Recepti kulena, kobasice, švargle...

Kod mene na kobasicama bas se vidi bela plesan,pogotovo na mestu gde kacim na stao i gde su se dodirivale.znaci treba alkoholom prebrisati?
Opet na kulenu je kao samo bela prasina a na istom mestu stoje

Ne znam kako kod vas, kod mene ove godine veliki problem sa pojavom plesni na kulenima.
Brisao alkoholom, potom probao sirćetom i evo opet se pojavljuje poprilično.
I kod mene isto još je meso iz zamrzivača pa počelo da se lepi nešto. Brisao ga sirćetom. Kažu da je najbolje samo da ne ostane miris al ne bi trebalo. Takođe može jak rastvor slane vode ili alkohol. Videćemo šta će biti.

Problem je definitivno bila ova nenormalna vlažnost ovih dana + visoka temperatura danju i noću. Sad je vreme dobro.
Tih vlažnih dan mora se ložiti svaki dan i duže kako bi se smanjila vlaga i ako piše da se po magli ne loži jer može miso da dobije kiselkast ukus... pa bolje i to nego da se pokvari. Samo treba voditi računa da se ne digne temperatura mnogo.
Ventilator je i sto dobra stvar. Ubaciću jedan na prozor za provetravanje pa ću paliti po potrebi. Inače ne treba ni previše suv vazduh da bude dok se dimi da se ne napravi korica.

Najbolje da se meri vlažnost. Ne znam koji uzeti da nije skupa, a da miri koliko toliko dobro Jel to Dukej okačio slike sa meračem? Kako radi,
Ja imam neki Kineski. Temperaturu prikazuje solidno, al zato vlažnost... Onih mokrih dana pokazivao 72% (bilo je preko 90) a sad na vetru 85 %. :)

Kod mene na kobasicama bas se vidi bela plesan,pogotovo na mestu gde kacim na stao i gde su se dodirivale.znaci treba alkoholom prebrisati?
Opet na kulenu je kao samo bela prasina a na istom mestu stoje
Bela nije opasna toliko ali zelena je problem, to oko dodirivanja možeš rešiti lako uzmeš one stiropor lajsne ukrasne najtanje i provučeš negde na sredini između kobasica i one budu razdvojene.To pranje koje čime ne rešava problem plesni nego promena mesta čuvanja, ja sam stavio dve sijalice između kobaje i kulena (udaljene da se negreje nadev i postavio sam ih jednu na početku odakle ide promaja i jednu na sredinu) čisto da suši malo vazduh kad je velika vlažnost.

Samo obrisati suvom krpom par puta i nema problema.To za dodirivanje se može rešiti čačkalicom.
A sad jedna pesma :)

Nazad
Vrh