Rasipači mineralnog đubriva

Bolje da rdja nego preradjeno ulje. Prvo sto sam izbacio iz upotrebe.
Lepo operem,osusi se i onda WD ide na onaj deo de je opruga, nafrom kos i zice okupam,mehanizam koliko mogu i onda naspem novog ulja malo na dno i oar puta otvorim zatvorim.
Tako radim na kraju prolecnje i jesenje sezone.

A da li to prerađeno ulje smeta kad se sledeći put krene sa korišćenjem ili se mora krpom sve obrisati, jel lepi posle ?
Ништа не смета уље се оцеди али буде масно да не коридора више. Ја до сада нисам имао проблема са прерађени уљем. Чак цео циклон изнутра испрскам уљем и тако га оставим.

Moj Donder, ako Bog da na zimu ide na remont. Posto je to siguran i proveren sistem, a dovoljan za moje potrebe, necu traziti bolji. Ovaj ce biti skroz oguljen/ispeskaren i poslat na toplo cinkovanje. Kos je na nekoliko mesta poceo da rdja i da se farba odvaja. Naprosto priprema je losa i preko toga je ofarbano. Sad mu je jedno 7. godina.

Stigo stroj
4b53725a9487fefcd96640a9198db7a3.jpg
bdf3a31194c546f27054ab6c2c50eb34.jpg

Poslano sa mog 2109119DG koristeći Tapatalk

Jel ima neko sliku di se namontiraju oni ventili što razdvajaju lijevu i desnu stranu.Kako god okrenem rupe ne primaju.

Zahvaljujem na info ,u međuvremenu sam i sam skonto da te rupe štimaju ,međutim čemu služe one dva komada što su došla na tim ventilima

Ako se pogleda uputstvo za dondera, tu gde srafite ventile je ustvari stopa na koju se nasloni rasipac ukoliko se obara na stranu. Ta dva komada ustvari suze kao nosaci za razvodne ventile. Jedan deo se pricvrsti na traktor a drugi na ventile i samo se ubode jedan u drugi prilikom kacenja.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Poslednja izmena:
Interesuje me jel ima neko Amazone 604r, da li zna neko kako ga ustelovati? pre par dana sam se ponovio..
19cb5b0e6f479d4d0390e4ebdcbc2526.jpg

Послато са 2306EPN60G помоћу Тапатока

Interesuje me jel ima neko Amazone 604r, da li zna neko kako ga ustelovati? pre par dana sam se ponovio..
19cb5b0e6f479d4d0390e4ebdcbc2526.jpg

Послато са 2306EPN60G помоћу Тапатока
Ja sam moj ZA-F 604R danas prvi put koristio. Kupio sam ga pre mesec dana. Što se tiče podešavanja postoje na amazone sajtu uputstva za setovanje ali je malo komplikovano jer su data za neke vrste đubriva koja su tada bila aktuelna. Prvo skini ovo uputstvo za setovanje pa ću na osnovu njega pokušati da ti objasnim kako se šteluje. UPUTSTVO

Pa ljudi nasute 200kg,bacite pa vidite dali treba smanjiti ili povećati.Ne razumem čemu koplikacija oko štelovanja.
Zašto onda za sve novije rasipače postoje aplikacije koje olakšavaju setovanje? Nije samo pitanje koliko je bačeno po hektaru, već i pravilna raspodela djubriva po površini. Noviji rasipači imaju podešavajuće lopatice dok se kod ZA-F rasipača zahvat šteluje naginjanjem rasipača napred-nazad, dok se na lopaticama mogu podesiti samo krajevi. Takođe, u zavisnosti od vrste đubriva podešava se i visina. Kako sve ovo čovek da podesi bez nekog uputstva?

Poslednja izmena:
Naspeš đubrivo, otvoriš na neki broj i ideš određenom brzinom i obrtajem na satu. Vidiš koliko si pokrio površine i koliko si đubriva potrošio, sveska i olovka i upišeš sve te podatke i vrstu đubriva i proizvođača. Posle se koriguješ po sveski i sve upisuješ. Na mom rasipaču ima šema rasipanja NPK i Ureje ali ništa nije tačno, sveska zakon.

Naspeš đubrivo, otvoriš na neki broj i ideš određenom brzinom i obrtajem na satu. Vidiš koliko si pokrio površine i koliko si đubriva potrošio, sveska i olovka i upišeš sve te podatke i vrstu đubriva i proizvođača. Posle se koriguješ po sveski i sve upisuješ. Na mom rasipaču ima šema rasipanja NPK i Ureje ali ništa nije tačno, sveska zakon.
Ovo je slika gde se vidi kako rasipač raspoređuje đubrivo po širini. Grafik na dnu slike pokazuje da će najviše đubriva biti izbačeno po sredini, i ta količina opada kako se udaljavamo levo i desno. Da bi đubrivo bilo pravilno raspoređeno, sledeći prohod mora biti na tačno određenom rastojanju. Ti si recimo utvrdio da rasipač na sto metara izbaci 30kg i hoćeš 10m imeđu prohoda i na taj način ćeš izbaciti 300kg/ha, ali nemaš pojma koliko rasipač baca u stranu i nećeš znati da li dovoljno preklapaš prohode,
profile.jpg

Ta slika je pravilo za nove velike rasipače koji rade na dupli preklop. To nema veze sa recimo 604 R za kojeg je kolega pitao i ostalim koji imaju normalni način rada. Treba se nešto preklopiti da svakako, recimo metar cca, bar ja tako radim...

Nemam namjeru baš toliko da preciziram, niti možeš toliko precizno baciti sa ovakvim rasipačima, kupi rasipač sa lulom pa će biti precizno, inače biljke dobro znaju gdje ima više đubriva a gdje manje pa će to opet izaći na neki isti prosjek prinosa kao da si svuda bacio 100 % isto.

Nazad
Vrh