Za Elisu je karenca 21 dan, sta da radimo mi kojima tek krece berba Polana, Polka, sad su u cvetanju, ima plodova to je muka sad.
Napravite svoj Lactobacillus serum (ima upustava gde hoćeš, koliko hoćeš). Onda napravi svoj EM-5 preparat. Prskaj u koncentraciji 1:500 svaka 3 dana. Nakon 5-6 polivanja, rasteraćeš sve, potpisujem!!
Sad ću da vam okačim kako ja to radim, samo da pronađem fotke..
- - - - - - - - - -
Sve organik, bez karence, prirodno 100%, Japan koristi godinama, sve provereno i dokazano, nema potrebe za ubeđivanjima i raspravama. Pitanje je samo da li hoćeš ili nećeš..
- - - - - - - - - -
Lactobacillus serum (izguglajte šta je, da ne bih smarao), se priprema od fermentisane pirinčane vodice i svežeg mleka. Prosto rečeno, uzmeš i usiriš mleko sa majom od fermentisanog pirinča. Sir daš domaćim životinjama a ti uzmeš surutku u koju ubaciš malo melase(prostog šećera). To je serum. Sipaš ga u flaše i ostaviš u frižider. Serum može stajati stabilan u frizu nekoliko meseci.
- - - - - - - - - -
Sa ovim serumom polivaš biljke u koncentraciji 1:20 kad god te ne mrzi. Poboljšava opšti imuni sistem biljke i deluje ultra stimulativno na istu.
- - - - - - - - - -
Fermentisana pirinčana vodica izgleda ovako:
- - - - - - - - - -
Spremite mleko, fermentator(pravim pivo pa sam nabavio jedan od 30 litara, nije skup) i vranjaču:
- - - - - - - - - -
Pomešate sve sastojke:
- - - - - - - - - -
Stavite vranjaču sa vodom i ostavite par dana na toplom dok se mleko ne usiri:
- - - - - - - - - -
Nakon par dana, kada otvorite fermentator, to bi trebalo da izgleda ovako:
- - - - - - - - - -
Kao što rekoh, sir izvadite i dajte životinjama, a surutku ocedite i stavite u nju melasu. Spremite u flaše i stavite u frižider.
- - - - - - - - - -
Sada dolazi najzanimljiviji deo priče.. Uzme se 1 deo napravljenog seruma, 1 deo Melase, 1 deo domaćeg sirćeta, 1 deo alkohola (40-50%) najbolje rakije prepečenice i 6 delova nehlorisane vode. Sastojci se lagano pomešaju i stave u PLASTIČNU FLAŠU OBAVEZNO (staklena eksplodira). Flaša se dobro zatvori, lagano promućka i stavi na toplo mesto (zaklonjeno od sunčevih zraka). Čep se otvara sa vremena na vreme da bi se otpustio gas i ponovo zatvara.
- - - - - - - - - -
Kada mase fermentiše potpuno, tj. kada prestane sa otpuštanjem gasa, spremna je za upotrebu. Čuva se na tamnom i hladnom mestu (ne u frižideru).
- - - - - - - - - -
Sa vodom se razređuje u koncentracijama 1:1000, 1:500, 1:300, 1:250, sve zavisi u kojoj je meri biljka napadnuta i prska na svaka 3 dana dok štetočine ne pobegnu totalno.
- - - - - - - - - -
Lepo uputstvo za pripremu seruma imate na ovom linku:
http://www.plavinci.rs/efektivni-mikroorganizmi-em-1/
- - - - - - - - - -
Voće se može polivati u bilo kojoj fazi, jer su sastojci potpuno prirodni, nema karence nikakve.
- - - - - - - - - -
Ovo nije klasičan insekticid. Čitajući japanske forume zaključio sam da ova tečnost pravi lošu klimu insektima, otežava im život, narušava im prirodno stanište i razmnožavanje, tako da oni ubrzo odlaze sa tretirane površine. Priroda je napravila takvu situaciju da korisnim insektima EM-5 ne smeta
, bubamare su i dalje tu..
- - - - - - - - - -
Jedini problem je što se aplikacije moraju izvoditi stalno, svakih 3-5 dana, a to našim poljoprivrednicima otežava život, pa koriste konvencijalne "otrove" jer se koriste dosta ređe.
- - - - - - - - - -
Ali ako problem naleti u berbi kada ne možeš koristiti ništa što ima karencu, ovo može biti jedina spasonosna varijanta..
- - - - - - - - - -
Puno korisnih informacija o doktoru HIGI i efektivnim mikroorganizmima imate na ovom sajtu
http://www.emrojapan.com/
- - - - - - - - - -
Ova priča zahteva, sama po sebi, posebnu temu o kojoj će se samo o njoj pisati jer je preopširna. Ovde sam pokušao na brz način da objasnim kako se biljkama u fazi berbe može pomoći protiv predatora.
- - - - - - - - - -
Pozdrav, Miloš