Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsena zetva danas. Iz 32 ha, nacurelo 170t.

Juče i prekjuče radili žito. Sofru sa 18kj prosek 57xx.
Solehio sa 5kj prosek 52xx.

Interesantno kako je solehio na oko bio prelep cele godine. A sofru onako, lep ali nejednak, delovao redak. Isti dan sejano, ista agrotehnika. I sofru i solehio povaljani u prošloj kisnoj oluji i vetru.

Na slici sofru.
4aef7172255e33654c518a3a1ded04a8.jpg

Bunker preliva, a obišao krug bez prekaja.
ac15ed28b617fdfe76e37e2def777367.jpg

Sent from my HTC One mini using Tapatalk

I mi juce zavrsili zetvu NS40s sejan 12.-13.11. prinos i rekord od kada se bavim poljoprivredom prosek izasao na 4217kg/kj sa obzirom da sam imao tri parcele koje su u prolece izgledale da ce biti preorane ali posle prvog tretmana sa fungicidima odskocile su i popravile za ne poverovati i na tim parcelama su prinosi bili i najbolji:sta:

I mi smo sinioć završili našu pšenicu, prosek na 22 kj je 4535 kg/kj, dve sorte su u pitanju bile Balaton i Ingenio, sve u svemu i više nego zadovoljan sa prinosom...

Sofru i solehio isti dan sejani, ista duž, razdvajaju ih dve njive. Sofru 6kj 55xxkg. A solehio 5kj 52xxkg.

Jako zanimljivo je to što je solehio uvek na izgled bio bolji, ali uvek.
Sofru nisam slikao kad i solehio, pa nemam da uporedim, dogodine.
solehio 10 juna.
835cdad8ceb99ea9c934d24023fc2636.jpg

577e9b5621eaf751938a795efdc3c831.jpg

U selu čujem jedni tuku sve preko 60+ meteri po jutru. A i mi imamo još nekih 27-8 kj pa ćemo videti, možda se desi da prebaci 60 :D

Čitam vaše postove i vidim da su prinosi 99% slučaje odlični, negde i rekordni, hvalite i slikate svoja žita, iskreno iako sam i sam seljak , mislim da vam je sasvim dovoljna ova cena koja se nudi , jer i na njoj imate lepu zaradu po ha ili kj, ali mislim da čim prodje žetva opet ćete kukati i žaliti se na propast, imati 4-5 ili 6 tona po kj je vrhunski i ne znam šta ste joj radili ili je sam Bog učinio svoje , i kod nas pojedinci imaju velike prinose ali u proseku mislim da lažu i preteruju i još nešto , na te prinose cena zakupa i nije skupa, !?

Uvek je žao onom koji ima manje pa pametuje kako je i mala cena dobra. Kod mene u selu su prinosi jako šareni, mi smo ove godine imali odličan prinos iako lično nisam očekivao toliko, ali eto rodilo je...

Što se tiče cene, nažalost, ne pitamo se mnogo za nju, ali generalno gledano ne treba da gledamo na nju ako je neko rodili mnogo da mu mala cena odgovara, jer ako dobro rodi, brale tu mora dosta i da se uloži pa su i troškovo veliki...

Lično nisam još računao troškove, to ću da uradim kad se bude znala konačna cena, pa da vidim da li je imao smisla toliko ulagati.

Od 1985 -1990 god cena pšenice je bila u rasponu od 25- 30 nemačkih maraka i u to vreme čuveno se mogao kupiti imat 539 za 3 vagona pšenice , prosek prinosa se kretao od 2500-3500 tone i to je bilo zlatno vreme, ali se radilo manje površine ali više efektivnog rada , ali sad ako sa tim prinosom ostvari se zarada 300-500 eura po kj , pa puta toliko jutara a znamo koliko sad radi prosečan poljoprivrednik , pa dodamo veliki učinak i produktivnost savremene mehanizacije i vreme provedeno na tom poslu sad i onda dolazim do zaključka da nam se vraća to zlatno vreme, malo sam ironičan , ali samo da me Vučić ne čuje ....!?

Evo i par reči od mene,ja još nisam vršio(za sutra je dogovoreno)ali ovaj naš kraj je tukao led,prinosi se kreću na tim parcelama od 200 pa do 1500kg po jutru u zavisnosti kako gde je tukao led.Neki ljudi razmišljaju da uopšte ne pokose parcele zbog neisplativosti,mislim na obične smrtnike što plaćaju kombajniranje.Parcele koje su ostale čitave tamo od 3500 pa do 4500kg po jutru.Barem sam tako čuo.

Shale koliki je HL imao Ingenio?

Ingenio je ima hektolitar između 80 i 81, a Balaton između 77,5 i 79, stim da je Ingenio ovršen pre kiše (pre ponedeljka) a Balaton posle kiše. I generalno Ingeno je dao manje nego Balaton, jer je na jednoj njivi bio poređi pa sjebao prosečan prinos.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh