Kad kupuješ odma uzmi low drift dizne i nemaš brige kod prskanja po malo jačem vjetru. Sita za Lechler ST dizne crvene (4-ke), plave (3-ke) i žute (2-ke) su po katalogu ista 60 M ("meša" il kako se već čita).
Jeste, čita se meš (mesh).
Taj problem oko gustoće sita kod dizne i mene muči. Kupio sam IDKT trojke dizne, i po katalogu na njih ide sito od 60 meša. Međutim za DF trojke dizne (isto dva mlaza ali bez injektora) piše da je potrebno 80 meša. Ako se gleda logično, u jednoj IDKT 120-03 ima praktično dve 120-015, za koje je pojedinačno potrebno sito od 80 meša.
Ok, uzeo bih onda od 80 meša, ali kako da ga prepoznam kad na njemu ništa ne piše? Video sam da se ta sita izrađuju u različitim bojama pa sam pretpostavio da se te boje slažu sa bojama kojima su označene dizne. Na sajmu mi je prodavac tvrdio da su žuta sita najsitnija (uvozna), ali sam ja na nekom drugom štandu video još sitnija (onako na oko), zelene boje, koje pravi domaći Kosmos. Juče mi, opet, jedan čovek (dosta stručan) tvrdi da on ima sita crvene boje od 80 meša.
Već sam pitao ovo, ali 'ajde još jednom: Da li imaju veze boje u kojima su izrađena sita za dizne sa vrednošću meša?
p.s. Meš (mesh) je oznaka za krupnoću sita, i predstavlja neki broj koji označava broj otvora u situ na jednom inču (inch) sa uračunatom debljinom mreže od koje je napravljeno dotično sito. Nisam baš siguran da je ova definicija skroz precizna, ali poenta je da što je veći meš broj (mesh size) nekog sita, čestice koje mogu da prođu kroz to sito su sitnije. Npr. kroz sito čiji je meš broj 60 prolaze čestice manje od 0.25mm (250 mikrona), a kroz meš 80 čestice sitnije od 0.177mm (177 mikrona).
edit: U vezi oko norme prskanja (l/ha), brzine kretanja, pritiska i veličine dizne, evo mog slučaja. Do sad sam prskao sa prskalicom od 410l 1.6ha, što znači da je potrošnja bila 256 l/ha. Pritisak je 3.1 bar (logaritamski je manometar pa se lepo i precizno vidi), a brzina kretanja je oko 7.3 km/ha (4min 05 sec prolaz na 500m), Rakovica 65, druga brza na 1200 o/min.