Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ја као и Матић са кокошијим јајетом одређујем количину соли, а прошле зиме сам мерила колико соли ставим у колико воде,па ми свеже јаје исплива на површину. На 1л воде ишло је 100г соли и буде добро. Сланину солим на суво као и bojcetic "на осећај".

Vodu koristim samo kada potapam celo prase ili jagnje za ražanj u salamuru.Sve ostalo ide po sistemu solenja na suvo.

Ziva iz zamrzivaca se nasprica, ostavi 24 sata, onda na jedno 4 sata u pusnicu na kraju u rernu direktno na zicu, ostalo je napisao Matic. Jako bitno je tacno izmeriti tezinu mesa koje se obradjuje i nikako ne promasiti kolicinu soli od 1.8%.

Koristi li se nitratna ili obicna so?Hvala unapred

Najbolja Tuzlanska so.

65qxki.jpg

Momci ko radi prodaju kulena?
Video sam neke iz backog petrovca ali nema vise a znam da ima jedan u begecu ali ga nemogu naci! I backa palanka dolazi u obzir!! Hvala!

da prostiš ovo je testni model punjen u praseće crijevo(da može ranije da se ocijeni potencijal onih ostalih)

- - - - - - - - - -

a i nije baš toliko tanak koliko se čini na slici

Ja sam punio u velike kate pa je komad uglavnom blizu 3kg pa mi sada svaki izgleda minijaturno.Degustiran je ali još uvek nije fermentisao kako treba i nije to to pa ga sada gledam kao mačak u slaninu i čekam dan d. :osmeh:

e zato ja punim dva tri praseća samo da premostim taj tvoj prazan prostor a teški su ti manji oko 2 kg tanji su ali dugački

Nisam mogao da nađem praseće kate pa sam uzeo šta je bilo u ponudi a u plastiku nisam hteo.Možda je ovako i bolje jer će duže trajati.

Nazad
Vrh