Pušnice za dimljenje mesa

Paradoks svemu što znamo ili mislimo o sušenju mesa, jedna od najlepših domaćih šunki što sam jeo bila je dimljena na ogrizini, u prevodu kurzovini koju goveda ne sažvaću u valovi, znači samo štapovi bez komušike i listova...

Користим чокање само тако али мора нешто да држи хоће брзо да плану мора се пазити чак сам их и квасио водом.

Pokojni ujo moj "potpaljivao" pušnicu čokanjima i ogrizinama sa parčadima džakova veštaka, što dalje "implicira" da to nije normalno, ali je njemu to bilo sasvim OK...
I ložio isključivo sirov bagrem i vrbu...
Što je najgore, i ja sam s vremena na vreme jeo tako "odimljeno", slaninu, kobasice i šunke, i nikakav ukus plastike ne osetih...😵

Moj pokojni deda je bio zivac po prirodi,i kad ne moze da potpali vatru u pusnici,iznervira se i polije naftom drva. Sve moze,samo pitanje sta je koliko stetno.

Rođak pored nas uvek je pušnicu potpaljivao naftom.Ne sećam se tačno ukusa njegovih đakonija jer je davno preminuo ali ostale su priče.

Moj brat od tetke potpaljuje brenerom...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Mi nase potpaljujemo grancicama loze, i malo suve bukve, kad se razgori, stavi se par cepanica "nove" bukve. I to kad se razgori malo prpe odgore i miran 4 5 6 sati.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Mi prvo napolju zapalimo jedan bunt šapurika i kada to izgori lopatom pokupimo tu žeravicu i unesemo u sušaru. Onda na to stavljamo drva i bude super...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ja zapalim luc i preko njega stavim suvu bukpvu cepanicu i taman uhvati onoliko da se ne razgori i tako tinja 3-4 sata

4eed2cfa97631cc54cb8792f4f78a2dc.jpg

Vatrica sagori hrastove letve i napravi zar a bukva tonji na žaru bar jedan dan....

f62d6ff29cbd7d9d2a8702c998c02c9c.jpg

Meso je na 4m visine od panja...

a8a2c9ad62c320e8695a80a122f6dc52.jpg

A ovo je Sremska posle 7 dana i dva dima od po 24 sata... još stoji u pusnici barem 2 nedelje...

Sent from my iZmaj using Tapatalk

Ne znam kako da resim pusnicu,koja je u uglu od supe,a ceo krov ce biti pokriven novim limom,a da dim ne nagaravi lim od ispod

Da je omalterisem skroz,i gore betonska ploca i posle neka cev gore kroz bet plocu i kroz lim?

Stapovi za kacenje mesa da li moraju biti drveni ili moze sipka? Na kojoj visini treba da se kaci meso u odnosu na loziste?

Stapovi za kacenje mesa da li moraju biti drveni ili moze sipka? Na kojoj visini treba da se kaci meso u odnosu na loziste?

Stapovi drveni za kobasice, a za meso ako kačiš na kuke ili kanap svejedno...

Kacenje sto vislje to bolje, da dođje hladan dim gore... kod mene je 4m od lozenja do mesa. To daje kvalitet.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene je od lozenja do krova 3,4m. Pusnica je 3,4 x 2m bojim se da je mozda prevelika, slikacu bas da cujem sta ne valja da prepravim dok je vreme.

evo pusnice.
Pitanje je kolike prozore ili luftete napraviti i da li na sve strane? Kritike i sugestije su dobrodosle.

Nazad
Vrh