Recepti kulena, kobasice, švargle...

Moraš voditi računa da imaš dovoljan broj a praseće kate mi starac uzima u novom sadu svake godine kod nekog mesara koji uvjek ima na stanju,

Kolega kifler mlatimo svakodnevno ali i zalihe su pozamašne kulinova 22 kom a seki i kobasica od 65 kg mesa pa malo za promjenu suvog vrata i kremenadle pa ruži i orasa pa kasnije šunka i slanina .djeca mi samo to i jedu salamu redovno kupujemo i ranimo kerove a domaće se mlati redenički

- - - - - - - - - -

Uvek ima više nego dovoljno.Imam i par komada od prošle godine koje sam zeznuo i presolio.
Jebi ga zašto ti lijeno izvagat meso a sve ostalo stavi odoka

Nisam tako radio već sam meso stavio u salamuru ali nisam dovoljno rasolio.Eksperimentisao bez preke potrebe.Ima ekstra ukus samo je slano da ubija gliste.

Pa ako ima dobra ladna špricera onda to i ne bi trebo biti neki problem

- - - - - - - - - -

Jedan moj bratić je isto neke godine presolio kulin pa je pravio nešto kao zagrebačku šniclu znači nesoljena šnicla jedan listić trapista pa preko toga šnita kulina pa ispohuješ ispalo fantastično

Pac???

Ljudi, nasao sam ovu temu, vrlo prikladnu za jednom pitanje, ako ima nekog raspolozenog za odgovore, ili me uputite gde da se informisem. Ja sam kasapin amater, naime sve sto treba ja sam radim oko klanja i sredivanja prasica , tovljenika ili svinja. Isto tako sam amater u rostilju. Naime pre par dana sam sredio jednog tovljenika, i ostavio meso od buta i vrata sa namerom da pravim rostilj za goste na Slavi Djurdjevdan za par dana.Hteo bih , radi sto ukusnijeg zalogaja da stavim meso pre samog rostiljanja u pac ( ili kako se to zove , salamura , sos, preliv ) da odstoji.
E sad interesuje me recept za to, sta sve treba i koliko staviti i koliko treba stajati u tome? Unapred se zahvaljujem na pomoci!!!

Nista pre pecenja rostilja ne radim. Jedino vegeta so i biber sve po ukusu par sati pre pecenja dobro utrljati. Niko se dosad nije zalio na ukus.

Pac!

Ma dobro to i ja znam, ama cuo sam , a ne znam detalje, da majstori rade nesto jos. E sad sta? ...ebem li ga.

Ja to takođe radim ali dan ranije.Mariniram ga jestivim uljem,solju i vegetom.Istuca se meso da budu tanka parčad.Posoliti,staviti vegetu i onda svako parče namazati uljem.Sve to ređati u posudu sa poklopcem i na kraju poklopiti i ostaviti preko noći na hladnom mestu.Može i u frižider.Kum ima sličnu tehniku samo što on uz ulje,so i Vegetu dodaje i slatku papriku i muskantni oraščić.Nije loše ali meni ima čudan ukus pa ne radim na taj način.

U pivo ili u vino potopiti meso, ukus izvrstan, posoli se i prelije meso, ostaviti 5 sati i na rostilj, a moze i manje da odstoji.

Pac!!!

Pa to za pivo nisam cuo, a za vino jesam. Samo koje vino, crno, belo, domace? Ma trebace tu dosta vina , jer ima oko 10 kg. mesa, a jel treba da se potopi, mislim da ogrezne. I da li treba dodati sem soli jos nesto , kao na primer : beli , crni luk, sargarepa, bosiljak , aleva slatka, aleva ljuta (koliko?) ili jos neki zacin? Nemojte samo neki egzoticni ili slicno.Ma. negde sam cuo da se u meso utrljava senf, e sad dali pre prelivanja ili posle, taj detalj neznam.

Za vino nisam.Od njega meso kisi i dobija neki čudan šmek.Možeš maslinovo ulje i soja sos da koristiš mada je klasika zakon.

Vino belo ili pivo, ja uvek tako radim, i naravno posolis ili povegetis sve jedno kako ko voli, ja nista vise ne stavljam.I malo da ima masti na meso ne cisto samo, da bude mekse, uuffff sad sam ogladneo :haha:

Samo klasika to jest so ,a posle ko kako izvoljeva nek stavlja crni ,beli luk ,senf ,majonez, origano, vegetu, biber, aleva paprika zna da gorakne na rostilj no opet stvar ukusa. Po mom gurmanskom receptu ako nema na rostilju svinjski vrat to onda nije nikakav rostilj:ppozdrav:i naravno posle zaliti hladnim jelenom 6 na sat.

na ovi vaši recepti samo:ppozdrav:ali na skaru kad bacaš meso nemali malo slaninu osušiga zar,ipak malo slanina da bude sočno.

Samo klasika to jest so ,a posle ko kako izvoljeva nek stavlja crni ,beli luk ,senf ,majonez, origano, vegetu, biber, aleva paprika zna da gorakne na rostilj no opet stvar ukusa. Po mom gurmanskom receptu ako nema na rostilju svinjski vrat to onda nije nikakav rostilj:ppozdrav:i naravno posle zaliti hladnim jelenom 6 na sat.
Pa vidi svinjce je bilo oko120 kg. , znaci ceo vrat spremljen, sniclice taman kao saka , i oba buta. Ispandlovao sam i isekao bez ijedne zilice, svaki misic posebno.
Hvala vam drugari na receptima, valjda cu napraviti nesto ukusno.

photo0166.jpg
[/IMG]

Nazad
Vrh