Rakija od kajsije

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

uopste nije bitno koliko procenata ces izgubiti.rakija se prepece jer se drugom destilacijom u velikoj meri eliminisu metil alkohol i neki drugi stetni produkti koji se u toj prvoj destilaciji nalaze. ti produkti ne samo da kvare ukus, nego su i stetni po zdravlje..
neznam baš? vidi ja kad pečem rakiju stavim flašu 1l i skupljam prvu litru koja je čist metil alkohol i to bacam , posle toga skupljam rakiju do 20gradi , toje prvenac i to ide u posebno bure , a ovo ostalo skupljam dok gori , znači jednu čašicu prospeš po kazanu i probaj da je upališ upaljačem ili nečim i dok gori ok kad negori gotovo je i sve to štosi sakupio posle se prepeče , toje prepeka , i isto prvu litru bacaš, postoje još neke metode sa krečom koje odvajaju metil al to nisam radio , a nemože niko dame ubedi daje prepeka bolja od prvenca :nono: nikada nema šanse oseća se po ukusu i aromi nemože to dase uporedjuje nikada , štose više puta rakija prepeče to ima manje arome na to od čega se pravi na kraju bi dobio običan alkohol bez ukusa .
 

mityoo

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
9.143
Lokacija
Ada-Mol
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

A tu prvu litru sto bacis, ako prepeces sa ostalom, imaces dobrano vise rakije nego da je bacis, a metil alkohol nije samo u toj prvoj litri, njega je u prvoj litri najvise, ali je zato i etil alkohola najvise u prvoj litri! Kodnas se samo prepecenica pravi...ovo sto se samo jednom destilise nevalja :nono:
 
A

Andrej

Guest
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Burazru NELUPAJ.....Rakija treba da se prepece.probali smo milion verzija i ipak prepecena rakija je extra!drugar ima 3kazana,od toga samo jedan za prepek......Dalje da nepricam...... :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1247430199[/time]
_________________________________________________
Mytio sory nije na tvoj racun!Potpisujem tvoj poist!!
 

tarana

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2007
Poruka
1.813
Lokacija
kikinda
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

mvukovic je napisao(la):
Neka mi neko kaze koliko otprilike treba dana da stoji komina,stavio sam 07.07.09. i znam da je gotova kad secer padne na nulu,ali zanima me samo da bih mogao da organizujem kazan za pecenje,pricaju mi oko 3 nedelje,ne znam dali je to malo puno,tamo mi je 18-20 stepeni u prostoriji,dali i koliko se puta dnevno mesa komina ::namigivanje::
posle stavljanja zadnjeg voća i šećera meni izradi za maksimalno 3 dana.obično 2.5 dana.
ne oslanjaj se na improvizacije inače ode rakija u sirće. kupi širomer ili pozajmi pa meri nivo šećera.
ne slušaj dedačke savete, ne pali rakiju po kazanu, ne bacaj ništa i prepeci.
 

Sale

Član
Učlanjen(a)
20 Maj 2008
Poruka
810
Lokacija
Srem,Petrovčić
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

tarana je napisao(la):
mvukovic je napisao(la):
Ima li neko da mi kaze koliko dana treba da stoji komina od kajsije sa 5% secera u sebi,i na kojoj temperaturi je najbolje da stoji komina :ppozdrav:
za temperaturu ne znam..meni stoji u šupi. a koliko treba da stoji, proveriš širomerom.kad stigne do nule, vrenje je završeno i možeš da pečeš. ali to "možeš", znači u naradnih par sati OBAVEZNO!
Ja se slabo razumem oko pravljenja rakije ali sam obecao prijatelju da cu te pitati gde moze kupiti siromer?
 

tarana

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2007
Poruka
1.813
Lokacija
kikinda
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

poljoprivredna apoteka.ali postoje 2 vrste. vinogradarski i rakijaški. u principu rade istu stvar ali je rukovanje vinogradarskim nešto komplikovanije, pa bolje da uzme rakijaški. koliko čujem ima i po pijacama. donose iz ukrajine ili odakle već...
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Burazru NELUPAJ.
znate šta radite kako hoćete baš me briga "pametnom netreba objašnjavati a ovom drugom nevredi" e sad pronadjite se sami :cao:
Post je spojen: [time]1247496257[/time]
_________________________________________________
)Destilaciju (pecenje) rakije treba obaviti u pravo vreme. Prerana destilacija (pecenje) ukomljene šljive ima za posljedicu da se zbog nepotpuno prevrelog šecera plodova dobije manje rakij. Prekasnom destilacijom komine - uz znatan gubitak alkohola - može se i dogoditi da krovina (povrsinski sloj koji se sasusi) potone i da znatno kvari celi sadržaj, svojim lošim sastojcima (kiselina, plesan).
Ako se komina ne može pravovremeno peci (najkasnije 2-3 nedelje poslie završnog vrenja) treba je konzervirati, da bi duže vrijeme ostala kvalitetna, pokrivanjem polivinilskom folijom, preko koje se nabaca tanji sloj peska. Komina od šljiva (i svega ostalog voca) pece se u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju - narodski receno rakijskim kazanima - zapremine obicno 80-250 litara. Destilacija (pecenje) prevrele komine ima svrhu da iz nje odvoji korisne sastojke prevodeci ih u tekuci destilat - rakiju. Korisni sastojci komine sastoje se iz mnogobrojnih hemijskih jedinjenja koji uz najzastupljeniju vodu i alkohol prelaze u destilat. To su aromaticna jedinjenja, kiseline, estri, viši alkoholi itd.
Svi sastojci nemaju istu vrednost za kvalitet rakije, pa neke pri pecenju treba izbeci (narocito više alkohole, jer rakiji daju loš ukus). Svrha destilacije nije samo dobijanje neutralnog alkohola, vec da osim vode i alkohola u rakiju predu i sortne aromaticne primese - bez kojih nema kvalitetnog ukusa i miris šljivovice. Pri postizanju tog cilja najvece je umece destilacija (pecenje), tako da se na vrijeme odvoje frakcije rakije koje bi joj mogle pokvariti karakteristican skladan ukus i miris (prvenac i patoka).
Pre punjenja kazana s komine se skine i baci krovina (do zdravog dela) jer je sasušena, ukiseljena i plesniva. Kotao se puni kominom do 3/4 zapremine (25 praznog prostora je potrebno kako kom ne bi iskipeo kad pocne kljucanje). U pocetku pecenja vatra pod kazanom mora biti jaca, a desetak minuta pre pocetka vrenja, kad se kapak zagreje tako da se više na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti, smiriti. Destilacija se mora odvijati polako (traje obicno 2-3 sata), jer samo tako se može dobiti šljivovica intenzivno izražene arome.
Tabarka je velika posuda koja se nalazi na kraju lule i sluzi za hladjenje tj prevodjenje pare u tecnost. Pri hladenju vodom,tabarka mora biti u gornjoj trecini topla, u sredini mlaka, a ti donjem delu hladna. Destilacija (pecenje) izvodi se obavezno frakciono - to znaci da treba izdvajati tri frakcije: prvenac, srednju frakciju i posljednju frakciju (patoku). Kad iz kazana potece tanki mlaz rakije, to je prvenac, koji sadrži veliki postotak lako isparivih jedinjenja, koji kvare miris rakije i zato se mora odvojiti u kolicini 0,3-0,6 od komine u kaZanu (3 - 6 dl na 100 l komine). Kod pecenja komine odvajanje prvenca nije neophodno, ali kod kasnijeg prepeka vrlo je vazno jer ostavljanjem prvenca rakoja znacajno gubi na kvalitetu. Posle prvenvca hvata se najveci deo srednjeg destilata kojim dobijamo meku šljivovicu do jacine koju želimo (28-30 . Kad jacina destilata na izlazu iz tabarke padne na oko 10- 15 alkohola; dalje se hvata poslednja frakcija patoka, sve dok u destilatu alkohol ne padne na 2-3
Frakcija prvenac i patoke mešaju se i na kraju zajedno ili posebno destilisu uz ponovo odvajanje prvenca i patoke. Tako dobijena rakija je obicno slabijeg kvaliteta. Vrlo je loša praksa ubacivanja patoke i prvenca u kominu iduceg kazana, jer se tako ozbiljno narušava kvalitet šljivovice. Nema nikakvog smisla da ono što smo jednom odvojili kao loše još jednom stavljamo u kazan i opet odvajamo.
Patocne rakije teškog mirisa (koji rakiji daju viši alkoholi) glavni su uzrocnik jakog mamurluka, ako se "potegne" malo više.

Jake (ljute) šljivovice 45-50 (18-20 gradi), odlicnog kvaliteta, mogu se dobiti samo prepekom mekane rakije na sledeci nacin: uredaj za destilaciju (kazan)se temeljno opere, a nakon toga se puni mekom rakijom do 70 svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeka mekane (slabe) rakije, jeste da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i precisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patocnog mirisa, itd.).

Tajna visoke kvaliteta naših odlicnih starih prepecenica je u tome što se prepecenjem koncentrisu aromaticne materije koje im daju onaj izvanredan miris i ukus plodova plave šljive.Prepek rakije obavlja se takode frakcionom destilacijom s odvajanjem prvenca, srednje frakcije i patoke - kao i kod pecenja mekane rakije. Razlika je u tome što se kod prepeka odvaja 1-2 litre prvenca . Najcešca i najveca je greška kod prepicanja upravo prerano prelaženje s frakcije prvenca na hvatanje srednje frakcije. bog toga se dobije rakija koja jako pali u grlu i vrlo je oštrog mirisa. Zbog toga je uviek bolje odvojiti nešto više prvenca nego manje. Iskusni majstori uz alkoholometar (grad) i degustacijom mogu tocno odrediti trenutak kad treba preci na hvatanje srednje frakcije.

Destilacija (prepicanje) mekane rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u destilat (prepecenicu) prelaze sve fine aromaticne i korisne materije odlucujuce za kvalitet šljivovice.
I napokon, najvažnije je pravovremeno odvojiti patoku, i to onda kad jacina destilata koji izlazi iz tabarke padne na 20 do 25 a jacina srednje frakcije je oko 50 posto. Prvenac i patoka se mešaju ponovo prepeku u slabiju, lošiju prepecenicu.
Najcešca greška pri prepicanju jeste nastojanje da se dobije rakija približne jacine onoj u potrošnji (45-50 posto). Takvim lošim postupkom prepicanja uhvacen e veci deo patoke, koji dobijenoj prepecenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane šljivovice (30 tne) prepicanjem se treba da se dobije: 1-2 litre prvenca, 30 litara prepecenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara je ostatak koji ostaje u kazanu i baca se.
Dobijena prepecenica (srednja frakcija) jacine 65 posto, razblažuje se mekom rakijom ili destiliranom vodom da se dobije 45 tna rakija (18 gradi) ugodna za pice.
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Bez komentara , a mislim da u pravilniku foruma stoji da se citiranom tekstu treba dodati i izvor kao i autor teksta .
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

I do sad je bilo dobro , ali ovako je bolje . :ppozdrav:
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

evo mojih "merača"
i ako budeš kupovao probaj da nadješ TLOS Zagreb tisu najbolji imaš i kojekakve ruske i ukrajinske al ti "malo lažu"
Post je spojen: [time]1247665783[/time]
_________________________________________________
pogledaj tu http://www.tlos.hr/
 

mvukovic

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Maj 2009
Poruka
13
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Ima li ko da mi kaze koliko posle pecenja kajsije treba sacekati da bi se presekla sa destilovanom vodom?
 

mvukovic

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Maj 2009
Poruka
13
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Ako se kod vas ne radi,kako onda pijete rakiju od 63 posto alkohola:haha::haha::haha:?
 

dr Dule

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2009
Poruka
261
Lokacija
ratari
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

mvukovic je napisao(la):
Ako se kod vas ne radi,kako onda pijete rakiju od 63 posto alkohola:haha::haha::haha:?
pa ne, prepices :D je dok joj grad ne padne kolko smatras da treba
 

mityoo

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
9.143
Lokacija
Ada-Mol
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Prilikom prepicanja se ostavlja na zeljenu jacinu!(19.5 -20 gradi) i posle se nesipa u nju nista!
 

mvukovic

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Maj 2009
Poruka
13
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

oglas oglas oglas
 
Poslednja izmena od urednika:

krcinac

Član
Učlanjen(a)
6 Dec 2007
Poruka
336
Lokacija
pancevo
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

dodajes vodu kada se temperatura rakije i vode podudare stavis vodu i rakiju u istu prostoriju da odstoji dan dva i onda pomesaj. i slobodno pomesaj jer ovi sto ne mesaju piju patoku kada rakija u cobanji ima 43 stepeni iz lule ti u tom momentu vec uveliko izlazi patoka.Tako da je pametnije pre prestati sa izdvajanjem rakije a posle to nadoknaditi sa destilisanom vodom koja nema nikakav ukus.
drugo postoje neka pravila tako da je ta rakija od 51 % prejaka koliko se ja secam kajsijevaca nebi smela da prelazi 47% (izvini mvukovic ) u austriji ili nemackoj niko ne ostavlja vise od 42% a standard je 38% ali sve je stvar ukusa i kako ti je trziste takvu rakiju i pravi, neko je pije da uziva a neko da se napije tako da ovom drugom uvek slaba koliko god da je ostavis :ppozdrav:
 

mityoo

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
9.143
Lokacija
Ada-Mol
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Ako je patoka loseg ukusa onda se ne dodaje patoka vec voda, ali kod kajsijevace patoka nesme da bude gorka....ako je gorka znaci da nisi radio sve kako treba... A sto manje destilisane vode dodas u rakiju to ce jhoj biti bolja aroma jer sa patokom dodajes i "ukus" a sa vodom "ukus" razblazujes....
 

mvukovic

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Maj 2009
Poruka
13
Odg: Najpoznatiji proizvod od kajsije

Slazem se i ja potpuno sa tobom (krcinac),kupovna kajsija i viljamovka su jacine 40% alkohola,to je jacina da bi osetio pravi ukus kajsije ili viljamovke,ali ne mozes da prodas domacu kajsijevacu te jacine nikom jer ce odmah reci da to nije rakija kad je tako slaba,takav smo mi narod,zato sam je tako ostavio pa se moze lako razblaziti,lepa je nema sta,ali je jaca minimum 4% :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 
Vrh