Pa gosp Mišo, mene ste uspeli da zbunite svojim odgovorima, al ipak vam hvala na odgovorima.
Ne bih da vučem ovu raspravu do beskraja, al na jednu vašu sugestiju moram da reagujem.
A to se odnosi na "ali,ipak,moras da razumes ljude koji stavljaju u kom sta imaju i poluzrele plodove i lisce i jbg ...,a zele kvalitet.''
E ovo mi nije jasno skroz,jer po meni ne može u bure ni poluzreli plodovi, ni lišće ni granje pa ni koštica ako hoćemo kvalitet a tek vaš primer da neko hoće da napravi jabukovo sirće pa se predomisli pa hoće rakiju e tek me to zbunjuje.
A što se tiče lečenja rakije , to radi onaj koji je negde zeznuo stvar pa kao posle hoće da popravi, od toga nema vajde.Poz.
Ne bih da vučem ovu raspravu do beskraja, al na jednu vašu sugestiju moram da reagujem.
A to se odnosi na "ali,ipak,moras da razumes ljude koji stavljaju u kom sta imaju i poluzrele plodove i lisce i jbg ...,a zele kvalitet.''
E ovo mi nije jasno skroz,jer po meni ne može u bure ni poluzreli plodovi, ni lišće ni granje pa ni koštica ako hoćemo kvalitet a tek vaš primer da neko hoće da napravi jabukovo sirće pa se predomisli pa hoće rakiju e tek me to zbunjuje.
A što se tiče lečenja rakije , to radi onaj koji je negde zeznuo stvar pa kao posle hoće da popravi, od toga nema vajde.Poz.

, večeras kazanče detaljno očišćeno, obgoreo, destilacija oko 60 litara vode izvršena, sutra počinje pečenje kajsije, ako Bog da da uradim i par ljudi uslužno i na konju sam... 
,odlican rezultat...Znaci, bespekorno pripremljen kljuk, uz duzno postovanje tadicionalistima,ili ti tradicionalnoj tehnologiji..E sada,ako imas vremena,ispricaj nam ,kakva je bila razlika u pripremi kljuka - koma , ove godine i ,recimo prosle....mislim, na "fino podesavanje koma " ,ili ti tuning...Evo jos jedna mala caka,ako ti je pocela sa 61.2% alkohola ili 25 grad ( 24.5 gradi ) ti bi trebao da imas oko 13L ljute rakije +voda da je spustis na 45-50% ...To ces videti odmah u drugoj fakciji...ako podje sa 28 gradi (maksimalna velicina) imaces oko 14L rakije +- voda za rablazivane..(ovo je caka kazanzija, i naravno nije tacna u mill..,i sluzi u "informatibne svthe",znaci 28:2 = 14L na 100L meke ) .E sada , prepek...vodi racuna , molim te...kazan puni na 100L , s tim da odnos bude 70:30 (meka:voda), ili bar probaj na jedan prepek..pa tvoj je kazan , ne placas ga...itd..Skidaj sa 12-13 gradi iz lule,ostatak u sledeci ...
Pa pre tri godine sam imao kajsiju, kada sam je pekao bila je kisela i to prvenstveno zato što je kljuk burno vrio, sada sam em bure stavio u hladniju prostoriju, em dodao selekcionisani kvasaci i svako jutro jednu flašu zamrznute vode. Kada sam napunio pola budeta dodao vinobran, pre kvasca šećešni sirup...Pekao čim se kolač spustio, izvršio test šibicom. Pa ima da bude rakije kao drva, samo da je razblažim posle 3 meseca pa da vidimo kakva je, onda ide na odležavanje 2 godine kao i prošlogodišnja jabuka koju još nisam razblažio !