Psenica 2019/2020

Moja pšenica za sad izgleda lepo. Tek je u trećem listu . Ima lepu boju. A kod komšija sam to žutilo vidjao ali samo na uvratinama gde je prečesta a i znam da nisu bacili ni zrno od djubriva. Ja takođe nisam bacao djubrivo jer prema analizi ne trebam. Sve će to biti kako treba na proleće kad ona dobije azot i toplo vreme, a nadam se i dosta vlage. Mada na jednoj komšijskoj parceli sam primetio sitne žute tačke na listovima kao kad je u pitanju rdja, ali je to sporadično i baš čovek treba da se zagleda u listove i to primeti, ali ga ima.

Ja ne mogu da zamislim njivu kojoj ne treba djubre... koliko kod da bacim djubriva meni uvek nekako malo :ppozdrav:

Kod nas sve psenice pocinju da zute, I te koje su imale jako lepu boju pre 5dana sada se menjaju u zuto. Ja tvrdim da je od velike temperature za ova doba godine i od padavina.

Kanda malo hemija pravi sranje, svi lože punim dozama pa i malo preko a redukovana obrada plus malo padavina.

Na oranju mi psenica izgleda modrije i bolje nego na tanjiranom,za sada,na tanjiranom kukuruzistu ima malo zutila vrhova lista,dok na oranom nema.

Послато са SM-J610FN помоћу Тапатока

Cudi me da jos uvek nije niko zakacio prskalicu ili rasipac (ili nije objavljeno javno). Posto vidim da je malo zutih listova alarmatna situaciju, a to sto je u drugoj polovini decembra bilo skoro 20 stepeni je sasvim normalno i nema to veze sa stanjem useva

Čuo sam da su u Itebeju ,pre ovih kiša videli prskalicu u pšenici .Možda član Druškan zna više.

Ako se psenica vec zarazila nekim virusom, ili se ubusila larva svedske muve nema te "hemije" koja ce pomoci. Od ostalih patogena mislim da nema svrhe sad bilo sta raditi jer svakao idu niske temperatire i efekat je ravan nuli. Jedino opravdano prskanje je nekim jeftinim insekticidom da se deluje na insekte zatecene u polju i to samo ako je stvarno bilo toplo visr dana u nizu. Ostalo je, po mom misljenju, bacanje para.

Gledao sam pre par dana Luku Radoju i reportažu gde je govorio da bi sada bilo dobro poprskati pšenicu bakrom.

Čuo sam da su u Itebeju ,pre ovih kiša videli prskalicu u pšenici .Možda član Druškan zna više.
Kod nas je zadruga MS prskala pšenice insekticidom, u vreme kada su počele one najave za cikade. Pretežno su prskali okolo parcela, gde su komšije imali prethodne godine pšenicu, pa su i krila puštali kod njih, da se ne bi širili insekti po parcelama a tako širili i zarazu. Da li su prskali na vreme, videće se na proleće. Seme su tretirali sa Yunta Quattro.

Obišao danas pšenicu,Avenue,i uz put na'ranio mišove.Nema puno,ali ima ''žutila''.najviše na sastavima,gde je najveća i najgušća.
20191227_111237.jpg

20191227_114007.jpg

20191227_111308.jpg

20191227_112843.jpg

20191227_114134.jpg

Mislim da ima nešto.... ali se ne zove tako. Znam da prodaje veterinarski zavod Subotica i da se sipa u vodu. Ali šta fali cinkosanu?

Nazad
Vrh