Ranija setva kukuruza

Planiram nešto kukuruza da posejem sredinom marta ako se steknu povoljni uslovi , pa da zajedno pratimo. Šta kažete ?
 
Kako se prosle godine pokazao kukuruz iz ranijih rokova setve?
takodje planiam posejati neki fao 300 ranije u martu ako vreme dozvoli?
 
Kod nas se bolje pokazao onaj koji je ranije posejao pa iako ga je mraz dotukao ali je bio extra... Ja cu ako vreme dozvoli sejati oko 20.3
 
Pre 10-ak godina je jedan kod mene posejao 19.marta. Dugo je nicao, sredinom aprila jedno jutro padne manji sneg, malo je pozutio ali je preziveo. Godina je bila prosečna. Taj kukuruz isto tako prosečan.

S obzirom na cenu semena, ne bih se upuštao u takvu igru.
Pre 1.aprila ne sejem.
 
Mnogi u mojoj okolini smatraju ranu setvu i prvu dekadu aprila da ne govorim o martu :osmeh: Salu na stranu ja cu ako vreme dozvoli pred kraj marta posejati za siliranje za dnevne potrebe neki fao 300-400 posto mi je bitno da sto pre stigne. Sa ostalim se ne bih kockao, nadam se da ce do 15 aprila setva biti gotova.
 
Jedan poznanik vecinom sije pocetkom maja...uvijek ima dobre kukuruze.Ove godine je posijo parcelu do mene poslije Durdevdana a ja mozda 10 aprila i gledajuci realno on je mozda cak imao i bolji kukuruz,jedino sto se zauko kasno sa berbom al ga vrijeme ove jeseni posluzilo
 
Nevredi zuriti kod nas kazu ko zuri taj seje dvaput,nemoze se pobeci iz svoje koze ako bude poznih prolecnih mrazeva a kukuruz velik eto belaja.Jedan deda sad vec pokojni mi je pricao da je u njegovoj mladosti bilo slucajeva da u maju bude takvih mrazeva a rano posejani kukuruzi skoro do kolena i naravno izmrzo sav a koji su bili sejani polovinom aprila bolovali ali se izvukli e to je bilo nekad a sad ko ce ga znati zato bolje sredinom optimalnog roka i pomoz Bog:ppozdrav:
 
Prosle sam godine prvi put i zadnji posejao rano i kukuruz i suncokret 28.03. dok je drugima kukuruz bio jos u vreci moj je nikao i sneg i trista jada pa na posletku ga i zicar spopao iako je bilo tretirano seme,a o prinosu ne bi govorio jer je bilo zali boze jada i rada.Tako da od ove godine vracam se onoj staroj tek polovinom aprila kad vreme dozovoli i da se moze sedeti na zemlji bez podmetaca ili prstirke.
 
Na brdu uvek sejem kukuruz i suncokret u prvoj dekadi aprila. Potom nastavljam setvu kukuruza u ravnici.
Prošle godine sam soju posejao 02.maja i bio je pun pogodak. U odnosu na one soje sejane početkom aprila bila je znatno bolja.
 
Evo sta treba planirati jos u martu...

20160125_110821.md.jpg
 
Setva od pre trideset godina i ova sad se ne mogu prorediti iz razloga sto zime nisu iste,nekad je bilo snega i po metar pa se znalo i godisnje doba kad je koje,sad je sve drigacije...Drugo svaka godina je proca za sebe i da znamo tcnu prognozu za te letnje mesece svi mi bi bili pametni kad sejjati....
Svaka vodina je prica za sebe i samk treba pratiti razvoj vremena te godine i tako posgupati
 
Optimalni rok sjetve kukuruza je samo djelomično određen kalendarski. Bitniji su vremenski uvjeti i vlaga tla na određenoj lokaciji. Temperatura zemljišta u sjetvenom sloju (5 cm dubine) bi trebala biti iznad 10°C a temperatura zraka potreba za rast kukuruza iznad 13°C.

Bez mjerenja temperature, to je, kako piše @DraleTD, onda kad se može sjesti na zemlju bez prostirke. Često se dogodi da kukuruz koji je kasnije posijan preraste onaj raniji kukuruz. Ukoliko su temperature preniske (kukuruz je ipak tropska biljka), mlade biljke prestanu s rastom, ali korovi ne.
Kod mene sjetveno razdoblje uglavnom počinje, ovisno o vremenskim prilikama, od 15.04 i traje do 01.05. , a najćešće je od 20.-25. 04. Ipak ja živim u humidnom kraju, čak ni prošle godine nije bilo značajnije suše. siju se uglavnom FAO 300 i 400 grupe. Kasnije su problematične, a ranije obično imaju manji prinos.
 
Nazad
Vrh