Redukovana obrada

Moja zemlja nije za taj vid obrade,probano i ne ide pa je vracen plug,mozda je dobro na nekoj ali ovde ne pije vodu,tako da...

Ja sam pobornik obrade bez prevrtanja i moje skromno iskustvo i ovo malo pameti sto imam to sve vidi ovako:
- oranje,prevrnuti zemlju najlakse uz dosta energije opet zavisno od tipa zemljista. Mesanje zemllje sa zetvenim ostatcim veoma upitno jer mnogi koriste predorace kako bi sto bolje zaorali ostatke samim tim velika vecina dolazi na dno brazde.Predsetvena obrada laka,setva bez problema........
- gruber, relativno ista dubina kao oranje i mnogo,mnogo bolje mesanje zemlje sa zetvenim ostatcima samim tim i brze i kvalitetnije razlaganje zetv.ostataka. Mana relativno skupe masine i potrebni jaci traktori. Jedino covek mora i u glavii da promeni vidjenje na sve jer mu je njiva "cupava" pa povlaci strah kako ce se odraditi setva naredne kulture.
- vertical tillage, ( vertikalna obrada) bi po meni bila obrada podrivacem+obrada povrsinskog setvenog sloja 5 cm maximalno 10 cm
najcupavija varijanta koja iziskuje spretnosti da se dovoljno dobro uradi/obradi setveni sloj pred setvu. Mana zetveni ostatci bi trebalo da budu sto sitnije iseckani ispod kombajna inace samo otezava dalju obradu. Sto se herbicidnih tretmana tice kod varijanti gde manje vise ima ostataka na povrsini problem je jer iako mi tretiramo ispod tih zetvenih ostataka seme i klijanci korovskih biljaka ostaju zasticeni od uticaja herbicida.
- direktna setva, ekonomicna opcija,skupa masinerija,isplativa na velikim povrsinama

sve u svemu i ovo i dosadasnje izlaganje kolega sa foruma manje vise opisuje operacije i princip mehanicke obrade zemljista.
Niko nije dotakao temu biologije zemljista i sta koja operacija i na koji nacin pozitivno ili negativno utice na zemljiste.
jer PLODNO ZEMLJISTE je PUNO ZIVOTA a ne samo nekoliko kubika tamo nekih agregata peska,ilovace pa pomalo i humusa

Prijatelju velika većina neće da smrdi na svinje i goveda sa čijim stajnjakom i osokom bi imali hranu za zemlju.Sve se to progospodilo i samo krkenzi veštak koji je hrana za biljku.Onda se zaoravaju biljni ostaci jer će oni nadomestiti i zameniti stajnjak.'Oće kako da neće ali limburga meseca.

Zetveni ostatci ne,ali citao sam pre nekoliko godina na nekom stranom sajtu,da ako se radi zelenisno djubrivo na parceli i to isto se zaorava,navodno je jednako dobro kao i stajnjak,pa cak i malo bolje u nekim slucajevima.

Eh kad je bog išao po zemlji imanja sejala šećerac pa kad se šećerac obere (ručno tad bran) istarupira se tako zelen i zaore ali tog sad jako malo a što se tiče zelenišnog đubrenja to je ok ali i ta biljka izvuče deo hraniva iz zemljišta da bi izrasla tako da čovek nezna šta je bolje, žetveni ostaci neće popraviti stanje zemljišta ali neka ga samo održava u sadašnjem stanju a i lakša je obrada iste dogodine, šteta je što kombajni nesečkaju šapuriku i ljuštiku pa da se to ravnomerno raspe po njivi pošto je šapurika dobar izvor fosfora, jako je bitno usitniti žetvene ostatke što više pa ih zaorati, zamešati ili šta već. Nažalost stanje naše poljoprivrede je takvo da ljudi uglavnom gledaju da prežive od nje a ulažu u nju koliko mogu ali no, tako je kako je.

Meni kukuruz u monokulturi uz izvlacenje stajnjaka donosi lijepe rezultate. Ako me razumijete.

Primetio sam da nekoliko vas govori da se neko iz njegovog sela vratio na oranje posle gruberisanja ali niko ne govori zasto su se vratili. Voleo bi da znam sta me ceka i koji je to razlog koji ce me mozda primorati da se vratim iskljucivo na oranje.
....jos cu pomisliti da se sprdas sa nama kad ti pogledam avatar....:haha:

Malopre bilo na TV koliko je prošečna godina života nekih životinja i glista živi samo 2 godine.:ppozdrav:

Primetio sam da nekoliko vas govori da se neko iz njegovog sela vratio na oranje posle gruberisanja ali niko ne govori zasto su se vratili. Voleo bi da znam sta me ceka i koji je to razlog koji ce me mozda primorati da se vratim iskljucivo na oranje.
Gruber i razrivač tipa horš nije ista mašina .Ja sam govorio o čoveku koji je od mašina za osnovnu obradu imao samo horš.Nije sad prodao razrivač ,nego je kupio i plug.Znači ja mislim da se osnovna obrada dugoročno može obavljati isključivo plugom (što nije uvek najbolja opcija),ali nemože dugoročno isključivo razrivačem(što je često loša opcija).Kombinacija je sigurno najbolja ali i najskuplja.

Nazad
Vrh