Redukovana obrada

Meni se gruber sviđa za obradu strnjišta
Na našoj tj. mojoj zemlji za zimsku obradu ne verujem da bi mogao, na proleće bi bilo kao da ništa nije rađeno pa bi morala tanjirača da radi ili ponovni prohod gruberom ili šta već

sa ovom tvojom konstatacijom se ne slazem, de dole ne ores ti 50 cm da spustas zetvene ostatke za humus evo i snimka gde je ostao humus,pogledaj kako vadi tuluziniste od prosle godine a sada ore sojiste,kada se ore humus je tamo gde treba da bude ;)
...to sto si izorao tuluzinu/kukuruzovinu daleko je jos od humusa, a humus koji si izbacio na povrsinu koji je u mrvicasto/ praskastoj stukturi kad se malo prosusi ce lepo pod uticajem vetra da odleti sa tvoje njive

- - - - - - - - - -

Kod nas vise niko neradi redukovanu obradu.Veliki mk,delta,... svi oru da je dobro valjda bi ovi pomenuti to radili.Mozda i neznaju sta treba da rade
Naravno, najjednostavnije je prevrnuti zemlju,crno od gore ravno posle za setvu, a sta u biti cinis zemlljistu i biologiji u zemljistu to ti u tim firmama bas mnogo ne interesuje.

Kod nas je čovek koji radi najviše zemlje a nije tajfun,među prvima nabavio horš i prodao plug.Ušteda na gorivu i vremanu potrebnom za obradu je značajna. Prvih godina nije bilo razlike u prinosu(imam njivu pored pa lako i tačno poredim),a kad je bila ona suša bilo je za nijansu bolje.Kukuruzovinu su odnosili stočari i tako je rešavan problem ž.ostataka.Prvo se pojavio problem dubine obrade i predsetvene pripreme.Nabavljen jači traktor od 200ks i klasičan setvospemač koji u početku nije bio potreban.Zatim je povećana količina veštačkog đubriva,ali je ipak ove godine kupljen plug posle 7 god.
Iz Minđušarevog pisanja se može zaključiti da redukovana obrada (neoranje)povećava prinos,što naravno nije tačno,ali sigurno povećava profit jer se značajno štedi gorivo i vreme.Takođe ovaj način obrade nije ni predviđen za nekoga ko radi ispod 50 ha.Javlja se i problem sa korovima pa se pojačava hemija što na soju naročito nepovoljno utiče.
Ovo je moje mišljenje zasnovano na pažljivom praćenju realne situacije.Oranje se može preskočiti ali se nemože zanavek ukinuti.

Kod nas je čovek koji radi najviše zemlje a nije tajfun,među prvima nabavio horš i prodao plug.Ušteda na gorivu i vremanu potrebnom za obradu je značajna. Prvih godina nije bilo razlike u prinosu(imam njivu pored pa lako i tačno poredim),a kad je bila ona suša bilo je za nijansu bolje.Kukuruzovinu su odnosili stočari i tako je rešavan problem ž.ostataka.Prvo se pojavio problem dubine obrade i predsetvene pripreme.Nabavljen jači traktor od 200ks i klasičan setvospemač koji u početku nije bio potreban.Zatim je povećana količina veštačkog đubriva,ali je ipak ove godine kupljen plug posle 7 god.
Iz Minđušarevog pisanja se može zaključiti da redukovana obrada (neoranje)povećava prinos,što naravno nije tačno,ali sigurno povećava profit jer se značajno štedi gorivo i vreme.Takođe ovaj način obrade nije ni predviđen za nekoga ko radi ispod 50 ha.Javlja se i problem sa korovima pa se pojačava hemija što na soju naročito nepovoljno utiče.
Ovo je moje mišljenje zasnovano na pažljivom praćenju realne situacije.Oranje se može preskočiti ali se nemože zanavek ukinuti.
Svaka ti je ka u Njegosa!

Vladica je samo pogrešio šta je sklanjao masu žetvenih ostataka-kukuruzovinu i žitnu slamu :ppozdrav:

Eno ljudi, slabašno je moje iskustvo, a krhko mi je znanje jer sam mnogo čitao...

Ono što sam naučio i zaključio na svojoj zemlji glasi: plug je potreban da ispravim ruiniran mikroreljef !

Da breg vratim uz breg, a dolinom napravim brazdu za oticanje viška vode.

Sve druge potrebe, iz mog iskustva i u uslovima moga zemljišta, rešava vučena tanjirača i srednje teška drljača.

Premijum bonus je podrivanje na 70-80 cm s vremena na vreme.

Vladica je samo pogrešio šta je sklanjao masu žetvenih ostataka-kukuruzovinu i žitnu slamu :ppozdrav:

Komšo juče sam završavao oranje te njive pored njega.Bio je kukuruz neki dkc sejan na 16cm (zemlja 1 klase prinos 8500kg po kj)Stočari su počeli baliranje ali ih je kiša prekinula pa je ostalo oko 4kj.Masa je tolika(radio case238:cool:da odgovorno tvrdim da bez dobrog pluga ta njiva neće biti sejana.Bez tanjiranja će i plug imati problema.Za ovo vreme otkad ne ore nikada nije bila ni približna vlaga pri razrivanju,a on nije ni kukuruz skinuo 50% a kamoli razrivo.Neznam kakva su iskustva pri ovakvoj vlazi u zemljištu,ali mislim da je slično kao i podrivanje gde vlaga smanjuje efekatsamog rastresanja zemljišta.:ppozdrav:
ps.
Baliranje je rađeno bez sakupljanja u otkos ,takva je masa ž.o.

Od mehanizacije imam i gruber/razrivac i plug a tanjiracom i podrivacem mogu da se posluzim. Probao sam razne kombinacije ali jos nisam probao da ostavim gruberisano kukuruziste za prolece jer nemam kratku tanjiracu a i svakako uvek kasno skidam useve i kad je jako mokro onda gruber moze da se parkira. Mislim da cu i ove godine sve orati pa sta mi Bog da a stajnjakom se podjubri svake godine 10-ak % povrsina tako da valda necemo pokvariti zemljiste.

Bogami, ja danas dogovorio prodaju Leoparda. A kakave su cene plugova u sezoni mislim da 60-70% povrsina cu preci gruberom i u prolece tanjiracom, Kako bih unistio korove.
A nekih 20 ha cu poorati Zetorom i Fergusonom.....
Pa kako mi bude....

Da nešto kažem i ja u vezi ovoga u ove kasne sate .Ne stiže se ranije . Moje mišljenje je da je ova tema u osnovi potpuno promašena iz razloga što mislim da razrivač ili gruber nije nikako orudje tzv "redukovane obrade" nego je ovo što se radi potpuna full obrada , isto kao i plug . Zemlja se miješa po dubini obrade skoro isto kao i plug , jedina je razlika možda što malo više ostataka ostane u gornjih desetak cm obrade za razliku od pluga , tj u najnezgodnijem dijelu za sijačicu . Da je bar sve na površini bilo bi bolje . Gruberisanje je skoro isto kao i oranje , samo sa više umanjenih radnih tijela , zemlja se isto miješa što se tiče prevrtanja organske materije tako da tu nema razlike . Daleko je ovo od principa konverzacijske obrade , to je klasično oranje zemlje samo malo drugačije.

A dali ste se nekad zapitali šta će vam organska materija(žetveni ostaci) na dnu brazde,onako u slobodnom vremenu? Ili mislite da znate podj...bavati onda ste pametniji? Većina 0 iskustva sa tematikom,ali raspravlja,kao da 20godina radi takvu tehnologiju! Zato smo tu gde jesmo,kako kažu ... sedi di si,jer ni za di si,nisi :ppozdrav:
De ima da se kupi taj plug sto sve spakuje na dno brazde ? I ja kao i Radoslav koristim niskobudzetni kao i vecina ratara kojima nam ne uspeva da sve stavimo na dno brazde.

E sad kazu mi plugom vadimo humus, ako pogledamo rad kratke tanjirace vidimo da i ona mesa zetvene ostatke i zemljiste, te izbacuje na povrsinu zemljiste gde posle uticaja sunca,vetra i drugih faktora humus nestaje.

Zatim posle kratke tanjirace dolazi gruber koji isto "vadi" humus na povrsinu

Što rekoše kolega Steco i Moma ista zapažanja imam i ja pošto ovde isto jedan prijatelj radi bez pluga sigurno 7-8 godina stim da on što reče Minđušar nesklanja žetvene ostatke i to automacki iziskuje kvalitetnije mašine i moraš biti vidra kad i u koje vreme odraditi pošto ako dosad nisi odradio razrivanje onda po ovom blatu je katastrofa raditi, on doduše radi onoliko koliko smatra da može kvalitetno i na vreme da odradi mada uvek se nešto i na mišiće odradi ali to je svugde tako i u klasičnoj obradi, isto ima problem sa korovima gde se radi sa ful dozama i društvo tokom cele godine prolaze njive ako je nešto promaklo hemiji pošto voli da su njive čiste i uredne što je dobro a prinosi su verovatno nešto malo povećani (novije sorte i hibridi)ali više zbog te njegove volje i pedantnosti, đubrenjem po analizi zemljišta i normalno troškovi obrade su verovatno manji i brža je obrada zemljišta a šta je manje zlo plug ili razrivač to će vreme pokazati.Ja jesam za razrivanje i tu vrstu obrade ali ne svake godine, naprimer strnjišta i sojišta raditi razrivačem a kukuruzišta orati, svake 2-3-će godine orati i normalno ako vremenski uslovi dozvoljavaju da se razrivanje uradi kvalitetno.Nadam se kad tad da ću moći da kupim razrivač i normalno malo jači traktor a do tad ću klasično pa kako bude.

Zato u ovakvo vreme oremo uslužno,a za razrivanje čekamo bolje uslove,a ako ih neće biti,ono što je ostalo,su potanjirana kukuruzišta,gde na proleće mogu posejati soju žitnom sejalicom! I ostala su suncokretišta potanjirana,gde mogu kukuruz posejati na proleće i bez razrivača!

- - - - - - - - - -

I treba humus da bude gore, a ne dole! Nije upitno mešanje zemlje,već samo PREVRTANJE plugom

"Videla žaba da se konj potkiva i ona digla noge" to je moje mišljenje za te grubere i redukovane obrade.Dao sam ove godine(bila druga šansa) tom načinu obrade i oba puta na tim parcelama mi podbacio soja-kukuruz.Kao prvo imao sam ogroman napad diabrotike,zatim praktikujem da orem danju i sve što izvrne plug mišike pojedu galebovi(znači glodari),neko spominjao korove navuko sam za dve godine takve korove koje samo motika može da odnese,zemlja tvrda u setvi što po meni za kukuruze i nije dobro,teže je uneti đubrivo u zemlju maltene nikako(može samo u redeove neko startno đubrivo ko ima depozitore na sejalici),kad je ovakvo vreme ko sad nemože da se koristi gruber a i nema nekog efekta urađeno,mehanizaciju ostalu moraš sve da prilagođavaš ovom načinu obrade tako da su to još dodatni troškovi,po meni može samo plug u ova doba i u našu zemlju(černozem).Ja samo gledam snimke na Youtube koje su to zemlje koje rade redukovano ali ni jedna blizu ko naša.Tako da ostajemo kod Pluga :cvetic:do daljnjeg.A o uštedi goriva nebi trošio puno reči treba bar dva puta preći gruberom da izgleda približno kao orano,a to me košta tačno u litru toliko goriva.:ppozdrav:

Jedini efekat redukovane obrade mi je bilo razrivanje Horšom, i to na proleće. I odmah setva kukuruza. Predusev je bila repa, jesen kišna kao ova, te je zemlja bila katastrofalno ugažena. Rod kukuruza jje bio dobar.
E kad sam posle kukuruza orao, Rus je hreo da se usere, a da ne pričam koliko je potrošio goriva.
Za mene do daljnjeg nema ništa nego oranje.
A što se tiče tzv. uštede goriva, to sam rešio praveći biodizel.

Odoslané z 5022D pomocou Tapatalku

Nazad
Vrh