Prskalice

Nosio sam ja malu privredu sa 600l punu. Najsli nija kopiji AM 440l sa 10m granama.
Nakacena 2 tega od 20kg napred bila.

Poslednja izmena:
O ring gumica na donjem filteru AM ili drugih prskalica jel to obicna po dimenzijama i kvalitetu?
Danas cistio filter i vidim da je naguzvana i da moram novu.

North, po kvalitetu sigurno je obična. Po dimenzijama, ja nzm.
Skal, nije loša ideja! Trebalo bi da radi radnju. Kad namestiš, javi ovde ishod.

Nabudžio sam ja takve ventile, samo plastične, posto su bili najjeftiniji. Prilikom zatvaranja "el. sekcije" , preklopni prekidač na razvodniku ostaje u položaj za prskanje, što znači da je povrat zatvoren, i pritisak mora da ide gore. Probao sam i da stavim preklopni prekidač u srednji položaj, tada su na pola otvoreni ventili i za prskanje i za povrat, u tom slučaju pritisak jedva varira, tek kad se zatvore 4 sekcije od 5, onda se malo poveća, pa ga ne elektro ventil vratim na zadatu vrednost. Jedina mana što sam ja uzeo NO, znaci kad nema struje, ventil je otvoren i voda stalno protiče, tek kad dobije napon treba da zatvori, ali posto su slabašni solenoidi dešava se da nece pod pritiskom da zatvori, pa moram stati isključiti komplet razvodnik na on/off I kad uključim onda tek zatvori. To se dešava kod nekih ventila, neki odmah zatvore. Neko je ubacivao NC, i oni možda nemaju taj problem, jer su bez napona zatvoreni, ali ja ih nisam hteo uzeti, jer će ceo dan biti pod naponom, a tada solenoidi stradaju, pa reko da mi ne crkne u po dana.
Hteo sam probati sa servo motorima, da gura ili vraća polugicu ventila, ali uspeo sam da ga sprzim na nešto drugo, i posle se nisam ni bavio time.

Ja sam hteo da nabudžim ventil za svaku diznu, ali ventil od autogas uređaja. E sad da li bi bio onaj od benzina ili gasa, nzm nisam isprobavao ali mislim da bi bilo pouzdano. Ali nemam nešto volje da se hakam sa svakim nosačem dizne posebno, pa struja.... Preklopim što moram, i u pm.

neznam kako ce funkcionisati ja se nadam da posto je razvodnik sa stalnim pritiskom nebi trebalo da dize pritisak posto svakako nece nikad biti zatvoreno svih 5 odjednom tako da nebi trebalo da dize pritisak videcemo kad to budem odradio dal se nesto dobilo ili ne uglavnom volim da po malo experimentisem sa nekim sitnicama i ako ne ispadne kako je zamisljeno nikom nista ..

Cekaj razvodnik sa stalnim pritiskom ne funkcionise tako kad bi se teoretski zapusilo 10 dizni pritisak da ostane isti nego bi se povecao.
Taj regulator funkcionise kao da kazem trokraki ventil
1 ulaz
2 izlaz ka diznama
3 kad je zatvoreno izlaz ka "slavini" de se tockocem podesava protok tj konstantan pritisak.

@skal Očigledno ne znaš kako taj razvodnik funkcioniše.

@sinisa1979 ma, imao i ja takve ideje, ali puno zajebancije, a i to dizna po diznu bi najbolje bilo da gasi preko navigacije, jer ko će se splaviti sa npr 24 prekidača za grane od 12m a i opet se javlja varijacija pritiska

Pisalo se vec oko funkcionisanja razvodnika, sa sve slikama. Preklopna poluga, služi kao poluga sa 2 ventila, znaci kad se prska, ventil je otvoren {položaj prema kabini čini mi se) i kroz crevo prema diznama ide rastvor, i tada je povrat zatvoren, a na onaj mali točkić se bazdari pritisak da bude isti prilikom zatvaranja sekcija. Kad se sekcija zatvori (položaj ka prskalici), vod ka diznama je zatvoren, i voda protiče kroz povrat na razvodniku, i dalje u bure.
Baždarenje se radi za svaku sekciju, i mora se ponovo raditi ukoliko se menja veličina dizni

Poslednja izmena:
Kupite aragove elektronske nosace dizni,ima ih od za jednu diznu do 4 dizne da nosi.Ako je vise dizni,birate iz kabine koju diznu da koristi,cena sitnica ako se dobro secam oko 200 eur za jedan nosac :ROFLMAO: ....
@sinisa1979 Od autogasa onaj elektroventil,jako je mali protok,evo danas sam nesto cackao oko jednog,to je za nesto malog protoka,nista vise.

moze biti da neznam :sta::sta:ja sam mislio daje sve jedno dali zatvaram sekciju na razvodniku ili na crevu koje ide od razvodnika ka grani sa ventilom :unsure: sad je 1 god kako imam taj razvodnik tako da nisam neki strucnjak za to...radi on ovako lepo al sam mislio da moze i tako sa ventilom,,

Postoji samo elektro ventil koji se zavije umesto antikap sistema, ili kako se vec zove, e sad zaboravio sam koliko kosta tačno, ali mislim da je bio oko 100e. Ima i na vazduh, oni su oko 40e, ali mora i razvodnik za vazduh. Ovaj sistem koriste iz ATAR programa, što razvijaju prepoznavanje biljaka tokom prskanja. Samo nešto ih nema da se oglase kako napreduju

Hm, da.... Konstantni pritisak reaguje samo na ručicu. Zatvaranjem protoka creva ručica ostaje u položaju koji ne preusmerava povrat u bure.
Arkadije, znam ja da ima gotovo da se kupi. E ali znam i da je promaja u novčaniku. Jesenas se osušili svi planovi. Plug je već otišao kod tebe u komšiluk samo da na leto ne odu i 2 prikolice. Btw to si probao ventil od gasa? A šta je sa ventilom za benzin? Nemoguće da nema litar, litar i po protoka u minuti. E jedino ostaje problem gRomile prekidača, što reče druškan.....

Koju to prskalicu moze nositi 539 sa 600l vode ?.
Verovatno punu ni premestiti. U stvari možda puniti u njivi i dok izadje na kraj njive mozda i može da manevriše.
Opet gledam malo i po sebi. Imam 440 l sektu :haha: (AM), i puna je na knap štoretu. Može da je diže, al oslabile ruke :haha::haha:. A da uzmem 600 di sam, tu sam.
još nešto prazna 440 teža od Morave koju sam imao, i neka je otišla, da je ne susretnem nikada više. Mogu misliti koliko je 600 l teza od 400 l plus što bi uzeo nivelišuće grane koje su ohohoj teže i visoka da mora u ozbiljnu garažu.

Nazad
Vrh