Najranije što sam ikad posijao bilo je 2012. godine. Imao sam osjećaj da će biti suša pa sam rizikovao i 25.3. posijao parcelu od pola hektara koja je pod velikim nagibom i okrenuta prema Jugu pa je Sunce peče zamalo čitav dan. Nikao je sav ekstremno brzo za to doba godine (5 dana) i odlično napredovao do 6.4. kada ga je spalio mraz od -5 ujutru. Do večeri istog dana bio je bijel kao papir i bio sam siguran da ću ga morati presijati no nisam mogao odmah jer je bilo povlažno (par dana ranije pala je dobra kiša). Za tih par dana koje sam morao sačekati on je iz korijena potjerao novo stablo a staro lišće je odbacio i bukvalno se presvukao kao zmija. Na toj parceli nikad u istoriji kukuruz nije bolje rodio nego te godine. Radilo se o nekom Pioneer FAO400, ne sjećam se tačno koji hibrid.
Prošle godine sam posijao sve 1.4., bili savršeni uslovi, nikao iste sedmice. Ostatak sela je krenuo u sjetvu tek posle 15.4. i imali su ogromne probleme sa nicanjem jer kiša nije pala do sredine Maja te je bilo mnogo presijavanja dok je moj kukuruz u to vrijeme već daleko odmakao. Sjećam se takođe da sam 2014. godine posijao 10. ili 11.4. i kukuruz je jedva nikao posle zamalo 15 dana, zahladnilo uz česte kiše pa je i sklop bio loš dosta.
U principu, nema pravila. Nekad opali, nekad napravi veliki problem i štetu. Kod mene je u zadnjih deset godina bolje prolazio ranije sijan kukuruz no no imao sam i presijavanje svih površina jednom...