@ pole
Kod mene ista situacija, malina nije suva ali sporo kreće. Vidi se da je oštećena kao kad prskaš prskalicom nešto totalom, ne opereš rezervoar, pa posle toga prskaš malinu. Pre nekoliko godina je bilo veliko oštećenje zbog minusa od preko -20°, ali je posle toga oštećena malina mnogo bolje izgledala nego što izgleda sada. Ne znam šta je razlog ovome, ali mi se čini da je malina oštećena nekim preparatom. Za razliku od starih malinjaka malinjak u komšiluku, koji je posađen prošle godine i koji je manje prskan kreće odlično.
Malinjak mi je ispod prozora,tako da ga posmatram iz sata u sat. I vidno je kad se namsti a kod boluje i kad place...isto se vidi kad je okej i kad je veseo.(hepi)
Prosla god : problematicna zima (jan deo febr) veoma toplo ,zatim sledi zahladjenje, a pupoljci krenuli. Zatim maj sa urednim padavinama i adekvatnom temperaturom nadoknadilo oporavku ( ovo vazi za moje podneblj) , cvetanje i berba sa svakodnevnim kisama ...temperatura idealna za vegetiranje maline...do kraj berbe (polovina avgista) ...zatim sledi sussan period od oko 60 dana bez kise . A krajem avgusta bilo par dana toplotni udar ...kao da se skuvala... u nadi da ce septembar biti kao i ranijih godina ,ja se odlucim da uspremim zaliv u drugoj polovini avgussa , nije trbalo? susa uzima danak ....? List poceo da zuti i da opada kao da se normalno priprema za zimu .
A onda ponovo pocinje kisni period sa temperaturom kao u maju . i krece vegetacija ...otvaraju se pupi po neki na nekim lastarima..rastu nove bocne grane i ispod jos po malo zelene stare liske... U novembru (kraj) primecujem zrelih plodova i prilicno ucvetalih b.g. duga topla jesen sa urednim padavinama malinjak mi je ozelenio...
Sto ja predpostavljam da zbog ne zalivanja kad je jos trebalo da zalivam a nisam . A kasnije se malinjak ozelenio ,znaci da su pupoljci koji su se formirali za ovu god. se otvorili i zavrsili svoj ciklus.
Tesilo me sto su lastari bili tanki a dugacki 3-3.8 m sa veooooma cestim pupima ,razmak 2,5do 3,5 cm idealna (duvan) boja sa malo korova i bakar zastitom blagovremeno.
Celu zimu pratim lastare i sticem utisak .da ce biti bolje nego ikad do sad ...Cisti lastari,sa neverovatno gustinom pupoljaka. a tanki i neverovatno dugacki..
Pocetkom marta uvidjam problem ...lastari poceli da bele sve vise i vise ..suse se...?
Pre dva dana sam intervenisao hemijom od korova ...uocio sam da novih mladih lastara ima i vise nego sto je potrebno..?
E sad da je u pitanju bolest korena ..? nebi mladi iz zemlje kretali...... bolest lastara sto je trebalo ih vezati za ovu rod.god ..je iskljucena ,u mom slucaju .....jer su imali leeepuuu boju i izgledalo je veooooma zdravo....
CENAaaa je glavni krivac....
Da je bilo novca, bilo bi jos zaliva ,pa i orosavanja , amino kiselina, i drugog ulaganja ..vise posvete oko iste i ne bi se desilo da krajem leta dozivi stres tkz hibernaciju...? pa ponovno vegetiranje kad joj vreme nije..?
Moje pretpostavke su u tom pravcu..?