Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l' kosio ko Anapurnu?Kako se pokazala?

Sto se prinosa tice,konkretno mogu reci za svoj kraj,a jos preciznije za svoj atar.... Ko je nadjubrio,zastitio i odradio poso kako treba ima lep prinos,,,,Konkretno kod mene setva krajem oktobra,zbog manjka vlage nicanje krajem novembra,ali je zima bila povoljna da se i to kasno nicanje lepo razvije,zemlja lepo obradjena i nadjubrena pa ni prinos nije izostao....Ko je sejao tavanusu,preskocio zastitu i djubrio bez osnovnog nije ni imao neki prinos...Prvo su psenice dosta rano pocele da polezu,kasnije je i klas bio mali,obolele su,kasnije sejane su ostale retke....Sve u svemu moja ulaganja su bila oko 75 000din po ha i mislim da je prinos od preko 7,5t opravdan.....Sutra ako vreme dozvoli kosimo Anapurnu sa identicnom agrotehnikom pa ce mo videti sta ona ima da kaze:ppozdrav:

Danas završena žetva u Golubincima, prosek na tri parcele 5215kg/kj sorta Sofru.
108hgup.jpg
35d1edl.jpg
35ludck.jpg

Ja sam kosio Anapurnu. Prinos kao na kukuruzu u solidnoj godini i hl oko 82. Doduse, ona mi je bila na najjacoj zemlji od svih psenica ali ih je sve posteno usila iako je agrotehnika potpuno identicna.

Iz ove proizvodne godine sam naucio jednu jako bitnu stvar: Psenica ne trazi jako kvalitetno zemljiste vec trazi zemlju u kondiciji. To se pokazalo i kod mene i kod drugih (i pozitivno i negativno).

Poslednja izmena:
Kakva vam je slama? Krenuli da radimo i kaze kombajner zelena slama... posle 10 metara pukla kosa. Posle otisao da "predam" NS40S - 10.5% vlaga i 75hl....

Sreca nije bilo kise danas, ali ne znam koliko jos da cekam da "sazri slama" :D

Kakva vam je slama? Krenuli da radimo i kaze kombajner zelena slama... posle 10 metara pukla kosa. Posle otisao da "predam" NS40S - 10.5% vlaga i 75hl....

Sreca nije bilo kise danas, ali ne znam koliko jos da cekam da "sazri slama" :D
Zrno je zrelo,ali stabljika je zelana,tako je bilo kod mene na Avenue

Ja sam kosio Anapurnu. Prinos kao na kukuruzu u solidnoh godini i hl oko 82. Doduse, ona mi je bila na najjacoj zemlji od svih psenica ali ih je sve posteno usila iako je agrotehnika potpuno identicna.

Iz ove proizvodne godine sam naucio jednu jako bitnu stvar: Psenica ne trazi jako kvalitetno zemljiste vec trazi zemlju u kondiciji. To se pokazalo i kod mene i kod drugih (i pozitivno i negativno).
To je samo za tvoj atar,kod nas nije tako bilo.

Nama je ovde ocajnicki falila kisa.

Red je da se oglasi i prošlogodišnji mačvanski rekorder sa 8,8 t.Sa žaljenjem mogu da "kostantujem" da sam ove godine malo podbacio,kako sa prinosom tako i sa kvalitetom.Seme KWS Solehio,rađeno sve u fulu,prinos na 1,92 ha bio 15.928 kg. (8.295 kg/HA odnosno 4.770 kg/kj) vlaga 13,3 a HL 78,5.Kombajner kasnio dva sata od dogovorenog ali mi dao svoju prikolicu pa moram da ćutim.Skladištar ĐUKIĆ-AGRAR uzeo 77 kg na ime "rad laboratorije" ali mi i on dao jednu svoju prikolicu pa moram da ćutim.Danas sam samo ćutao.E sad što se tiče računice,videćemo kad budemo prodavali za dva meseca,koja će biti cena.Ulaganja su bila oko 80.000 po ha,a naplata,nadam se, oko 140.000 (17*83).
Bog mije svedok da je sve istinito,tako mi rođene žene!

Danas kosili sortu iliko. Ceo dan kosilj 3/kj. Poleglo do zemlje,samo na jednu stranu je zmaj mogao da kosi, jer na drugu samo stane i zagusi se, a slama zelena i ne stigne da je odsece. Uglavnom cele godine je delovao na slami najbolje sto nije dokazao prinosom. Svega 3600po kj HL 75 i vlaga 13.7

Nada poslednja umire.

uf kod mene je na ingeniu vlaga 10% a slama jos zelena,verovatno ima tu i amistar udela. toliko je slama zilava i ostra da kombajn gadno stenje.meni cak propusti slamu na sita

Red je da se oglasi i prošlogodišnji mačvanski rekorder sa 8,8 t.Sa žaljenjem mogu da "kostantujem" da sam ove godine malo podbacio,kako sa prinosom tako i sa kvalitetom.Seme KWS Solehio,rađeno sve u fulu,prinos na 1,92 ha bio 15.928 kg. (8.295 kg/HA odnosno 4.770 kg/kj) vlaga 13,3 a HL 78,5.Kombajner kasnio dva sata od dogovorenog ali mi dao svoju prikolicu pa moram da ćutim.Skladištar ĐUKIĆ-AGRAR uzeo 77 kg na ime "rad laboratorije" ali mi i on dao jednu svoju prikolicu pa moram da ćutim.Danas sam samo ćutao.E sad što se tiče računice,videćemo kad budemo prodavali za dva meseca,koja će biti cena.Ulaganja su bila oko 80.000 po ha,a naplata,nadam se, oko 140.000 (17*83).
Bog mije svedok da je sve istinito,tako mi rođene žene!
Opet si najjaci u Nocaju,
sad ce ponovo letnja skola pre prodavnicom :osmeh:

Ja nisam koristio nikakvu zastitu..kockao sam se.. Prinos 38 meteri po kj..hl nikad losiji 73..da je hl vio bolji bilo bi i veceg prinosa..sam boziji polog,bas sam se namucio sa kobajnom jos i ona oluja u ponedeljak zalepila psenicu za zemlju..sta je tu je..sad jos cekamo cenu..

Da li je jos kod nekoga los hektolitar na Ingeniu? Pre kisa je bio 75-77 a danas 74.5

Prinos je jako dobar ali neznam zasto je tako mali hl.
Pre kise 80-83 aposle kise 74-80.juce radjen sobred 5800 kg/kj(ko veruje)77hektolitar 12,3 vlaga,nadje se po koji zastavicar zelenkast.u prikolici sitno,krupno,bledo zrno...katastrofa.dvoumim se da ostavim za seme,jel ima neko slicno ili sam ja zeznuo nesto?

- - - - - - - - - -

Ja nisam koristio nikakvu zastitu..kockao sam se.. Prinos 38 meteri po kj..hl nikad losiji 73..da je hl vio bolji bilo bi i veceg prinosa..sam boziji polog,bas sam se namucio sa kobajnom jos i ona oluja u ponedeljak zalepila psenicu za zemlju..sta je tu je..sad jos cekamo cenu..
Kako je Joca prosao,jel on vozio kombajn?

Čitam i nešto razmišljam , pa mi nije jasno : pao hektolitar ?? Kako može da padne hektolitar , jedino ako poraste vlaga ? Isto šta je u stvari loše ako je pao hektolitar ? Jel neko pratio šta se desilo sa prinosom ? Ako je pao hektolitar onda je povećan prinos ? Ili sam lud ili mi nije do kraja jasno šta je hektolitar .

Hektolitar pao ukratko...Nešto što je već bilo suvo pokislo i ponovo so osušio znači kalirao.:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh