Ranija setva kukuruza

šandor

Zaslužan član
Učlanjen(a)
30 Avg 2008
Poruka
3.417
Lokacija
Debeljača
Planiram nešto kukuruza da posejem sredinom marta ako se steknu povoljni uslovi , pa da zajedno pratimo. Šta kažete ?
 

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.408
Lokacija
Jagodina
Kako se prosle godine pokazao kukuruz iz ranijih rokova setve?
takodje planiam posejati neki fao 300 ranije u martu ako vreme dozvoli?
 

PG Krnac

Član
Učlanjen(a)
13 Okt 2009
Poruka
2.237
Lokacija
Silbas
Kod nas se bolje pokazao onaj koji je ranije posejao pa iako ga je mraz dotukao ali je bio extra... Ja cu ako vreme dozvoli sejati oko 20.3
 

Darko Dren

Član
Učlanjen(a)
3 Maj 2011
Poruka
1.775
Lokacija
Lazarevac, selo Dren
Pre 10-ak godina je jedan kod mene posejao 19.marta. Dugo je nicao, sredinom aprila jedno jutro padne manji sneg, malo je pozutio ali je preziveo. Godina je bila prosečna. Taj kukuruz isto tako prosečan.

S obzirom na cenu semena, ne bih se upuštao u takvu igru.
Pre 1.aprila ne sejem.
 

IMT577dv

Član
Učlanjen(a)
19 Nov 2012
Poruka
2.817
Lokacija
Cuprija
Mnogi u mojoj okolini smatraju ranu setvu i prvu dekadu aprila da ne govorim o martu :osmeh: Salu na stranu ja cu ako vreme dozvoli pred kraj marta posejati za siliranje za dnevne potrebe neki fao 300-400 posto mi je bitno da sto pre stigne. Sa ostalim se ne bih kockao, nadam se da ce do 15 aprila setva biti gotova.
 

smiljan123

Član
Učlanjen(a)
24 Mar 2016
Poruka
1.676
Lokacija
Prnjavor
Jedan poznanik vecinom sije pocetkom maja...uvijek ima dobre kukuruze.Ove godine je posijo parcelu do mene poslije Durdevdana a ja mozda 10 aprila i gledajuci realno on je mozda cak imao i bolji kukuruz,jedino sto se zauko kasno sa berbom al ga vrijeme ove jeseni posluzilo
 
Učlanjen(a)
14 Nov 2017
Poruka
2.103
Lokacija
Novi Becej
Nevredi zuriti kod nas kazu ko zuri taj seje dvaput,nemoze se pobeci iz svoje koze ako bude poznih prolecnih mrazeva a kukuruz velik eto belaja.Jedan deda sad vec pokojni mi je pricao da je u njegovoj mladosti bilo slucajeva da u maju bude takvih mrazeva a rano posejani kukuruzi skoro do kolena i naravno izmrzo sav a koji su bili sejani polovinom aprila bolovali ali se izvukli e to je bilo nekad a sad ko ce ga znati zato bolje sredinom optimalnog roka i pomoz Bog:ppozdrav:
 

DraleTD

Član
Učlanjen(a)
10 Sep 2017
Poruka
1.167
Lokacija
Vinogradi,Vrbas
Prosle sam godine prvi put i zadnji posejao rano i kukuruz i suncokret 28.03. dok je drugima kukuruz bio jos u vreci moj je nikao i sneg i trista jada pa na posletku ga i zicar spopao iako je bilo tretirano seme,a o prinosu ne bi govorio jer je bilo zali boze jada i rada.Tako da od ove godine vracam se onoj staroj tek polovinom aprila kad vreme dozovoli i da se moze sedeti na zemlji bez podmetaca ili prstirke.
 

Darko Dren

Član
Učlanjen(a)
3 Maj 2011
Poruka
1.775
Lokacija
Lazarevac, selo Dren
Na brdu uvek sejem kukuruz i suncokret u prvoj dekadi aprila. Potom nastavljam setvu kukuruza u ravnici.
Prošle godine sam soju posejao 02.maja i bio je pun pogodak. U odnosu na one soje sejane početkom aprila bila je znatno bolja.
 

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.408
Lokacija
Jagodina
Setva od pre trideset godina i ova sad se ne mogu prorediti iz razloga sto zime nisu iste,nekad je bilo snega i po metar pa se znalo i godisnje doba kad je koje,sad je sve drigacije...Drugo svaka godina je proca za sebe i da znamo tcnu prognozu za te letnje mesece svi mi bi bili pametni kad sejjati....
Svaka vodina je prica za sebe i samk treba pratiti razvoj vremena te godine i tako posgupati
 

iwanho

Član
Učlanjen(a)
15 Feb 2009
Poruka
682
Lokacija
Krapina, Hrvatska
Optimalni rok sjetve kukuruza je samo djelomično određen kalendarski. Bitniji su vremenski uvjeti i vlaga tla na određenoj lokaciji. Temperatura zemljišta u sjetvenom sloju (5 cm dubine) bi trebala biti iznad 10°C a temperatura zraka potreba za rast kukuruza iznad 13°C.

Bez mjerenja temperature, to je, kako piše @DraleTD, onda kad se može sjesti na zemlju bez prostirke. Često se dogodi da kukuruz koji je kasnije posijan preraste onaj raniji kukuruz. Ukoliko su temperature preniske (kukuruz je ipak tropska biljka), mlade biljke prestanu s rastom, ali korovi ne.
Kod mene sjetveno razdoblje uglavnom počinje, ovisno o vremenskim prilikama, od 15.04 i traje do 01.05. , a najćešće je od 20.-25. 04. Ipak ja živim u humidnom kraju, čak ni prošle godine nije bilo značajnije suše. siju se uglavnom FAO 300 i 400 grupe. Kasnije su problematične, a ranije obično imaju manji prinos.
 
Vrh