Psenica 2019/2020

U jedno sam siguran da tehnologija koju recimo da znam i primenjujem ce sigurno biti modifikovana jer i uslovi ove godine su kao nikad do sada. Fungicidni tretman ce ici al sto ranije,a koliko puta ce biti u celoj vegetaciji ce vidimo.Nije jos nista kriticno a gledao sam dugorocnu prognozu za januar temperature ce biti -5 do+5 sve ce se to smiriti i u polju cim malo stegne mraz.

Danas jedan strucnjak konstatuje da je zbog previsokih temperatura ranije nikla psenica previse izbujala u zelenu masu a koren nije uspeo to da isprati pa sad prilikom kolebanja tempetatura psenica odbacuje staro lisce...

Kako ko, ja sam uvjeren da je zbog zemljista, godinama se na istim dijelovima parcele pojavljuje ista pojava, pre svega na psenici i jecmu, takodje vidim i po selu kod ostalih ljudi isti efekti stalno na istim mjestima....

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Kako ranije nikla kada je kisa pala tek u Novembru,tad je nikla komplet,dotle bila procelava do nikakva,sva sreca mekano vreme pa narasla.

Strucnjaka je pun kufer, a pogotovo domacih.
Sve su vise sorte rodnije, ali u isto vreme sve vise osetljivije, a povrh svega jos se i insekata nakotilo koliko volis.

Ima li oštećenja od hemije ?U našem ataru vidim da ima žutila na mestima gde se preklapalo prskanje ,na uvratinama ,verovatno od duple doze hemije .

Kada smo prelazili sa solehia na simonidu,na jednoj parceli uvrtina i pored sloga je solehio gde ima žutila,simonida je unutar parcele i nema tih tragova. Moison ima žutilo tamo gde se više izbokorio ili je preklopljeno tokom setve. Takva je situacija na mojim parcelama.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Imam jednu parcelu odmah pored salaša, sorta simonida. Na jednom mestu se izliva oluk sa garaže, i tu je lokalno zemljište često prevlaženo. Tu je simptom žutih listova prvo bio primetan, i sad je ta tačka najžuća. Pšenica je inače lepa, dosra ujednačeno je nikla, mada kako god ga uradio u sušnim uslovima kakvi su bili, uvek neki dan ranije nikne gde je pliće u tragovima traktora i slično. Tu je i najbujnija, a upravo u tim linijama nadje se neki žuti list. Takodje žutila ima na uvratnama gde je sejalica preklapala zbog ugla lenije. Dakle rekao bi da simptom ima veze sa gustinom, bujnošću i stanjem vlage u zemljištu. Verovatno ima neku ulogu i mraz.

Ja sam bacao map 130kj po jutru,a na neke njive 150kg np 20:20 sto je 30kg cistog azota po jutru,sto uopste nije malo za ovu fazu. A zute se podjednako psenice i na Map i NP a i gde neko ne baca uopste u jesen

Ja sam bacao map 130kj po jutru,a na neke njive 150kg np 20:20 sto je 30kg cistog azota po jutru,sto uopste nije malo za ovu fazu. A zute se podjednako psenice i na Map i NP a i gde neko ne baca uopste u jesen

Dovoljno je da bude ispunjen samo jedan uvjet za pojavu žutila. Nemam iskustva s prskanjem, ali kad sam imao žutilo u pšenici a nešto češče u ječmu, u proljeće sam što prije dodao N i žito je dobilo lijepu zelenu boju. Možda sam imao sreće pa nijednom nije bila neka bolest, a možda nije niti uvijek bio nedostatak dušika.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh