Dukej, videću kako to izgleda pa ću probati, baš idem danas u selo. Ako mi nešto ne bude jasno, pitaću.
Neško, kako izgledaju ti jednosmerni ventili i gde se nalaze, koliko ih ima, u pitanj je 440 L 8m grane AGM, ima 3 mehanička za grane -sekcije i četvrti za mešač?
Čika Aco, meni je na tom pomenutom čepu curila voda pa sam ga pre prskanja izvrnuo da promenim gumicu na njemu. Tad sam napravio par sličica pa Vam možda budu od pomoći, mada je to sve jako prosto i na prvi pogled bude jasno šta i kako...
Čep se nalazi sa suprotne strane ručice, tj. on je podupire sa zadnje strane regulatora i praktično stiska mehanizam za uključivanje/isključivanje prskanja. Kad je previše stisnut taj mehanitam onda se teže okreće ručica i mogu da glave polugice mehanizma. Takođe ne valja ni da je pritiskanje čepa skroz labavo, jer čep drži jednu malu okruglu pločicu koja povezuje mehanizam, pa onda ona može da spadne ako je čep ne doseže. Dakle, treba čep uvrtati tek toliko da se ovlaš nasloni na pločicu. Da biste prišli čepu verovatno ćete morati skinuti regulator sa nosača, ne znam kako je kod vas, kod mene je regulator preko tri šrafa pričvršćen za neki pleh i bez sidanja regulatora sa tog pleha ne mogu prići čepu.
Špicastim kleštima izvadite plehani osigurač iz centra čepa i onda većim štafcigerom možete odvrtati čep. Vama je potrebno da ga samo malo popustite, npr. četvrt kruga ili i manje. Koliko treba popustiti čep vidite po tome koliko ručica ide lako.
Kod mene je na čepu malo kapala voda i pošto nisam ranije imao odgovarajuću gumicu bio sam obmotao navoj čepa teflonskom trakom. Ako je gumica dobra nema potrebe za teflonom. Pošto sam sad nabavio gumicu izvrnuo sam skroz čep.
Čep podupire okruglu pločicu koja je samo nataknuta na dva mala metalna štifta koja su preko nekih polugica povezana sa "membranama" koje otvaraju i zatvaraju prolaz ka granama ili prelivu. Pošto je pločica samo nataknuta, i kad se izvrne čep ništa je više ne drži, onda ona lako spadne ako se regulator okrene naopačke, nije ni to problem ali vam onda treba pinceta da biste je vratili na mesto. Zato ako izvadite čep ne okrećite regulator već ga ostavite u takvom položaju da pločica ne spadne sa ta dva mala štifta.
Na gornjoj slici je ta pločica a na donjoj slici je čelo čepa koji treba da se ovlaš nasloni na pločicu.
Uzgred, evo kako izgleda kako se čep naslanja na pločicu gledano sa strane klipa za podešavanje pritiska:
Pomenuta gumica (o-ring) bi trebala da je 14-15mm x 1,8 mm, ja sam imao 13 x 2 mm pa sam nju stavio, malo je teže uhvatiti navoj jer gumica nailazi na konus i pošto je, je l' te, malo deblja, ali je moguće i onda nema curenja i potrebe za teflonskom trakom. Na kraju samo treba vratiti plehani osigurač da se osigura da se ne odvrće čep (usled otvaranja i zatvaranja ručice), mada sa gumicom od 2mm nema šanse da se sam odvrće...