Radovi u malinjaku

Uopste nije bitna formulacija vec proces proizvodnje djubriva. Ni jara se ne otapa odjednom i ne treba nijedno tako da se ponasa. Na pocetku ono pusti onaj deo brzo dostupnih i brzo rastvorljivih elemenata a posle se otapa postepeno u zavisnosti kooiko vlage ima. Uglavnom najbolje je unosenje u zonu korena zbog dostupnosti kalijuma i fosfora,a azot ako se spere lako ga je dodati sto folijarno sto kan-om i slicnim djubrivima

To je ono sto sam pitao, znaci Zorkino djubre 6-12-24 deluje gotovo odmah kada ga stavis, naravno ako je zemlja vlazna i ako je zakopano?
Ako je verovati Timakovom timu strucnjaka njihova djubriva se unose jednom u toku godine i malina ima dovoljnu kolicinu NPK cele godine.

Nevidim razlog zasto bi ponovo bacao ako si bacio pre petnaest dana,nema sanse da je biljka usvojila ni peti deo onog sto si bacio,pa vegetacija tek pocinje.

Послато са Lenovo A6000 уз помоћ Тапатока

Zato sto mislim da sam bacio malu kolicinu npk. 50 kg na 630m duznih maline 6:12:24. A ako ne, sta bi bilo najbolje da bacim sad?
I takodje sam primetio da se 6:12:24 jako sporo otapa.

Pozdrav kolege potreban mi je savjet od iskusnih pošto sutra idem da kupim sadnice pa me interesuje da li postoji način kako prepoznati bolest tj zaražene sadnice pošto sam početnik nisam siguran na sta obraditi pažnju HITNO MI JE POTREBAN SAVJET

Završeno sa vezivanjem kod mene. Bačena Jara Complex u kombinaciji sa Entekom. Jaru i Entek sam išao 50kg na deset ari u srazmeri 2kg Jara 1 kg Entek. Kasnije za mesečak dana odnosno oko 20 marta idem još jednom istu kombinaciju. Ne bacam nikad odjednom celu količinu osnovnog djubriva. Poprskana danas sa plavim uljem 1 litar na 50kg vode. Ostalo još nešta da zasadim. Pažnja za one što planiraju ili su zasadili malinu, dešavaju se kradje. Juče mom komšiji ukradoše oko 4000 kom zatrapljene sadnice. Ima i nekoliko slučajeva da su povadili zasadjenu. Moj je predlog da se kod zasadjene odmah poseče višak odnosno da se ostavi jedan eventualno dva pupoljka iznad zemlje. Ja to radim iz više razloga a i lopovi ne znaju šta bi sa takvim sadnicama jer je ne mogu ni vezati a takvi verovatno ne sade već prodaju.
Zdrav zasad se uglavnom ne može prepoznati. Što neki rekoše ako ima zadebljanja na korenu ili stablu ne uzimaj. Sadnice obavezno ostavi pola sata u rastvoru Ridomila 100ml na 20l vode je moja preporuka koju sam dobio od nekih stručnjaka.
Možda nije komentar na mestu ali valjda će admin oprostiti.

povezao sam malinu,
da li sutra mogu da je skratim iznad druge zice,da isecem stare lastre koji su sada visak?
ovo pitam jer se plasim da nije rano,tj,da nesto ne zurim jer sam jos mlad u malinarstvu.
i da ako stignem idem sa bakarnim uljem.

Završeno sa vezivanjem kod mene. Bačena Jara Complex u kombinaciji sa Entekom. Jaru i Entek sam išao 50kg na deset ari u srazmeri 2kg Jara 1 kg Entek. Kasnije za mesečak dana odnosno oko 20 marta idem još jednom istu kombinaciju. Ne bacam nikad odjednom celu količinu osnovnog djubriva. Poprskana danas sa plavim uljem 1 litar na 50kg vode. Ostalo još nešta da zasadim. Pažnja za one što planiraju ili su zasadili malinu, dešavaju se kradje. Juče mom komšiji ukradoše oko 4000 kom zatrapljene sadnice. Ima i nekoliko slučajeva da su povadili zasadjenu. Moj je predlog da se kod zasadjene odmah poseče višak odnosno da se ostavi jedan eventualno dva pupoljka iznad zemlje. Ja to radim iz više razloga a i lopovi ne znaju šta bi sa takvim sadnicama jer je ne mogu ni vezati a takvi verovatno ne sade već prodaju.
Zdrav zasad se uglavnom ne može prepoznati. Što neki rekoše ako ima zadebljanja na korenu ili stablu ne uzimaj. Sadnice obavezno ostavi pola sata u rastvoru Ridomila 100ml na 20l vode je moja preporuka koju sam dobio od nekih stručnjaka.
Možda nije komentar na mestu ali valjda će admin oprostiti.

Sta znaci to kad imaju zadebljanja na stablu?

Ja sam u moj malinjak koji je zasadjen jesenas tek prekjuce bacio djubrivo. Bacio sam NPK 6:12:24 i posto je bilo mokro primetio sam da odmah menja boju, jos udari i kisa i vidi se da reaguje na vlagu, a svi kazu da se sporo otapa. Bacio sam kao kolega ttrle nekih 50kg na duzinu 600m, mozda i koji metar vise. Nesto me bilo stra da ne preteram pa nisam smeo vise. Nego me sad zanima, kad budem frezirao da to djubrivo dobro ufreziram u zemlju, koliko blizu sadnica smem da idem sa frezom? Da im ne bih ostetio koren, zbog toga me zanima.

Sta znaci to kad imaju zadebljanja na stablu?

viewer.php
[/URL][/IMG]
Ima nekoliko tipova štetočina koje se na isti način legu ali evo jedne od njih.

Ja sam u moj malinjak koji je zasadjen jesenas tek prekjuce bacio djubrivo. Bacio sam NPK 6:12:24 i posto je bilo mokro primetio sam da odmah menja boju, jos udari i kisa i vidi se da reaguje na vlagu, a svi kazu da se sporo otapa. Bacio sam kao kolega ttrle nekih 50kg na duzinu 600m, mozda i koji metar vise. Nesto me bilo stra da ne preteram pa nisam smeo vise. Nego me sad zanima, kad budem frezirao da to djubrivo dobro ufreziram u zemlju, koliko blizu sadnica smem da idem sa frezom? Da im ne bih ostetio koren, zbog toga me zanima.

Kako ti je prva godina a nemas preterano mnogo, bolje uzmi i taj vestak samo motikom zakopaj, i onda plevljenje. NIPOSTO ne dozvoljavaj travi da raste posle bacanja djubriva. I samo je kljukaj KANom u prvoj godini i folijarno. A u drugoj godini slobodno frezeruj blizu biljke ali niposto nemoj da ides duboko. Maximalno 7-8 cm..

povezao sam malinu,
da li sutra mogu da je skratim iznad druge zice,da isecem stare lastre koji su sada visak?
ovo pitam jer se plasim da nije rano,tj,da nesto ne zurim jer sam jos mlad u malinarstvu.
i da ako stignem idem sa bakarnim uljem.

Ne jos, moze jos mrazeva da bude, a i javljaju zahladjenje naredne nedelje tako da ce vegetacija usporiti.

Ja kad sam jesenas posadio malinu nisam je prekracivao, jer mi je tako reko prodavac, pupoljci bubre, a negde ima i listova, mogu li sada to da uradim, jer se iskreno plasim kradje, 3 coveka za 20 min caskom mogu sve da povade.

I mene zanima da li ko dodaje još nešto sa plavim uljem ?

Послато са C5503 уз помоћ Тапатока

Ja sam povezao malinu sve..ali nisam stigao da je naprskam jer su pupoljci vec uveliko krenuli i pucaju. Ponegde ima i tzv misje usi! Sacekacu jos malo pa kad se sve otvore poprskacu funguranom i nekim insekticidom!

hvala Uzicanin,
moze li plavo ulje danas?

I mene zanima da li ko dodaje još nešto sa plavim uljem ?

Ako imate listova nemojte plavim uljem. Plavo ulje je zamena za kombinaciju (Cuprozin + Galmin).. Prvo prolecno prskanje
Cuprozin + Fobos ako su krenule liske. Sacekati da se ujednaceno otvore i prskati. Drugo prolecno prskanje
Ili traziti zamenu u apotekama za to. (susenje izdanaka, didimela, insekticid) Obavezno navesti velicinu lista, pupoljka.

Kod mene je tek krenuo da puca pupoljak, na mestima ima gde se vise otvorio ali to je zanemarljivo

Nazad
Vrh