Rasipači mineralnog đubriva

Pa kad je nov prelopo izgleda ali kad sam uzeo od druga bas sam se razocarao kad sam video kako izgleda posle dve godine a znam da ga cozek stalno pere... Sigurno bi i moj izgledao isto tako... Jos gore je ona farba koja samo nabubri a ispod nje cveta rdja...

vidim da ima dosta ovih amazone zax 902, jel može neko da postavi (iz iskustva), podesavanje norme bacanja... koja brzina , širina, br. na skali za normu, i koje djubre je u pitanju (proizvođač,i formulacija).
Ima malo podeblji katalog za podešavanja ovog tipa rasipača sa raznim veštačkim đubrivima.:ppozdrav:

Moj megametal je isti ovakav, sve je to na isti kalup... "kao" plastificiran kos, traje dok god plastifikaciju ne nacmes ovo ono... MALO MORGEN, prve godine nekako, druge godine se vec vidjelo gdje hrdja probija a trece godine je plastifikacija iznutra doslovce odguljena spahtlom i prefarban je sivom temeljnom bojom iznutra.

Onaj dolje seger sto drzi tanjure je jednostavno ispao jer je ona aluminijska cahura pojedena sto sitno gnojivo prolazi izmedju pikse i osovine mjesaca i malo po malo ju jede... Napravio od komada metalne cjevi novu piksu a seger zamjenjen komadom "sestice" omotane u krug ispod tanjura te zavarena tako da sad nema sanse da vise ispadaju otvaraci.

Takodjer je tanjur dva-tri puta dobio obnavljanje zbog toga sto stari prelazi preko grba na njivi bez ikakvog usporavanja i dok se tanjur vrti to skakanje gore-dolje na njega jaaako lose utjece i trga ga. lopatice ce izdurati jos neko vrijeme no morat cu ih mjenjati uskoro.

Za pare koje je kostao ja i dalje mislim da sam super prosao. U toj cjeni nista previse nisam ni ocekivao, samo da je reduktor donekle dobar i je, s njim nema greske a nov rasipac je placen nekih 200-250€

Neznam ali ja imam onaj stari rasipac cetvrtasti neznam ko ga proizvodi i manje je zardjao nego ovaj od mog prijatelja... Ja sam ga prefarbao moj ali nije ni bilo potrebe... Razmisljam da ga malo povisim da stane vise djubriva i da uradim ispust za djubrivo odozdo ne sa strane i gotov problem... Jako sam bio zagrejan za kupovinu novog italijanskog od 230 evra i zato sam pozajmio od druga da vidim kako radi ali sam se razocarao skroz... Dva puta smo mu varili tanjir vec a nije se bas naradio ja sam za sad najvise bacio oko 20 h sa njim...

Neznam ali ja imam onaj stari rasipac cetvrtasti neznam ko ga proizvodi i manje je zardjao nego ovaj od mog prijatelja... Ja sam ga prefarbao moj ali nije ni bilo potrebe... Razmisljam da ga malo povisim da stane vise djubriva i da uradim ispust za djubrivo odozdo ne sa strane i gotov problem... Jako sam bio zagrejan za kupovinu novog italijanskog od 230 evra i zato sam pozajmio od druga da vidim kako radi ali sam se razocarao skroz... Dva puta smo mu varili tanjir vec a nije se bas naradio ja sam za sad najvise bacio oko 20 h sa njim...
I ja posedujem isti takav.Reci mi kako si nastelovao da baca isto na obe strane??

Taj sto ja imam ne baca isto na obe strane jer mu je otvor sa strane kad preuradis da bude ispust za djubrivo odozdo tad ce da baca na obe isto...

imam i ja takav...čim dođem kući pranje mašinom i podmažem uljom mehanizam za otvaranje,na kraju sezone zafarbam gde boja spadne i posle 5 god. kao nov....
baca jednako kad otvorim obe ručke na 3 i više...onda samo gasom regulišem količinu đubriva

Sad ste me naterali opet da razmislim oko kupovine... Neznam sta mi se vise isplati dal da prepravljam moj ili da kupujem nov??? Sta vi mislite ima li nade od onog mog rasipaca??? Ili da ga posaljem u penziju a da kupim nov italijanski 500 litara??? :sta:

- - - - - - - - - -

Evo kakav rasipac ja imam bio je tamno crven samo sam ga ja prekrecio u ovu sivu boju... Zna li neko marku proizvodjac i koliko kg stane u njega??? Nisam radio sa njim uvek uzmem od druga Italijanski 500l... Ovaj moj me malo nervira....

HFsS.jpg

Nemam bolju sliku ali se vidi u pozadini...

Ciro taj rasipac sto imas je slovenacki Hmezad ili sadasnji naziv firme Tehnos.Sto kupujes nov,samo ga prepravis na jedan tanjir i napravis ispust djubriva na dnu sa tri rupe i ima da radi 100 godina.U reduktoru izbacis onaj jeftini zupcanik za drugi tanjir i ostavis samo na dva zupcanika.Malo truda i rada i gotova stvar,a na ovom ram i kos nece istruliti ni za 500 godina.

Pa moj je vec sa jednim tanjirom samo sto je ispust sa strane... Planirao sam da ga malo povisim (kos) da stane vise vestaka,ja mislim da sad nemoze da stane vise od 150kg u njega... Ostaje mi da vidim kako da ga prepravim da ispust bude odozdo??? :sta:

Uradi povisenje slobodno,debeo je taj lim na kosu,a ako je sa jednim tanjirom samo uradi da djubrivo izlazi na dnu i samo gas,nadzivece on nov.

- - - - - - - - - -

Ako treba slikacu ti ja moj fabricki pa ces da vidis kako je jednostavno za prepravku.

Ovaj sto sam ja kupio je neki Italijanski AKREX 300 litara.Covek ga je zastitio cim je video da pocinje da korodira.Kos je kao nov a cevi nosaci su zafarbavani - interesantno.Ja to lepo odrzavam i trajace mi sigurno dugo.Za te novce nemos ocekivati najbolje.Radio sam i sa ovim sa tockom uzimao sam od rodjaka.Nije ni on los samo je problem ako slajfuje tocak a ti to ne vidis a to hoce da radi.Ima on sraf za natezanje tocka da bolje prijanja ali ako slajfuje onda nejednako baca a to zakljucis tek kad vidis koliko djubra trosi a onda je kasno opet pravis gazenje po njivi.A za ciklon sam doneo specijalnu farbu za sve tipove podloga sa terena.Mi smo sa tom farbom farbali beton gde se uliva kanalizacija.Nanosi se debelo u tri sloja i nema supstance koja moze da je razlozi.Dobijali smo je u kantama po 5 litara i skupa je u tri materine.Kumu sam premazao iznutra cisternu za osoku-ne dopusta cak ni da se lepi nista na nju,cisterna se beli kao sneg iznutra i posle godinu dana.Malo se tesko nanosi jer je gusta dosta kao smola.I kad sa time premazes nema frke,neka misline koja je razlaze i ne dopusta da rdja ispod nje neznam kako se to cudo zove pisalo na kanti ali sam zaboravio samo znam da je dobro i ima ga samo u beloj boji.

ako nekoga interesuje ima drug rasipac na prodaju,mali i zgodan,savrseno radi.stane 250 kg u njega.

Uradi povisenje slobodno,debeo je taj lim na kosu,a ako je sa jednim tanjirom samo uradi da djubrivo izlazi na dnu i samo gas,nadzivece on nov.

- - - - - - - - - -

Ako treba slikacu ti ja moj fabricki pa ces da vidis kako je jednostavno za prepravku.

Ajde slikaj mozda nadjem vremena da to odradim.. Sad se kajem sto sam dao onaj veliki sa dva diska mogao sam od dva da napravim jedan boli glava... Da sam uzeo onaj veliki kos i ram i da na njega nabacim ovaj moj mehanizam sa jednim diskom i sve to bi me kostalo samo malo zivaca.. Ali sta da radim kad se nisam ranije setio i onaj veliki isekao i dao u staro gvozdje...

Evo da bacim sliku zavrsenog posla,na kraju sam skratio malo lopatice ali opet ne baca ravnomerno,ali sam zavrsio posao vracajuci se istim tragom ali u kontra smeru. Ako neko zna resenje tu sam :ppozdrav:

imag0230o.jpg

Nazad
Vrh