Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dašta.Obilazi njivu,laje i reži kada neko naiđe.Body guard. :osmeh: Tombice zakosi i izmeri vlagu.Slama je jaka i zelena i kod ranih sorti ali zrno suvo kao barut.Mumlaju svi kombajni redom.

Skinuta jedna njiva apaca danas, oko 35m po kj prosek, moglo je biti i bolje ali sta je tu je... Vlaga 13.6, hektolitar 76,8.

Gotovo prosek oko 64m po h. Kako sam stedeo na svemu prijatno iznenadjen

Dragane,jel bio isti kombajner koji je otkovao pre i na koga si bio jako besan?

- - - - - - - - - -

Branislave,koja ti je bila bolja,jesi li odvajao ili je sve išlo u isti kamion?

- - - - - - - - - -

Ova tvoja računica Baca je jako dobra.Ako svedemo na HA ti si imao zaradu dinar na dinar.Troškovi oko 68 a zarada 136 hiljada(po ceni od 15 rsd) ili ti 550€.Pretpostavljam da imaš svoje mašine čim su troškovi mali,samo gorivo i to neki štedljiv traktor kad si za sve radove(ugara,dva tanjiranja,sejanje,dva đubrenja,dva prskanja,vuča) tako malo dao na gorivo-par hiljada dinara? Ja ću imati oko 80.000 troškove po Ha(dva tanjiranja,sejanje i kombajniranje plaćam-8+4+12=24,000) pa je onda prostor za zaradu dosta manji.

Danas predato juče pokošen apač i nikol ,hektolitar pre kiše na svim parcelama 78-80,5 a ove dve parcele 74,4 i 73,6:sta:
Prosto mi neverovatno da je toliko pao od 20 l kiše,aparat isti.

Dok cekamo nastavak vrsidbe, sa Apachem smo prosli ovako:
1. Seme original, datum setve je bio 25 oktobar, Norma oko 200kg na ha.
2.Djubrenje prema analizi zemljista prihrane su bile 125kg ureje po kj pa 100kg Sana po kj.
3. Uradjene 2 zastite prvi tretman Bumper P, metmark i insekticid drugi tretman Duet ultra i lambdex insekticid, dodat i epin extra.

Bitno je da posle setve 2 nedelje kap kise nije dobila pa je bila malo nejednaka do 2 prihrane pa smo digli ruke od nekog boljeg prinosa.

4199f5f03bd972f7a6b66b45a90161a3.jpg
6efbfa7a1eeb8741dbf418e02f0de580.jpg

Ali na kraju nas je prijatno iznenadio Apach. Prinos 4,4t po kj naplativog zita
Vlaga 14,5
Hektolitar 81,5

Juce pokosen nonius i ns 40s 4t po kj prskano jednom koktel(trava,bolest,prihrana).Cena i nije losa 15,5+pdv=18,1din placa mlin

Kolega konačnu cenu niste dobro izračunali jedino ako je kod vas pdv veći. Kod mene juče urađeno 14,5 k.j. sorta Sofru setva 22.10 rađene dve fugnicidne zaštite hektolitar 81,06 vlaga 12,1 a prosek po k.j. je 4621 kg. Danas nastavak.

Juce smo ovrsili nasu psenicu 4kj,posle onog nevremena dobro je sto smo imali sta da vrsimo. Daleko sam iza seoskih rekordera, ali ono sto je meni bitno je da sam oborio moj licni rekord oko 38.5 meteri po jutru. Psenica je bila lepa,krupna ali su odbili 6.3%,briju na suvo.
Bilo bi i lepsih slika da nismo imali pocetni defekt raspad secke,pa smo ostatak dana trazili delove secke po kombajnu i nalazili ih na najrazlicitijim mestima u kombajnu.Srecom zivi i zdravi smo se vratili kuci.

Evo i secke:

- - - - - - - - - -

Ovo iz male prikolice ostaje kuci.

Ovrsena juce 3 hektara. Sorte Ingenio, Zvezdana I LG Avenue. Najlosiji Ingenio na dve parcele koje sam jesenas uzeo u zakup pa su malo zapustene. Jedva prebacilo 4t/ha I hektolitar bio los 72.
Avenue 6,6t/ha vlaga 11% hektolitar 79
Zvezdana 5,5t/ha vlaga 12,5% hektolitar 81
Tacno se videla razlika izmedju novih zakupa I mojih njiva I dugogodisnjih zakupa zbog stajnjaka kojim je djubreno za prethodne useve. Agrotehnika svuda ista bez osnovnog djubrenja, redukovana obrada, drljanje, setva,prihrana 200kg/ha uree, prskanje od korova i folijarna prihrana I ujedno jedan tretman fungicidom.
Ostalo jos 2 hektara Ingenija nadam se bar pribliznom prinosu kao I Avenue.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh