Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@darko71
Što se tiče uklanjanja starih lastara svako od nas ima neki svoj sistem. Neko ih ukloni odmah nakon berbe, neko dogodine. Ono što ja radim je da ih nekih petnaestak dana nakon berbe isečem do zemlje a iznosim krajem februara- početkom marta.
8g na 10 l vode.nekih deset do sedam dana pre berbe slobodno prskaj.nekame ispravi neko ako gresimPozdrav.
Može li mi netko reći koliko ide Switcha na 10 litara vode i da li se može prskati s njim polana s obzirom da ima formiranih plodova ali još uvjek cvate?
Primetio sam ovih dana na vrhovima rodnih strukova gde su skracivani supljine a na okolnim listovima izbacena srz struka maline, kao zizak da vrti. Kakva je to stetocina i sta uraditi da zastitim od toga nove lastare. Ima li ko kakav predlog .
@aksa
Žica može da se zateže na različite načine, a kod nas se najčešće korise zatezači na šaf, koje ili sami pravimo ili ih kupujemo u gvožđarama. Debljina kolca-stuba je oko 10 cm, ne bi valjalo
manje zbog stabilnosti, i postavljaju se na rastojanju od 5-6 metara u špaliru u zavisnosti da li ima dosta vetra, tada je manje rastojanje bolje. Žica se vezuje samo za krajnje stubove, a na stubove u špaliru se zakiva po jedan "U" ekser na istoj visini, naravno ne do kraja, i kroz njih se provlači žica. Možda neko od kolega ima neki drugi sistem, kod nas se radi na ovaj način.
Ne bih se slozio da ce nekom biti u potpunosti korisna ova analiza (postoji par ozbiljnih gresaka) tj. deo sa preporukom konkretno stavka 3, iz vise razloga. Prvo, pH 5 nije ekstremno kiselo vec kiselo - granice fizioloski neutralne pH je od 5,5 do 6.5 za biljke. Drugo, zanima me kako neko moze reci da na takvoj pH moze biti deificita Fe, Mn, Zn - ocigledno neko mora da uci jos mnogo http://onpasture.com/wp-content/uploads/2013/06/soilpHnutavlg.jpg . Dalje, ako se poveca pH ka pomenutoj fizioloskoj neutralnosti povecace se i dostupnost P koga vec ima u zemljistu samo sto na toj pH nije dostupan biljci. Inace optimim P je od 15-25 mg/100g zemlje. Da ne zalazim u dalju pricu, bilo bi zanimljivo znati koja je institucija radila ovu analizu? Nadam se da za ovu analizu nije uzet novac-bar ne veca suma
Moji komentari su krajnje dobronamerni, bez cilja da se neko uvredi ili omalovazava
pa normalno da nisu grami nego ppm(par per milion) postoji sema da se prevede u g na 100g zemlje....nego mrkva cestitam na 230 po aru nije mala stvar,dobar prinos,pitanje za tebe jel prihranjujes malinu sa nekim mikroelementima preko listra i ako da koliko cesto?????
pa normalno da nisu grami nego ppm(par per milion) postoji sema da se prevede u g na 100g zemlje....nego mrkva cestitam na 230 po aru nije mala stvar,dobar prinos,pitanje za tebe jel prihranjujes malinu sa nekim mikroelementima preko listra i ako da koliko cesto?????