Psenica 2019/2020

Dvoumim se da li raditi prihranu ureom i ANom ili dva puta ANom. Psenice su zadnji put kad sam ih gledao pre mesec dana i vise bile u 3 listu. Sto je napredak u odnosu na proslu godinu kad su u trecem listu bile pred kraj februara ako me secanje ne vara. Prosle godine su savetovali da se zbog kasnjenja sa setvom i nicanjem psenice ne ide ureom, sad jeste nikla oko 20 novembra ali nije krenula u bokorenje. Tako da ne znam da li ima svrhe raditi ureom, ima li jos neko slicnih dilema ili su svud psenice dobro pripremljene izbokorene :osmeh:

@sale ratar
Ne,ne,samo sam bio radoznao ,reko ako si im rekao,mozda oni to uzmu u obzir pa povise brojke,sta ja znam...
Meni nije jasno zbog cega pitaju za preduseve i kolicinu djubriva ?,kakve ce razlike praviti sta im kazes,test uzorka zemlje ce pokazati isto ,ne ?.
Inace,ako smem da pitam,kakvu sondu imas za uzorkovanje na 60 i 90 cm ?,jel koristis svrdlo sondu ili obicnu cevastu pa radi cekic ?.
Obična cevasta sonda i čekićem nabijam sloj po sloj.

Prihrana je obavezna u zitu,bez toga nema prinosa,ja bi to "zaprdjavao" pocetkom Marta sa jedno 150kg/kj An-a,a posle ako treba.
Sto se tice poleganja ja redovno prskam od toga,bilo malo zito ili veliko,necu da rizikujem a i slame mi ne treba a i kombajn lakse kosi bez velike mase,ide brze,manje nafte...
Slažem se Nikola što se tiče regulatora ali sam imao i slučajeva da ni regulator ne pomogne kad je previše đubriva.

@nikola kada planiras ili kada obicno ides tu prvu prihranu sa 200kg Ure-je prvi put a kada drugi sa An-om? Ja sam planirao sada za vikend, a vidim da pisete svi da je rano jos....posle ako se okisa, do marta moze da se ne udje....

Jel to od prošle godine kad ste imali onaj olujni vetar?

Uglavnom gledam da sejem sorte koje su niže rastom. Regulator sam svega par puta koristio i to kod sorti koje su nešto više i gde je bila baš gusta.

Regulator je bio Modus,nije bas bio olujni ali secam se da je duvalo dobro uz velike padavine(mislim oko 40 litara da je palo tada)

Nesto si tu pogresio cim njegovo nije palo stabilnije je od tvoga zita.mozda zlatica ako je zito na zito

Nazad
Vrh