Prskalice

Ала направисте филозофију са тим пумпама и антифризима. Ја ево већ 30 година истерам све до краја и тако пумпа презими и ништа јој не буде.

Ja na staroj a i na novoj nisam nikad sipao antifriz, dok je prskalica na traktoru pustim je da se dobro izduva, prije mrazeva odpojim dva crijeva sa pumpe i okrećem rukom dok izlazi voda iz pumpe. Ako ostane malo vode u pumpi to ne napravi nikakvu štetu, bar dosad nije bila.

Pa nije isto na svim prskalicama, ni mi na staroj Agromehanika nismo nikad sipali nista jer je sama isterala sve do zadnje kapi, ova nova sa Ag Tronikom i kad sama stane kad sve “kao” potrosi u buretu na dnu bude tecnosti a verujem i u pumpi i crevima

Ja na staroj a i na novoj nisam nikad sipao antifriz, dok je prskalica na traktoru pustim je da se dobro izduva, prije mrazeva odpojim dva crijeva sa pumpe i okrećem rukom dok izlazi voda iz pumpe. Ako ostane malo vode u pumpi to ne napravi nikakvu štetu, bar dosad nije bila.
Bitno je da ima prostora da se voda širi kad se pretvara u led. Ako je ceo prostor u vodi, onda nema gde da se širi pa dolazi do pucanja delova...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Pumpa se zimi skida ne samo da bi prezimela u toplom, nego da se zameni ulje, gumice, gume... Detaljno ocisti, opere, vizuelno pregleda...
Creva koja idu od i do pumpe su uvek najvise zaprljana od hemije pa valja i njih oprati. Ima uvek nekog servisa na prskalici. Kad dodje prolece pumpa i ostali delovi moraju biti sto bolje spremni.
Evo moja me do sad nikad nije izneverila za ovih 5 sezona i oprskanih 3700 ha.
2 seta gumica/guma do sad je promenjeno.

Pazite na tu tečnost koja ostane u pumpi... Nije dovoljno da ima prostora gde da se voda-led širi. Mora i sam deo gde se zadržava-smrzava voda biti dovoljno jak da izdrži pritisak i pogura led ka tom slobodnom prostoru. Imao sam priliku menjati kabinski radijator na autu kod čoveka koji se vodio tom logikom. Ispustio sam vodu, tako radim godinama i nikad problem. E jedared, cvrc.

Nece neko ko prska stotinak hektara godisnje da na kraj svake sezone menja gumice i ventile,ulje itd ,na pumpi prskalice,nema nikakve potrebe za time,a kad prskas godisnje hiljadu hektara ili vise,to je druga prica.Kod upustva za moju pumpu pise na oko 500 sati rada se menja ulje,membrane,ventili.Ja prskam oko 150-200 hektara godisnje sa njom ,to je smesan broj sati.

A vi tu pričate o skidanju pumpi, nejde to baš samo tako, nisu pumpe iste na svakoj prskalici. Na Kvernelandu 200 litarska pumpa, nije baš kikiriki poduhvat skinuti pumpu. Sad u zimu stavim zimsku tekućinu, očistim je svu i onda pustim u proljeće pa vidim samo jel ima koja gumica za promijenit.

Ja nemam puno posla sa prskalicom pa 20 g niti mijenjam ulje niti se kvari, ta stara prskalica je krečila i plastenike i radi ko singerica, razvodnik je malo oštećen a pumpa radi ko top.

Cenovno gledano najbolja je agromehanika, ali ako planiras da iducu prskalicu kupis za 10+ godina onda je ne bih preporucio.
Za ozbiljnu exploataciju i razlicite terene ako mislis da ti prskalica bez ikakvog ulaganja traje 10 godina mora nesto bolje. Naravno to je i skuplje.
Moja nosena prskalica AGS 1200 EN 15 HLX https://agrotrade.rs/187/nosena-prs...ra-ags-600en-ags-800en-ags-1000en-ags-1200en/ , posle punih 5 godina exploatacije i oprskanih (po podacima iz kompjutera) oko 3700 ha, morala je na malu doradu. Problem je nastao na krilima gde hidraulicni cilindar ide u krajnju poziciju. Indenticne pukotine su se pocele javljati na oba kraja. Nije doslo do ikave havarije, nego sam ja vizualnim pregledom video pukotine i sprecio da naprosto krilo otpadne. Morao sam to u sezoni na brzinu ojacati, a sad sam iskoristio slobodno vreme da to ojacam kako treba.

Nazad
Vrh