Tacno je da sam bacao krec,ph mi je bila od 4,2 do 4,6 i bacio sam 1,5 tona jelendolskog kreca,a preporuka je bila 2 t.I ja sam sumljao na hlorozu,ali me buni sto druga polovina malinjaka nema nikakav negativan uticaj cak je odlican.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
nemam trenutno slike nisam slikao kad sam bio u selu uvek zaboravim aparat :/ ali simptomi su isti kao kod tebe samo sto su moji listovi jos zutiji a mladi lastari su ok i skoro su na 30-40cm neki su presli prvu zicu.Riba ubaci koju sliku da vidimo
Ako imate problema sa sušenjem maline pogledajte ovaj video od 6:10 ...
https://www.youtube.com/watch?v=ucgOFPnWDnI#t=375
Sta druge kolege misle o ovome da li je ovu hlorozu izazvao krec?
Cegovac
U privatnoj poruci sam ti rekao da je to prilicno slozeno i da je rizicno davati preporuke.Nesto i da dodam u odnosu na ono sto sam vec rekao.Na osnovu sliika i jos nekih detalja koje si ovde izneo.Kalcifikacija zemljista je prilicno slozena mera.Znate kako kazu krec bogati oceve a siromasi sinove.Postoji antagonizam izmedju kalcijuma i kalijuma.Ali obzirom da si to radio na celoj povrsini a ove simptome imas u delu malinjaka logicno bi bilo da iskljucimo krec kao uzrok svega ovoga.Treba pogledati koren.Moze da bude fitoftora.To bi bilo ponajgore.Kad iskopas sadnicu sastruzi sa korena i korenovog vrata tanak sloj.Ako je ispod koren crvenkast ili cokoladno braon to bi mogli biti znaci fitoftore.Zdrav koren je beo."Kada se sastruže kora sa zaraženog korena i korenovog vrata uočavaju se delovi crvenkasto mrke boje, a između obolelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija razdvajanja što može biti pouzdan dijagnostički znak prisustva truleži korena maline."Jos nesto.Ako nemas na mestima na kojima ti se susi malina ni mladih izdanaka jos je veca verovatnoca da se radi o fitoftori.Drugo sta moze biti.Na podbarnim delovima zemljista,odnosno nepropusnom zemljistu,koren maline moze da povuce vecu kolicinu vode koja dovodi do zagusenja i uginuca lastara.Ali na takvim mestima imas mlade izdanke i to je manje zlo.Ako je fitoftora nisam siguran da ima pomoci.Preparat koji se navodi u prilogu je prvenstveno za krompir.Moze se koristiti i ridomil,zalivanjem.Ali te mere zastite kad bolest uzme maha uglavnom daju relativno slabe rezultate.Sve ovo shvati prilicno uslovno,jer sam ti u privatnoj poruci rekao da je to ozbiljan problem koji treba da resavaju iskusni zastitari.