Prskalice

@ Rale Kiraj.......evo slike soje koja je sejana u podrivano nepaljeno kukuruziste. Sklop nije najsjajniji jer je posejano staro seme kojoj je energija bila losa pa su mnoge klice na 1 cm od povrsine odustale.

s25kjb.jpg

9ps4mf.jpg

Danas je poslepodne za 6.5 h je oprskana ova parcela od 77 kj. Utrosak vode je 110 lit / KJ sa 03 diznama za vetar. Brzina prskanja je 9.8 km/h. Ustvari nije skroz zavrsena, ostalo mi oko 150 m od jedne uvratine jer mi je nestalo vode :sta:

Imaš kod Bucala u Šapcu kao ovaj na linku ispod. To je original Agromehanika i cena je 120 eura.
Njegova oznaka je PR - 3 CF/4. Ima da se kupi i u Agrotrade-u u Bačkom Jarku.
http://www.prodagrotehnic.ro/pulverizatoare/alte-echipamente/agromehanika-regulatori-de-presiune.php

ako je 120 evra,to je podnosljivo ako je dobar kvalitet. a ako je regulator skuplji od cele prskalice (@matic),onda cu kupiti na vasaru onaj od 5000,pa koliko traje-neka traje

Zna li neko koliki pritisak treba biti u agr.meh pumpi 65l pritisak u komori da ne pulsira pri pritisku od 2-3 bara?
16 dizni ,8 m grana.

Ovo za marker nije moja ideja, nego tako radi i taj original marker s pjenom... Tekucina za pranje sudja ide i u originalne markere tako da se malo pjene ne bojim, kad psenici herbicidi ne mogu nista...

Kad psenicu prskam, pratim redove sijacice. Znaci krecem od kraja od kojeg se pocimalo sijati i samo na okretanju gledam dokle je prskalica dosla, natjeram u iduci prohod i u koje redove sam "zajasio" njih se drzim do kraja. I samo tako idem, no u soji sam tako radio, pa se (ne znam kako) desilo da na dva mijesta imam promasenog za 50cm sirine duzine 20-ak metara pa sam u korektivnom prskanju isao doslovce "od oka" i kako mu bude...

Marker kad ga se sjetim napraviti slike i video ce biti obavezno. Ovo planiram napraviti od kako je prskalica dosla u dvoriste, jer stari kad prska, na mjestima mi preklapa i po 2m sto je zbilja puno previse... Da imam ove markere, bila bi druga prica. Ovo s vrecicama na stapovima radi samo u ravnim njivama gdje su redovi da se kroz njih moze pucati puskom i na njivama gdje s jedne uvratine vidis drugu... kod mene je vecina njiva takva da ne vidim s kraja na kraj, pa bi tu moralo biti zastavica i zastavica...

Marker s pjenom je univerzalno rjesenje za prskanje gusto sijanih kultura. Za kukuruze nema problema, hvatam 14 redova, jedino da na okretanju baci malo pjene da vidim gdje je zadnji red radi lakseg uterivanje u iduci prohod, ali duzno u kukuruzu ne vidim potrebe za markerima bilo koje vrste.

280420121358.jpg

280420121360.jpg

Ovako sam ja rešio dodatni rezervoar za čistu vodu, kapacitet 95 litara, plus ovaj za pranje ruku 15l koji još uvek nije u funkciji.
Koliko puta se svakome od nas desilo, da na prskanju, pred kraj njive ostane bez vode?! Ovako, samo prebacim ventil, pustim vode koliko mi treba, dospem hemiju, i nastavim. I nikada mi neostane mnogo hemije za bacanje.
Do sada mi nikada u pumpi, razvodniku, crevima i diznama, preko noći, ili duže, nije ostala hemija, jer uvek na kraju dana, pustim čistu vodu iz tog rezervoara kroz sistem, i tako ga operem.

Pa će se desiti da će na nekim njivama i pored tih dodatnih 95l faliti još,i to nema kraja,npr mi kad izađemo uglavnom ide i cisterna od 3500l,plus prskalica 750,pa gde nestane,posle tu nastavljamo i gas

Ovako sam ja rešio dodatni rezervoar za čistu vodu, kapacitet 95 litara, plus ovaj za pranje ruku 15l koji još uvek nije u funkciji.
Koliko puta se svakome od nas desilo, da na prskanju, pred kraj njive ostane bez vode?! Ovako, samo prebacim ventil, pustim vode koliko mi treba, dospem hemiju, i nastavim. I nikada mi neostane mnogo hemije za bacanje.
Do sada mi nikada u pumpi, razvodniku, crevima i diznama, preko noći, ili duže, nije ostala hemija, jer uvek na kraju dana, pustim čistu vodu iz tog rezervoara kroz sistem, i tako ga operem.

To mrzim najvise na svetu i redovno mi se desava da ostanem bez tecnosti za 20-30 metara ponekad i za manje pa se truckam ponovo u istu parcelu. Taj mali rezervoar je super resenje i sigurno cu kupiti prskalicu sa takvim rezervoarom cim budem menjao ovu sadasnju.

---------- Poruka napisana u 10:30 ---------- Prethodna poruka je at 10:24 ----------

Pa će se desiti da će na nekim njivama i pored tih dodatnih 95l faliti još,i to nema kraja,npr mi kad izađemo uglavnom ide i cisterna od 3500l,plus prskalica 750,pa gde nestane,posle tu nastavljamo i gas

Kad ides sa 3500 litara moze isto da ti se desi da zafali kao sto se meni juce desilo da mi je zafalilo 200 litara vode a isao sam sa 8500 litara

Eto vidis... Radi ko ludo, samo ne znam koliki pritisak treba biti na traktoru da daje dobru pjenu... Koliko sam upoznat da se originalni sistem kopca na izvod za kocenje prikolice, i onda se igras ventilima da li na lijevu ili na desnu stranu da baca pjenu... Moze biti samo i s jedne strane, ali onda moras ili ili iz sredine prema van ili oz vana prema sredini a to je neprakticno...

Ili da uzput pumpaš ručno :haha:.
Koliko sam ja video u uputstvu, na kraju stoji ono sito kao od tuša, ili kante za polivanje.

Nazad
Vrh