Radovi u malinjaku

Pitao bi moje drage kolege,vesele momke....ZNALCE...PROFESIONALCE,....
Amislim da to zanima i mnoge druge forumase...
Sta je najcesci uzrok zrncave i drobljive maline?
Negde sam to registrovao da je to kao nedostatak bora...
Da li je to ili nesto drugo ....? HVALA

Ne bih rekao da je Bor upitanju, dva puta sam malinu tretirao Borom ove godine i opet ih je bilo i to na istim mestima kao i ranije, pre je u pitanju takva sorta maline koja opstaje kupovinom sadnica i tako da ih ima u svakom malinjaku.

Meni je Pole dao dobar savet u vezi tog problema koji je kod mene na 5-6% malinjaka.Taj savet je da secem,najbolje da vadim iz korena,i na tom mestu zasadim nove.Pokusavao sam sa sto cuda i nisam mogao popraviti plod.

Meni je Pole dao dobar savet u vezi tog problema koji je kod mene na 5-6% malinjaka.Taj savet je da secem,najbolje da vadim iz korena,i na tom mestu zasadim nove.Pokusavao sam sa sto cuda i nisam mogao popraviti plod.

Ima toga i kod mene na nekoliko sadnica polane, a moje iskustvo govori da se to dešava na sadnicama koje su manjim dijelom bile slučajno oprskane glifosatom (totalom), ali su preživjele. Isto mi se desilo prošle godine samo što ove godine lišće je zdravo i zeleno kao i kod ostalih malina, ali plodovi su i dalje zrnati. Pretpostavljam da glifosat trajno oštećuje genetski materijal biljke...

I kod mene ima zrnaste maline. Pre dve godine sam obeležio sve sadnice sa zrnastim plodovima i povadio. Ali ponovo se pojavljuje zrnasta malina na drugim sadnicama u blizini. Mislim da je problem došao sa lošim sadnicama. Pretpostavljam da je u pitanju neka virusna bolest. Čini mi se da prskanje ili prihrana sa preparatom koji u sebi sadrži cink smanjuje broj lastara sa zrnastim plodovima.

Ima toga i kod mene na nekoliko sadnica polane, a moje iskustvo govori da se to dešava na sadnicama koje su manjim dijelom bile slučajno oprskane glifosatom (totalom), ali su preživjele. Isto mi se desilo prošle godine samo što ove godine lišće je zdravo i zeleno kao i kod ostalih malina, ali plodovi su i dalje zrnati. Pretpostavljam da glifosat trajno oštećuje genetski materijal biljke...
Zahvaljujem kolegama na odgovorima tj' iskustvima
Nije u pitanju neki total,nikada ga nisam koristijo......a to ostecenje genetike same biljke je sasvim verovatno
i mislim da je najbolje resenje kao sto rece moj zemo kurjakbb iz korena odstraniti,.....
--------------
steta to drzati u malinjaku,vidim da je to opsti problem....treba tragati za iskustvima i resenjem koje ca doneti napredak za sve nas...

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Sta li je ovo sa malinom?

remix imam nesto slicno kod mene na zapercima za sledecu god,znam da sam preterao sa azotom pa i ja nisam siguran da li je to u pitanju,prica se o nekom BLOC VIRUSU NISAM NIGDE NASAO SLIKU OBOLELE BILJKE lici na napad grinje.Ako neko nesto zna o tom virusu bilo bi lepo da nam kaze,majstor Gera je primetio probleme posle prskanja isti je slucaj i kod mene ja najvise sumnjam na organske prihrane jer sam ih tretirao uvek uz redovnu zastitu,na prinos sam zadovoljan ali na izgled stabljike nikako jer tamo gde nisam tretirao sve je ok.Iduce god samo insekticid i fungicid i to sistemike.Bice i slika dok prodje guzva

Imam 10-ak ari polane.Ovo sunce unisti pola roda.kako koja pocne da zri pojave se i ozegotine i jbg.
Stavicu mrezu pa me interesuje
-koliki procenat zasene treba da bude mreza.Vidim da ima od 40 do 80 posto.
-da li treba da prekrijem celu povrsinu ili samo iznad reda
-koja je cena te mreze posto na netu vidim prilicno razlicite cene.
Ako treba jos nesto da znam ko zna neka slobodno napise zato sto ja o tome nemam pojma pa lako mogu da promasim i najociglednije stvari.

Uzmi zelenu za celu površinu . ako nije kasno . 15% osencenosti je dovoljno da se ne stvaraju ozegotine. Skida 5 stepeni temperaturu. mislim da se kreće oko 20din po kvadratu.

Uzmi zelenu za celu površinu . ako nije kasno . 15% osencenosti je dovoljno da se ne stvaraju ozegotine. Skida 5 stepeni temperaturu. mislim da se kreće oko 20din po kvadratu.
Mislim da u Priboju ima po 14din ja cu posle berbe otici da kupim pa cu javiti,bar takvu informaciju sam dobio,i da dodam da se ta mreza kupuje na bosanskoj strani

Vredi li se boriti sa Didimelom ili sve krčiti?

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Imam 10-ak ari polane.Ovo sunce unisti pola roda.kako koja pocne da zri pojave se i ozegotine i jbg.
Stavicu mrezu pa me interesuje
-koliki procenat zasene treba da bude mreza.Vidim da ima od 40 do 80 posto.
-da li treba da prekrijem celu povrsinu ili samo iznad reda
-koja je cena te mreze posto na netu vidim prilicno razlicite cene.
Ako treba jos nesto da znam ko zna neka slobodno napise zato sto ja o tome nemam pojma pa lako mogu da promasim i najociglednije stvari.

Imaš mrežu za zasenu u Kuli , prodavnica Meteor ... Cena je 26 dinara po kvadratu sa 30 % zasene , meni odlično odrađuje posao na ovih 38 stepeni.Ista mreža u Vrbasu košta 24 dinara , mislim da je proizvođač Sigma Promet iz Bečeja. Dimenzije su 7,5 m i 3,6 metara ... U Vrbasu imaš i makedonske mreže one su od 2,4 i 8 metara...cena oko 23-24 dinara. Da li ćeš pokriti celu površinu ili samo iznad reda , to ostavljam tebi na procenu

ja sam gledao cenu krece se oko 25 dinara po kvadratu,bar kod mene,nesto polovno da se uzima po manjoj ceni mislim da nema piotrebe ,iako za 1 ha ispada veliki novac,ali kako kazu svi koji imaju mreze,isplati se vec u prvoj,plus za nijansu je lakse i branje...ako neko dodje do neke bolje cene neka javi :ppozdrav:

Kod mene u malinjaku se pojavila bela detelina bez da sam je ubacivao :osmeh: Prirodna simbioza dve kulture, jedna uzima azot iz zemljišta a druga ga vraća :)

***fotke su malo lošijeg kvaliteta :)

S6ml4IRm.jpg
UOkDX2tm.jpg
BFXAEqPm.jpg
Yc8ZEJ8m.jpg

Posto do sada nisam radio koliko kana da dodam u 500l vode da malini dodam hrane,pre dva dana sam orosavao sa slavolm,nemam kpk tek iduce god pa bih jednostavno zalio jer zelene ima brdo,radi se o 400m duznih,drugu njivu cu pustiti da se sama bori al posle ova 2dana haos....dogodine cu biti spremniji

Vredi li se boriti sa Didimelom ili sve krčiti?

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Didimela jeste opasna bolest ali veoma lako se leči. Ako si ove godine imao na staroj malini koja se bere sad je kasno da je lečiš. Posle berbe bi trebao što pre svu tu staru da posečeš, izneseš i spališ. Mladu koju ostavljaš za narednu godinu treba tretirati preparatima protiv didimele i to sad po završenoj berbi i još jednom u septembru. Na proleće obavezno preventivno prskati protiv didimele u 5 tretmana. Bar ja tako radim. npr Promesa sad. jesenje Cuprozin 35wp

Čak i ako ne tretiraš po ovoj preporuci što sam ti napisao možeš dogodine imati zdravu malinu ako vremenske prilike budu takve da se bolest ne može širiti. Dakle ako bude sušan period do jeseni bez previše padavina.

Navešću samo jedan primer , malinjak pored moga je potpuno sagoreo odnosno napadnut didimelom. Stabla su prošarana listovi suvi kao duvan, a na bočnim granama koje nose plod se jasno vide tamni delovi i zeleni naizmenično rasporedjeni što jasno ukazuje na didimelu. Jedina razlika u prskanju mene i tog komšije jeste u tome što sam ja prskao Signumom pred berbu koi je takodje registrovan kao lek protiv didimele. Kod mene je berba gotova i malina je zelena potpuno kao pred samu berbu i zdrava.

U kojoj koncentraciji koristite Kvadris ili Promesu protiv Didimele? Ja sam išao sa koncentracijom 0,075% , po preporuci proizvođača. Posle tretiranja listovi su bili oprljeni, kao da je bila pogrešna kombinacija pesticida ili da nije dobro oprana prskalica od predhodno korišćenih herbicida. Sada vidim da se Promesa koristi na vinovoj lozi u koncentraciji 0,075%, a na malini u koncentraciji 0,035%.

Strana 96: http://en.calameo.com/read/000810619e3349c8e8134
Galenika uputstvo za primenu: http://www.fitofarmacija.rs/Data/Files/uputstvo/uputstvo_promesa.pdf

Ko je u pravu?

Poslednja izmena:
Ja sam prošle godine hteo malo da "pojačam" koncentraciju Quadris-a pa sam po negde dobio crne ožegotine na listu. Odličan je ali mu treba pronaći meru..

Nabavio sam NATURALIS BIOGARD jer sam morao da reagujem na grinju koja je uzela maha pri kraju berbe. Odličan organski preparat bez karence na bazi živih spora i gljivica. Malo više o njemu može da se pročita OVDE ili na oficijalnom sajtu proizvođača. Dosta je SKUP, ali je ORGANIK i vrlo delotvoran. Ako neko hoće da ga proba mogu da mu pošaljem dozu za 100-200-300 litara vode jer mi je dosta ostalo a "želim da delim" dobre stvari..

Nazad
Vrh