Prskalice

na kraju stoji nesto kao gornji dio plasticne flase... dakle crijevo se spaja na grljak i dolje samo vjesi odrezana flasa... I ne ostavlja trag stalno, nego negdje i negdje baci veliku "gvalu" pjene...

Prskalica recimo sa prelaza iz suncokreta(Kletox) u kukuruz se pere:
1.Čista voda sa uključenimk mešačem i ispuštanjem dole na razvodniku
2.Sa uključenim mešačem i sodom bikarbonom i ispuštanjem preko dizni
3.Sa uključenim mešačem i varikinom sa ispuštanjem preko dizni
4.Sa čistom vodom ispuštanje preko dizni.
Tako radim svaki put i problema nema.To mi nikad nije teško odraditi.

Evo šta kaže uputstvo od Agromehanike
img0003.jpg

a evo i dijagram za pritisak:

copy-of-img0002.jpg

Do ove godine sam prskalicu obavezno dobro prao...
Ove godine samo se potrudim da prethodnu materiju skroz ispraznim i da pre prskanja nove kombinacije na uvratinma isprskam desetak sekundi, i to je sasvim dovoljno da se cevi i dizne isperu.

Što toliko puta? Mi dvaput bure sa uključenim mešačom i tereći put kroz dizne, i nikad nije bilo problema za ovih 30-ak godina kako ćale prska, a ni u zadnje vreme kako smo počeli i buraz i ja da prskamo... I koristimo 50 l vode pri svakom pranju...

Ja sam jednom prilikom sebi osurio suncukret ne opravsi prskalicu a pre toga sam radio kukuruz i na kraju njive sam sve izduvao ali dzabe. I od onda kad prelazim sa kulture na kulturu obavezno je perem puromatom iznutra koliko mogu napunim je do vrha vodom pustim mesac,dizne malo da rade i onda je otvorim dole da sve iscuri i tek onda idem da prskam.

au pa ti nisi normalan....

Ja praktikujem sa nekih 100+ L vode prvo mesac a posle isto samo manje vode kroz dizne .Posle ovih kineskih s...a vadim i filter bude nekad i po politre neke sline.

Kao što sam već pisao, na kraju svakog radnog dana sa prskalicom, na uvratinama, prebacim ventil na čistu vodu iz pomoćnog rezervoara, i uključim prskalicu dok neistera bar 30-tak litara čiste vode, a kada menjam hemiju za prskanje, kući operem samo sam rezervoar Kerherom. Ovako nema šanse da bilo šta od renije korištenog preparata ostane. Još jedan VELIKI PLUS za dodatni rezervoar sa čistom vodom.

Na kraju prskanja, uvijek na uvratini ispraznim neiskoristeno sredstvo, ili po potrebi poduplam uvratine... Dodjem kuci, natocim malo vode u nju i zavucem ruku s crijevom koliko mogu unutra da se popere malo. Ovo radim sa otvorom dolje otvorenim da slobodno curi i ugasenom pumpom. Kad se ovo sve iscjedi, onda natocim jos malo ciste vode u prskalicu, ukljucim pumpu i mjesac da isteraju i iz sebe kemije sto je bilo i ukljucim dizne da malo prskaju te visak ispustim dolje i pranje prskalice gotovo.

Prilikom iduceg prskanja, natocim ju do kraja (naravno pomijesam i kemiju unutra), do njive mjesalica stalno radi i kad ju rasirim na leniji, ostavim da prska nekih 5-10 sekundi prije nego krenem prskati i to je to... nikad nema nikakvih tragova da je ostalo stare kemije u njoj i da je necemu nastetilo.

Ovo sto diklofen radi, svaka cast, ali mislim da nije potrebno. rezervoar s cistom vodom je dobra stvar i on upravo tome i sluzi, iznimno ako fali jos 20-30m do kraja, pa ako poneses sredstvo sa sobom imas vode za namjesati da dovrsis posao... puno lakse je kod kuce isprati prskalicu nego se vozati kuci po jos vode da se dovrsi prskanje kako treba.

Ja prvo stavim malo tečnosti za pranje sudova pa onda napunim prskalicu dok ne izlazi voda sa strane onda je ispraznim preko dizni (puštam je da radi sama) posle operem rezervoar vodom (operem ga od preostale pene) i sipam jedno 200 l da očistim penu iz dizni i crevi :osmeh:

Nazad
Vrh