Psenica 2019/2020

Eee zavisi sad to,kolike su duge noge,kao kod Sneki ili kao kod Dzeja.

Kod nas su generalno lose psenice, sve su male duplo manje nego sto bi to trebalo da bude, meni je na primer jedan deo njeve koja ima vode veoma dobra i psenica je veca nego na onom delu gde je vise suncano i suvo.Razocarala me ova godina nacisto, imao sam potencijal za preko 8t ako uhvatim 4-5t h bice odlicno.Psenica mi je ubedljivo najbolja u okolini ali nije za K. nisam navikao da bude ovako niska, mozda ce izaci do kolena ili malo preko, dosta je odbacila listove u onom susnom periodu ali ima i dalje gustine i klas nije toliko sitan, jos nije izasao ali video sam, kako izgleda.Ova kisa je poslednji voz da ne bude nula tona.Radio sam na jednoj parceli dva na jednoj tri tretmana fungicidima, Presing,Fluoko i Ceres plus ekobuster i Sekator, jednom i sa urejom preko lista. Baceno je oko 600kg cvrstog djubriva dve prihrane kanom na vreme. .Zbog toga deluje crna kao zemlja ali daleko je to od onoga sto sam ocekivao.Steta bas, ono sto me najvise brine je cena, jer osecam da ce nas dotuci tada.

Kod nas su generalno lose psenice, sve su male duplo manje nego sto bi to trebalo da bude, meni je na primer jedan deo njeve koja ima vode veoma dobra i psenica je veca nego na onom delu gde je vise suncano i suvo.Razocarala me ova godina nacisto, imao sam potencijal za preko 8t ako uhvatim 4-5t h bice odlicno.Psenica mi je ubedljivo najbolja u okolini ali nije za K. nisam navikao da bude ovako niska, mozda ce izaci do kolena ili malo preko, dosta je odbacila listove u onom susnom periodu ali ima i dalje gustine i klas nije toliko sitan, jos nije izasao ali video sam, kako izgleda.Ova kisa je poslednji voz da ne bude nula tona.Radio sam na jednoj parceli dva na jednoj tri tretmana fungicidima, Presing,Fluoko i Ceres plus ekobuster i Sekator, jednom i sa urejom preko lista. Baceno je oko 600kg cvrstog djubriva dve prihrane kanom na vreme. .Zbog toga deluje crna kao zemlja ali daleko je to od onoga sto sam ocekivao.Steta bas, ono sto me najvise brine je cena, jer osecam da ce nas dotuci tada.
Bice to dobra psenica.👌

Sad slusam kod Urosa u emisji iz BSF neki lik izricito zabranio Duett Ultru da se koristi 2x na parceli! Od kada je to tako?? Pre su pricali za njega da moze u oba tretmana...ja sam tako radio npr, je l zna neko nesto o ovome vise?

U ovakvoj godini gde nije bilo uslova za razvoj bolesti moze 2x,ali izbegavati to 2x istu akt.mat.,mogu bolesti steci imunitet pa bude problem,zato je bolje miksovati akt.mat.

Da li je naveo razlog?
Prošle godine sam radio 2 puta i bilo je dobro,osim septorije klasa.To sam prvi put video kod nas na njivama.
Radjeno je 0,5+0,6l/ha.
Naravno da je bolje raditi svaki put sa drugim akt. materijama,al ovo mi ispalo najpovoljnije.

Nije.video sam da je i coveku ispred mene dao istu kombinaciju za oba prskanja.kad smo vec kod toga ako bude trebalo ponoviti insekticid da li moze opet sa istim ili je bolje promeniti aktivnu materiju.

Kada je vec takva situacija ja bi pre diskosnu sejalicu ,posejao u tu psenicu suncokret,i valjak za njom. Kolega mindjusar kaci snimke na fb kako radi te stvari , doduse iz drugog raloga, ali ok to deluje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Od ove godine duet sam prebacio u prvi tretman a za tretman u cvetu koristim već nekoliko godina Osiris koji je odličan za fuzariozu.

Nazad
Vrh