Psenica 2019/2020

Adapter sa nozevima na valjcima i roto seckom ispod istih :D,isece sve u dugmice i onda se lako spremi.Dobro sam ja moje i spremio gde je vrsio zmajev adapter bez secke.
 
Misliš da je Kapelo? Meni se čini da je her Gering.... Imam na jednoj njivi primer. Veći deo kolega ovro sa NH i Geringom a ostatak ćale sa Dragonom. Priprema za setvu je bila 2x gruber, i naravno onaj deo vršen sa Zmajem je kantastrofa, dok je za Geringom pesma. E al jbg, Geringu je jedan valjak 120.000 + pdv a za Zmaja 5-6.000
 
Misliš da je Kapelo? Meni se čini da je her Gering.... Imam na jednoj njivi primer. Veći deo kolega ovro sa NH i Geringom a ostatak ćale sa Dragonom. Priprema za setvu je bila 2x gruber, i naravno onaj deo vršen sa Zmajem je kantastrofa, dok je za Geringom pesma. E al jbg, Geringu je jedan valjak 120.000 + pdv a za Zmaja 5-6.000
Ma jok nzm koji je ja to onako uopsteno :).Te nozeve na valjcima ima svaki maltene noviji adapter,pa i stari john deere,case itd ,jedino se razlikuje koliko nozeva ima po valjku ,kao i kakvi su nozevi,ima ih u milion kombinacija.
 
bisi napisao samo koja je masina prosla 2 puta pa zato ne gusi 🙂👍
Tanjiraca ko tanjiraca, sto mislis da je ona nesto bolje odradila od obicne. Ja znam jer sam odskako po njivi (napravila je u talasima bregove), nista posebno nije odradjeno sa horsch jokerom u odnosu na obicnu tanjaracu, pogotovo sto je tanjirano malo valaznije. A nije gusilo sigurno u ovim uslovima i zbog toga sto je predhodno izmulcirano kukuruzoviniste. Ranijih godina bilo je prilika da sam sa mojom nodekom sa lulama sejao u kurzoviniste predhodno samo jednom istanjirano, bez ikakvih problema.
 
Vala nek joj je laka crna zemlja :)
Za vikend posejano svo žito, 5 jutara Solehija i 11 jutara Anapurne, sve original sema sa Yuntom, bačeno 125 kg/kj semena. Kembridž na kraju sve sabio i čekamo kišurinu.
Mila majko zemlja kao u Sahari... Čini mi se da je ove godine suvlja zemlja u setvi nego prošle godine:cautious:
 
Koliko vidim do početka novembra nema kiše (a možda i sve do 10-tog) tako da neću ništa sad raditi. Čekam neka padne pa ću onda. A i prošle godine sam posejao 12.11. Pa opet je lepo rodila iako je bila posejana ciklonom i nikla tek negde u decembru.Neću da se lomatam bez potrebe. Protiv prirode se ne može.
 
Prosle godine je problem bio sto je prva kisa sustinski bio sneg 17-18.11 i odmah je zahladnelo. Moja je krenula da nice stidljivo tek pred Bozic. Valjda ce ovoga puta pasti ranije i valjda nece da zahladni odmah toliko.
Mislio sam da od prosle godine ne moze biti gore ali zeznuo sam se ipak moze, i stvarno se ove godine jos teze tanjira. Previse grudvi, kao da tanjiram kamen po betonu. Ulazi tanjiraca 4-5cm u zemlju i nema sanse da zatrpa ostatke. Zao mi je samo sto sam doradio moje seme (srecom original nisam kupio jos uvek nista) i sto mi je rizik da posejem kukuruz na suncokretista inace je ne bih ni sejao.
 
Prasine strava,ali na jednoj parceli koju sam spremao sad u Subotu ,ima vlage tu i tamo,to me i brine,nema dovoljno da sve nikne,a nesto ce mozda nici,a nesto mozda krene pa se osusi...bolje da je prasina,pa nek ceka kisu.
 
Ja tek treba da krenem u predsetvenu pripremu pa u setvu.Predusev na svim planiranim parcelama je kukuruz a koliko vidim ima vlage pa će ići kombinacija danas spremam sutra odmah sejem da se zemlja ne isuši.Setva će ići na 5+cm uz valjanje pa mislim da neće biti problema.
 
Nazad
Vrh