Radovi u malinjaku

@tandir .Laik sam al mislim da je jos nejak korenov sistem pa biljke odbacuju visak biljne mase ....koja se ne moze izgurati do kraja......?

madjarm ja mislim da bi trebao promeniti strategiju izmedju redova frizirati i time ujedno i susiti zemljiste jer ovo je voda definitivno a nebi ti bilo lose i najesen izdrenirati malo kamena ili ti drenazne cevi pa odvesti visak vode na drugu stranu , ne moze da skodi nikako malo ce da bole ledja :haha:

Uzrok susenja maline nije nikakva plamenjaca vec je to gljivicno oboljenje verticilijum koje se aktivira usled viska vode i prekomerne upotrebe azotnih djubriva. Siguran znak da je ova bolest u pitanju je ako dolazi do uvenuca rodnih grancica a novi lastari savijaju vrh i pocinju da se suse i drugi ne izbijaju vise iz zemlje. Inace bolest zna da se brzo siri niz redove i moze da unisti ceo malinjak i to cak u vreme zrenja. Plodovi zeleni pomodre i otvrdnu i tu je kraj.Ovo je najopasnija bolest maline i u mom kraju je nije bilo do pre desetak godina . Jedini lek protiv ove bolesti je zalevanje ridomilom GOLD ali u prolece pre kretanja vegetacije i u jesen na kraju vegetacije . Zalivanje obaviti sa obe strane reda na razmaku 40 cm od sadnica i to jedan kilogram ridomila na 150 lit vode i to rasporediti na 150 duznih metara maline.Sve sasusene maline pocupati obavezno u kompletu sa korenom iz zemlje i na njihovo mesto saditi nove sadnice. Ova mera je veoma skupa i nemoze u celosti da izleci bolest ali je znatno umanjuje.Licno je koristim zadnjih godina i zadovoljan sam jer nemam drugih pogodnih parcela za malinu. Ko ima druge odgovarajuce parcele isplativije mu je da malinu sadi na njima nego da leci postojece.

@vlade65
Upravo tako. Jos da dodam, ako ima nagib parcela tacno se moze videti tok vode. Inace takvo zemljiste je odealno za kupine torn fri...

Postovani, molim za savet. Juce smo zavrsili sa drugim kosenjem i okopavanjem malinjaka koji je posadjen jesenas. Izdanci od 5 do 70 cm. Ima mesta gde nisu ni izbili. Do sada nije prskana ni jednom. Imam dva pitanja:
1. Da li je moguce presaditi izdanke tamo gde ih nema, kako i kada je to najbolje uraditi?
2. Sa cim sada prskati, izdanci su zdravi? Kupila sam quadris, kozak, i folijarno djubrivo koje ima najvise fosfora jer mi to nedostaje u zemlji, ali ako ovo nije dobra kombinacija mogu da kupim i nesto drugo po vasem savetu. Da li smem sve zajedno da mesam u prskalici i kojim redom? Kada je najbolje prskati, rano ujutru ili uvece?

Postovani, molim za savet. Juce smo zavrsili sa drugim kosenjem i okopavanjem malinjaka koji je posadjen jesenas. Izdanci od 5 do 70 cm. Ima mesta gde nisu ni izbili. Do sada nije prskana ni jednom. Imam dva pitanja:
1. Da li je moguce presaditi izdanke tamo gde ih nema, kako i kada je to najbolje uraditi?
2. Sa cim sada prskati, izdanci su zdravi? Kupila sam quadris, kozak, i folijarno djubrivo koje ima najvise fosfora jer mi to nedostaje u zemlji, ali ako ovo nije dobra kombinacija mogu da kupim i nesto drugo po vasem savetu. Da li smem sve zajedno da mesam u prskalici i kojim redom? Kada je najbolje prskati, rano ujutru ili uvece?

voda+folijarno+insekticid+fungucid

ok je izbor, fungucid(qvadris) obavezno....jer u maju i junu sse najčešće javlja plamenjača......insekticid neki i folijarno i to je to....ima ovde iskusnijih malinara pa nek me isprave ili dopune....a to za presađivanje nisam baš siguran koliko je pametno leti raditi...

Moguće je uspešno presaditi mlade zelene izdanke maline u ovom periodu. Potrebno je izdanke visine dvadesetak centimetara izvaditi ašovom sa korenovim sistemom i odmah spustiti na pripremljeno mesto za sadnju i zaliti. Vrlo je važno skinuti nekoliko listova koji su do zemlje tako da ostane samo dva tri mala lista na vrhu i vršni pupoljak (ovom operacijom smanjujemo potrebe biljke za vodom). Naravno uspeh puno zavisi od vremenskih prilika kao i od nege, zalivanja i eventualno zasene.

Uspešno sam popunjavao prazna mesta u malinjaku ovom metodom, i u sledećoj sezoni imao odlične lastare s punim rodom.

Da se malo pohvalim! Nije stanje i pored svog truda svugde ovako sjajno, ima na vise mesta metri bez ijednog izdanka, ali cu po meekerovoj preporuci i to probati da resim. Koliko ovde ima klecanja i truda i srece kada se mladari pojave to samo malinari znaju, a situacija i ove godine oko cene na zalost neizvesna. Nadam se da ce doci bolji dani.

marcelo parcela ti bas nije idealna u slucaju kisne godine, jer ov udolina levo nije dobro mesto ovo sve ostalo z svaku pohvalu
ovo ti pricm iz licnog iskustva i imam probleme svake kisne godine

@ marcelo ....poslusaj meekera ..svaka mu cast ... samo ja bi jos dodao malo truda ...tako sto bi praznine zalio ridomilom ....u ranijim postovima neko je to lepo objasnio .... a posle nekog vremena to isto zalio bilo sta od mikro organizama..BACTROFIL, TRIFANDER.EXSTRASOL.SLAVOL iiiiiii sl. a mozda i neki mixs

@ zorane...... sta bi sa slikama od malinjaka zbog kojeg neces da lajes ..:haha: ....dosao bi ja u Pluzac da ga vidim...znatizeljan sam :ppozdrav:

Ma sve je ovo nizbrdo, zemlja suva kao barut, ali na slici stvarno izgleda kao da je udolina. Cak i posle onih silnih kisa posle dva dana sve je bilo suvo. Hvala na pohvali, ona mi kao pocetniku MNOOOOGO znaci.

Pole,

interesuje me šta je poenta da praznine gde malina nije iznikla, da ta mesta treba zaliti ridomilom. Pitam te iz razloga što kod mene u novom malinaku imam taj problem koji je oko 2% onih koji još nisu iznikli. Planiram da ih ostavim još malo a onda da ih počupam pa kada budem imao rasad koji se pojavi u međurednom prostoru da ta mesta popunim. Pozdrav.

Evo u prolazu sem .... pa da odgovorim.Na nekim mestima u njivi ima vise patogenih mikro-organizama od korisnih ,usled zadrzavanja vode i sl.....a ridomil neke od njih suzbija mada unistava i korisne .....zato je mozda pametno posle izvesmnog vremena ista mesta zaliti (bolje celu njivu) korsnim m.o.

Pozz!Pomagajte!!!Ovo mi je prva(rodna) godina malina vilamet i na cak 50% od 15 ari mi se desava da maline od pola na gore su crvenkaste listovi vuku na crvenkastu boju,sta moze to da bude i kako da izlijecim??

POZDRAV SVIMA. POTREBNA MI JE POMOC STARIH ISKUSNIH MALINARA. bERBA SE BLIZI, NIJE LOSE STANJE U MALINJAKU ALI U POSLEDNJIH NEKOLIKO DANA PRIMETIO SAM DA JE DOSLO DO SUSENJA OKO 5-6% BILJAKA. kOMPLETNA BILJKA SA PLODOM SE OSUSI OD VRHA DO DNA. NE ZNAM STA JE UZROK A ISTO SAM PRIMETIO I U OKOLNIM MALINJACIMA. tAKODJE , DANAS SAM UOCIO DA SU NA POJEDINIM RODNIM BILJKAMA ALI I NA LASTARIMA POZUTELI LISTOVI I TO NA DELU ODMAH IZNAD ZEMLJE. PLANIRAO SAM ZA KOJI DAN PRSKANJE, SVICH I QUADRIS. MOLIM ZA KORISTAN SAVET I POMOC.

Nije dozvoljeno pisati velikim slovima na forumu.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh