemoj ga mlatite kojekakvim pričama kao što umete.
Eto, probao sam da budem od pomoći.