Prskalice

Talianu da nije mozda problem u tome da ne moze ta kolicina vode da prodje kroz dizne na vecim brzinama? Probaj sa vecim diznama ili smanji kolicinu vode samo da bi video da li ima razlike.

Ranije dok sa radio sa ID 02 i 130 lit/ha pri desetak km/h mi je nenormalno dizao pritisak, toliko da je pocelo da curi kod svakog triplexa. Mozda taj Bravo ne dize pritisak kada "vidi" da ne moze da prodje kroz dizne nego te obavestava da usporis. Isti problem ima kao ti i ova prskalica koja je kod nas u selu.
 
Cici hvala na odgovoru,moram da vidim sa tvojim drugom kakvo je stanje kod njega,ima istu prskalicu kao i ja.
Mada vidim sad da imaju i te ventile za pritisak na 100 l/min .Plašim se da nisu ubacili šta su imali pri ruci,ne bi me čudilo.
Sa ove slike ne mogu da provalim koliko je lit u min niti da nađam na njihovom sajtu.
 
Talianu da nije mozda problem u tome da ne moze ta kolicina vode da prodje kroz dizne na vecim brzinama? Probaj sa vecim diznama ili smanji kolicinu vode samo da bi video da li ima razlike.

Ranije dok sa radio sa ID 02 i 130 lit/ha pri desetak km/h mi je nenormalno dizao pritisak, toliko da je pocelo da curi kod svakog triplexa. Mozda taj Arag ne dize pritisak kada "vidi" da ne moze da prodje kroz dizne nego te obavestava da usporis. Isti problem ima kao ti i ova prskalica koja je kod nas u selu.
Probaću i to ,nije mi problem .Negde očito grešim ili ja ili on.
 
Može li pumpa MP 60 da gura dizne 03 na grani od 12 metara. Matematičkih može jer pumpa gura 60 litara u minuti a 25 dizni na 12 metara grani svaka izbaci po 1.20l što iznosi 30 litara u minuti a to je tek polovina kapaciteta pumpe. Ali da li u praksi to pije vodu.
 
Tih 60 l/min pumpa gura pri nazivnom broju obrtaja kardana (obično 540 o/min), sa manjim brojem obrtaja kardana je i manji protok pumpe, pa vidi prvo koliko obrtaja kardana imaš na onom gasu sa kojim prskaš. Drugo treba obezbediti nešto protoka i za preliv. Za praksu ne znam jer nemam takvu pumpu ni tolike grane...
 
Teško će gurati jer tih maksimalnih 60lit pumpa isporučuje pri 0 bara pritiska. Porastom pritiska, kapacitet opada.
Probao ja kada sam prelazio sa 8m krila na 12m. Pun gas rajka jedva 3 bara. Doduše davno je bilo pa nisam siguran da li su bile crvene ili plave dizne.
 
Moja sumnja je i dalje na onom zelenom protokometru
@talianu, jel ti pomažu nešto slike od ove prskalice? https://www.polovniautomobili.com/prikljucne-masine/23831800/agrometal-3000-litara?&show_date=true
Ako hoćeš, mogu pitati čoveka kako se kod njega ponaša komp. i uopšte bilo šta što te zanima. Mislim da sam jednom pričao sa njim telefonom dok je prskao i da mu se baš to desilo, alarm ga upozoravao da ne može ispratiti brzinu kretanja. Inače, koliko sam video na slikama, zadata norma mu je 170lit/ha, brzina 13km/h, dizne četvorke i protokomer kao tvoj.
 
Aj baš ga pitaj pa prenesi možda jesbostavno tako radi pa se treba što kaže Cici bazirati na normu vode i veličinu dizne da bi se našao neki optimum.
 
Poslednja izmena:
Ne mogu da namem onu tabelu i obeležavanju dizni.
Ako se sećam broj 120 recimo ibeležava ugao mlaza.A veličina npr plava 03 je da izbacuje 03 galona po min al na kom pritisku je taj protok?
Pokušavam matematički doći da li se uklapa iapacitet pumpa i ostale komponente sa potrošnjom.
 
IDKT-page-002.jpg


U ovoj tabeli imaš protoke dizni pri različitim pritiscima. Nebitno je što je tabela za Lechler IDKT dizne, isti su protoci i za druge modele dizni. Odnosno to bi trebalo da je standardizovano, pa da nije bitan model dizne već da nije bitan ni proizvođač. Bitno ti je samo da gledaš u tabeli podatke za plave dizne ako već ti imaš plave dizne (trojke).
 
Koje su boje sita za dizne prema broju meša (M)? Odnosno koliko je meša npr. zeleno sito?
 
Zeleno je mislim 100 mesh-a,mislim da je to pisalo kod mene na situ,plavo je upola manje,a crveno nzm ...
@talianu Da kao sto si rekao te oznake znacu gallona po minuti,pri 40psi (2.75bar),tako bi trebalo biti.
 
Tesko je nastelovati bare precizno,a vecinom svi zaokruze na 3 bara umesti tih 2.75 ,to mi malo cudno ....evo i linka bas gde se moze i procitati o tome,a i ovde na you tube je spomenuo covek isto,3 bara,1.2 litre plave dizne ....
Video na 7:45 minuta spominje dizne,nzm koji kur.. je sa ovim glupim you tube ne mogu postaviti link gde precizno krene od tog vremena ....izgleda ne voli ad blokere,imam ih samo 5....
 
Nije problem naštelovati ako se koristi odgovarajući manometar. Ako se uzme linearni do 20 ili više bara naravno da je teško, ali sa logaritamskom skalom nije problem.

Upravo sam malo pretražio ovu temu, o tome je pisano u par navrata, u pravu je Arkadije - broj galona u minuti na 40psi.
 
Definitivno neki element na razvodniku ne može da isprati veliku razliku u protoku.Ili sama dizna ,ne znam gde može biti problem.Ilu sam ja puno očekivao od Brava.
Sa ovim diznam i ovom normam rafim uglavnom i jednostavno ovo što želim na drugoj slici uednostavno neki deo ne može da postigne.


natural
 
Nemam prskalicu sa racunarom. Da li negde imas opciju da zadas ili kalibrišeš maksimalni radni pritisak? Ja imam on/off i pritisak +-. Kada je kalibrisem zadam joj maksimalni radni od npr 5 bar. Kolliko god da dam gas ili dižem pritisak on ne prelazi tih 5 bar. Ne znam kako se kalibrise sistem sa racunarom ali sigurno te neka sitnica muči. Da li možes u mestu manuelno da dizes i spustas pritisak bez te automatike? Ako možes probaj da vidis dokle ide na tim obrtajima motora na kojem prskaš.
 
Po uputtvu sam radio i nisam video tu opciju da mu zadajem min- max pristisak.Moguče je da je sam ventil fabrički sa max pritiskom od 5 bara pa mu je tu ograničenje. Manuelno ide bez problema na 10 bara.
 
Nazad
Vrh