Radovi u malinjaku

posadio bih na jesen 10 ari kupine i 10 ari maline,pa me zanima da li mogu da budu zasadi jedan pored drugog ili ne mogu da budu blizu?
kada kazem jedan pored drugog,mislim na razdaljini od 4 metra?
i ako moze malo pojasnjenje u vezi toga tj. zasto ne mogu jedna pored druge,ako ne mogu?

Posadi ti 20 ari maline.Bolja ti je cena,a i sigurnije da ce imati normalni cenu.Kupina bude dobra cena u 2 od sest godina,a malini u 5 od 6 godina
Mogu jedna pored druge bez problem bez obzira na razdaljinu.Mozes da sadis iz fore jedan kupine jedan maline hehhe MALO SE SALIM NARAVNO

Poslednja izmena od urednika:
necemo bas red maline,red kupine,ali me je interesovalo da li moze.i naravno puno hvala na odgovoru,:bravo:

Na ovom brdu kraj Užica, gde nas nekoliko ima malinjake, već nedostaje kiša. Zemlja se prilično prosušila.

cedo-014.jpg

cedo-019.jpg

cedo-018.jpg

- - - - - - - - - -

Sta se desava sa ovim malinama iz prethodnog posta?Polana posadjena jesenas.Sa malinama nemam nikakvog iskustva a ni uokruzenju nemam nikoga strucnog da me posavetuje.Postoji neka ideja da je ovo zbog viska vode ali ja neznam.Danas posle slikanja treci put kultivirano i oplevljeno.

Poslednja izmena od urednika:
..definitivno fali gvožđa..probaj sa preparatima Sequestrene Fe 138 ili FitoFert FERRO MAX 11..oni su ti i za folijarnu primenu i za kap po kap..

Ja bih rekao da je ovo zbog vode. Imao sam isti slučaj na dnu reda gde se slivala voda i duže zadržala, malina se kasnije osušila. Izgleda da malina ne trpi previše vode.

@ Tintoreti-Jesenas pre oranja 2-3 tone stajnjaka na 5ari,pocetkom maja urea i pre 15 ak dana folijarno neka NPK prihrana sa najvise fosfora i neke Tecamin flower aminokiseline.Moze li biti slucaj da je u pitanju neka bolest?

Nije bolest, Idi folijatno nesto sa vise mikroelemenata. Nezahvalno je govoriti sta nedostaje a cega ima previse.Azota bih rekao da ima dosta ali simptomi govore da ga nema ili ga ima previse pa moze da blokira kalcijum i td. mozda fali gvozdja , magnezijuma i td. Velika je to zezancija. Ako je stajala voda onda je verovatno do nje i to uzmi kao mogucnost. Eksperimentisi sa folijarnim djubrivma pa ces videti. U roku od par dana mora da se vidi promena.

@ Tintoreti-Jesenas pre oranja 2-3 tone stajnjaka na 5ari,pocetkom maja urea i pre 15 ak dana folijarno neka NPK prihrana sa najvise fosfora i neke Tecamin flower aminokiseline.Moze li biti slucaj da je u pitanju neka bolest?

aminokiseline ne mesas sa nicim?UREA KOJA KOLICINA ..Ona moze da spali nacisto malinu?

Aminokiseline sam posebno koristio,a urea je razbacana oko 10 kg na tih 5 ari.Zemljiste je manje vise ravno a samo 3 reda su takva dok je preostala dva dobro stanje,naravno prvo dva dobra pa tri losa.Prihranjivacu pa cu videti.
E sad,mogu li da preteram sa prihranom pa da napravim vecu stetu?

Ma znam to brate, nego pitam koliko cesto mogu da prihranjujem folijarno.Jednom dnevno,nedeljno, godisnje...

Nazad
Vrh