Rasipači mineralnog đubriva

@kishrobert dali si mozda pokusao sa njim da sejes psenicu

iksi ako uzimas neki manje zapremine uzmi da je od kuvane plastike bure i prohrom lopatice,ja sam se zeznuo uzeo metalni,sva se farba oguli sa njega..a ja sejem psenicu sa rasipacom,uvek bude dobro,samo pazljivije raditi i to je to..

A zašto ti se ne isplati?Uzmeš manju imt od 15 lula kao moju i sve seješ doslovce u kilo.Ipak je sejalica sejalica ,a rasturivač rasturivač.

Naravno da može ali je pitanje je li to "posao" ili nije.Nema tog rasipača na svetu koji može posejati kao sejalica jer jednostavno ne ulaže seme u zemlju na određenu dubinu,samim tim nema dobar raspored kako po dubini tako i frontalno i još mnogo -mnogo stvari.
Sve ima svoju namenu za šta je namenjeno i proizvedeno,a to što se u Srbiji sa svime može sve raditi je druga stvar.U normalnom razvijenom poljoprivrednom svetu je bitan onaj krajnji pozitivni efekat(saldo),a kod nas onaj prvi minimalni ulog.

diklofen ti si u pravu , ali ti ne poznajes ovog momka. Ovaj momak je jako ambiciozan i on ce uspeti u svojoj nameri. On ce posejati njivu ciklonom.

može rasturivač da ''završi pos'o '' ali sigurno nije kao sa sejalicom...zasto kupovati kombajn kad to može i dreš... mala šala ne zamerite :) ... kompletna situacija je takva pa mnogo improvizujemo ...ja lično isto sejem rasturivačem ali daleko je to od sejalice,prvo ne ulaže seme u zemlju,pa imamo jos jedan prolaz kroz njivu,pa ne možemo zatvoriti lule iza traga tockova,pa se veoma cesto desi da se negde ponovi po vec posejanoj površini... e sad svako ima svoju računicu,i mislim da to što su parcele po 50ari nije bitno ako u ukupnom zbiru imamo veću površinu

Pre neki dan sam prolazio putem Čačak-Kragujevac-Batočina malo zverao okolo na pšenice jako sam se iznenadiko koliko je parcela posejano ciklonom:sta:
Ne znam što se onda pojedino čude što je u Vojvodini " dobra " zemlja. Ja verujem da u tim dolinam uz put ima kvalitetnog zemljišta ali je gazdovanje njim::lose::

da mnogo parcela je posejano rasturivacem,mozda cu preterati ako kazem da je ovde u mom kraju mozda i 80%,to sigurno ima uticaja na prinos zato sto to seme ostaje na povrsini,zbog loseg zatrpavanja,ali ima i parcela koje daju dobre prinose i ne zaostaju za tim na ''dobroj'' zemlji,iako nisu sejane sejalicom,mislim da je tu mnogo veci uticaj sto se ostale agrotehnicke mere ne primenjuju uopste ili se primene nepravilno(mislim na prehranu,vestacko djubrivo i sl.)

Nazad
Vrh